Aventura unui referendum invalid

Madalina Schiopu 31.07.2012

De același autor

Prezenţa la vot la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost de 46,23%, după centralizarea datelor din 99,97% dintre secţiile de votare, a anunţat BEC. Pragul de cvorum nu a fost atins, iar referendumul urmează să fie invalidat de Curtea Constituţională.

Reacţia lui Traian Băsescu

România a suferit daune enorme ca urmare a loviturii de stat din 3-6 iulie. Convingerea mea e că aceia care au organizat această lo­vitură de stat eşuată trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Oricine poate fi tras la răspundere atunci când, deliberat, emite ac­te normative care au ca obiectiv blocarea instituţiilor statului“.

Băsescu a susţinut că românii care nu au vrut să participe la referendum şi cei care au votat împotriva demiterii constituie adevărata majoritate: „În primul rând, aş remarca faptul că românii, în majoritatea lor, nu au par­ticipat la referendum sau au spus NU sus­pendării preşedintelui. Aici trebuie să în­ţe­le­gem că naţiunea română are 22 de milioane de cetăţeni, nu doar şapte milioane. Eu nu pot să fiu decât preşedinte pentru toţi cei 22 de milioane.

 

Fraude, nereguli, sesizări

Parchetele din România au primit pe 29 iulie 66 de plângeri privind încălcarea Legii re­fe­rendumului. Până la ora 17, Ministerul Ad­mi­nistraţiei şi Internelor anunţa 385 de sesizări de incidente la referendum, dintre care 179 au fost confirmate ca având natură penală.

Asociaţia Pro Democraţia a primit peste 700 de sesizări. Cele mai multe vorbeau despre trans­miterea prin SMS-uri, pliante, fluturaşi sau contact personal a unor mesaje care în­cercau să influenţeze participarea, dar şi op­ţiunea la vot.

Alte nereguli sesizate într-un număr mare sunt legate de turismul electoral, care a luat amploare după ora 21.00, şi utilizarea în con­diţii contrare legii a urnei mobile, precum şi implicarea directă a aleşilor locali şi a func­ţionarilor publici în influenţarea votanţilor.

 

Judeţe cu creşteri „miraculoase“ la vot în ultimele trei ore de referendum

În unele judeţe, creşterea prezenţei la vot în ultimele trei ore ale referendumului pare de-a dreptul supranaturală, având în vedere că ea contrazice tendinţele din celelalte zone ale ţării. O explicaţie care scoate supranaturalul din ecuaţie vine din partea ONG-urilor care au avut observatori în procesul de votare şi a PDL-ului: ele sunt exact judeţele unde au fost sesizate cele mai multe fraude şi nereguli pe 29 iulie: Olt, Mehedinţi, Teleroman, Giurgiu.

 

Liviu Dragnea, stăpânul SMS-urilor

Pesedistul Liviu Dragnea, preşedintele Con­si­liului Judeţean Teleorman, s-a ales cu două plân­geri penale din partea PDL. Acesta îl acu­ză pe Dragnea că a cerut preşedinţilor sec­ţi­i­lor de votare din judeţul Teleorman să-i trans­mită prin SMS datele privind prezenţa la vot, din oră în oră. Potrivit legii, preşedinţii sec­ţiilor de votare sunt persoane apolitice. Drag­nea este acuzat de abuz în serviciu contra in­tereselor persoanelor, a intereselor publice şi abuz în serviciu în formă calificată. În cazul în care cercetările vor demonstra veridicitatea faptelor, Liviu Dragnea riscă o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi cinci ani.

A doua plângere penală împotriva lui reclamă faptul că Dragnea ar fi solicitat preşedinţilor sec­ţiilor de votare ca, de la ora 21, să-i scoa­tă din secţii pe reprezentanţii PDL.

 

Parada urnelor mobile

Datele din unele judeţe în privinţa cererilor de urne mobile par să arate că o bună parte din populaţia României este formată din persoane nedeplasabile.

Recordul a fost atins în judeţul Olt, unde pes­te 10.800 de persoane au solicitat urna mo­bilă, conform in­formaţiilor furnizate de pre­şedintele Biroului Electoral Judeţean Olt, ju­decătorul Florentina Meşină. În câteva comu­ne, numărul celor ca­re au solicitat urna mo­bilă este de o treime din totalul populaţiei.

Pe locul doi la cursa pentru urne mobile se cla­sează Mehedinţiul, cu 5.200 de solicitări, urmat de Botoşani, cu 4.000 de cereri.

La Iaşi, conform unei plângeri depuse de PDL la BEJ, urna mobilă a fost trimisă la Spitalul de Psihiatrie Socola împreună cu 700 de buletine.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22