De același autor
Aranjamentul semnat în ceasul al 12-lea în SUA asigură o relaxare temporară. Va urma o nouă confruntare peste scurt timp.
Timp de 16 zile, cât a durat epopeea porţilor guvernamentale închise, America a ţinut lumea cu sufletul la gură.
Cheia scandalului dintre republicani şi democraţi este programul iniţiat de preşedintele Obama, Affordable Care Act, legea îngrijirii medicale accesibile, numit şi Obamacare, care asigură asistenţă medicală pentru 32 milioane de americani care nu sunt acoperiţi de asigurări. Programul a fost votat în 2010, a fost ştampilat de Curtea Supremă în 2012, însă aplicarea sa presupune cheltuieli în plus, iar republicanii au refuzat să asigure sumele de bani necesare derulării sale. Era deci previzibil să se ajungă aici la momentul în care cheltuielile statului american depăşesc limitele impuse de bugetul aprobat. Ameninţarea nu este nouă: a mai existat o confruntare privind limitarea deficitului fiscal, care a dus la concesii făcute de preşedintele Obama, de fapt la reducerea unor cheltuieli. Aşa încât, acum, „situaţia fiscală s-a îmbunătăţit, deficitul federal coborând de la 10% din produsul intern brut (PIB), cât era în 2010, la mai puţin de 4% în 2013“, observă economiştii de la BNP Paribas.
Un stat paralizat |
---|
Cam 800.000 de angajaţi ai statului federal american au stat acasă, o parte dintre ei având să-şi primească totuşi lefurile, potrivit unei hotărâri ulterioare. Au fost închise parcurile naţionale şi muzeele, ceea ce a dus la scăderea încasărilor din turism, dar şi agenţii cum ar fi NASA. Nu s-au publicat statisticile economiei americane. Trezoreria americană a continuat să onoreze datoriile scadente ale statului şi să plătească pensiile. Nu au fost emise în acest interval paşapoarte pentru cetăţenii americani sau vize pentru vizitatori.
|
Dolarul rămâne moneda de refugiu
Totuşi, pieţele financiare au fost relativ calme, iar agenţiile de evaluare financiară nu s-au emoţionat şi au menţinut intact ratingul Statelor Unite. Doar Fitch a înnegrit ratingul, însă nu l-a coborât de la plafonul maxim, de trei de A, care ştampilează o economie aproape perfectă. Un exerciţiu de imaginaţie simplu este acela de a ne închipui că Italia, de pildă, să nu pomenim aici de Grecia, ar fi închis temporar uşile guvernului, că tot a trecut în aceeaşi perioadă printr-o criză politică. Ce anume are America mai special aşa încât un episod de criză politică atât de dramatică nu sperie nici agenţiile, nici pieţele financiare, care au băltit în aşteptarea unei înţelegeri între cele două părţi beligerante?
Ei bine, are moneda de rezervă a lumii. Dolarul stă aşezat pe o economie capabilă să reziste crizelor şi are o Trezorerie care poate emite monedă suficientă pentru a fluidiza comerţul mondial. În parte, „Statele Unite şi-au făcut treaba şi au asigurat cantităţi uriaşe de dolari, fie şi prin acumularea unor deficite comerciale masive cu restul lumii“, spune analistul John Mauldin de la Millennium Wave Investments, într-un raport către investitori. O parte din aceşti dolari care au inundat lumea se întorc acasă, sub forma plasamentelor băncilor centrale străine în obligaţiuni de stat americane, prin care, de fapt, Statele Unite împrumută bani. Cu alte cuvinte, negustorii în câştig finanţează apoi Statele Unite, cea mai bogată naţiune a lumii. Cu tot comportamentul său iraţional, piaţa financiară ştie că fundamentul lumii sale, aşa cum este ea acum, se bazează pe soliditatea dolarului şi de aceea închide ochii în faţa impasului politic, pe care-l critică şi îl consideră o hârjoneală de copii, însă în faţa căruia refuză să se emoţioneze.
Dolarul nu e singura monedă de rezervă a lumii. Deşi euro s-a întărit în timpul blocajului politic american, pieţele nu uită că zona euro depinde de deciziile mai multor ministere de Finanţe. Aurul s-a dovedit şi el un plasament de refugiu, însă este mult prea puţin metal galben în lume pentru a-l repoziţiona ca standard monetar absolut. E riscant, deoarece s-ar scumpi până la cer. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a decis recent să introducă dolarul australian şi dolarul canadian în coşul său de rezerve oficiale, într-o încercare de a compensa problemele actuale ale dolarului. Totuşi, economia australiană este masiv dependentă de afacerile sale cu China, iar economia canadiană depinde de Statele Unite. Mai rămâne lira sterlină, însă, după episodul devalorizării sale forţate, reacţie la atacul speculativ al lui George Soros, pieţele financiare n-au mare încredere în moneda britanică. Aşa încât, dacă dolarul s-ar prăbuşi, ar târî odată cu el piaţa financiară în haos, s-ar forma o nouă lume financiară pe cenuşa acesteia, care, iată, refuză să ardă până la capăt. China vrea şi ea să-şi pună moneda pe tipsiile trezoreriilor lumii, însă face asta treptat, în timp, cu tehnica paşilor mici şi siguri. Va dura ceva timp până când moneda chineză va intra în luptă cot la cot cu dolarul.
Președintele SUA, Barack Obama, alături de noul șef al Federal Reserves, Janet Louise Yellen |
Viitorul e incert
Aranjamentul semnat în ceasul al 12-lea asigură o relaxare temporară. Va urma o nouă confruntare peste scurt timp. Părţile au agreat formarea unei comisii care va căuta soluţii pentru problemele pe termen lung ale bugetului american şi pentru deficitul anului fiscal 2013-2014, care a început la 1 octombrie 2013, ziua în care guvernul federal a închis uşa. Cele două tabere politice stau ferme pe poziţii: republicanii cer tăieri adânci de cheltuieli, fără creşteri de taxe, în timp ce democraţii vor să majoreze birurile şi să lărgească punga cheltuielilor.
Pieţele întrezăresc însă şi o parte plină a paharului. Anume că, în vâltoarea scandalului politic, preşedintele Obama a numit-o pe Janet Louise Yellen ca succesoare a lui Ben Bernanke la cârma Federal Reserves, risipind o incertitudine a momentului. Oricine ar fi însă la cârma Federal Reserves va trebui să amâne cel puţin până în martie retragerea banilor injectaţi în piaţă prin programele de expansiune cantitativă. Ca atare, banca centrală americană continuă să furnizeze pieţei financiare câte 85 de miliarde de dolari pe lună. Această perspectivă este un motiv de optimism pentru pieţele financiare, care consideră că este nevoie de timp pentru a se adapta retragerii de bani.
Spectrul unei datorii |
---|
Fondul problemei este acumularea unei datorii imense, de 17.000 de miliarde de dolari, care reprezintă cam 106% din PIB-ul SUA, estimat la 15.900 de miliarde de dolari. Dar această datorie care este mai mare deja decât PIB-ul anual creşte văzând cu ochii. Programul Medicare a consumat anul trecut aproape 860 de miliarde de dolari, asistenţa socială 810 miliarde şi pensiile federale 228 de miliarde de dolari. Guvernul american a cheltuit doar pentru plata dobânzilor asociate împrumuturilor sale 250 de miliarde de dolari.
|
Pericolele încetinirii economiei
Un pericol în calea negocierilor care urmează este însă încetinirea economiei americane. Să nu uităm că amploarea deficitului depinde de creşterea economiei, cu cât aceasta e mai mare, cu atât poţi cheltui mai mult. Agenţia de rating Standard&Poor’s a estimat că închiderea uşilor guvernului a ras cel puţin 0,6% din PIB-ul ultimului trimestru al anului fiscal american. Alţi analişti estimează că economia americană a pierdut undeva între 0,2 şi 0,7% din PIB în aceste 16 zile. Criza guvernamentală a lăsat economiştii fără informaţii statistice, aşa încât următoarele săptămâni vor clarifica perspectiva. Analiştii spun însă că nu s-a înviorat suficient consumul populaţiei, că firmele nu fac angajări şi investiţii, iar cheltuielile guvernului scad, silite de împrejurări. La acestea se adaugă şi perspectiva unei soluţii de compromis, în care Administraţia Obama va accepta noi tăieri de cheltuieli, iar republicanii ceva majorări de taxe, pe ici, pe colo. Nici una, nici alta dintre posibilităţi nu sunt favorabile unei creşteri viguroase a economiei americane, aşa încât impasul limitei de deficit va reapărea la anul pe vremea asta.
Estimările economiştilor sunt sumbre şi avertizează că atât deficitul, cât şi datoria se vor amplifica în următorii ani. Faptul că agenţia chineză de evaluare financiară Dagong a tăiat ratingul Statelor Unite de A la A-, cu o perspectivă negativă, după parafarea înţelegerii politice, descrie cel puţin două realităţi. Pe de o parte, este o reacţie lucidă la faptul că nu s-a consumat întreaga poveste şi tensiunile rămân. Pe de altă parte, este un semnal de nervozitate al investitorilor străini în obligaţiuni americane. Creditorii spun Americii că obligaţiunile sale sunt riscante şi pentru asta trebuie să plătească o primă de risc. Probabil se va ajunge aici, la mărirea costurilor împrumuturilor, însă preţul plătit va umfla deficitul şi datoria. Un perfect cerc vicios în mâinile unor politicieni care, iată, şi acolo înţeleg cum e cu economia de-abia după ce aceasta intră în criză. //