De același autor
„Chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie“, spune fostul ministru de Interne Ioan Rus în stenogramele Parchetului privind listele elctorale.
Stenogramele date publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute cu convorbirile dintre miniştrii demisionari Ioan Rus şi Victor Paul Dobre sau discuţiile dintre diverşi angajaţi ai Ministerului de Interne, printre care de acum deja intratul în folclorul urban chestor Manoloiu, ne oferă imaginea şi confirmarea faptului că în România a avut loc o lovitură de forţă prin care a fost instalat haosul instituţional. Interceptările, efectuate de procurorii din Parchetul General cu mandatul Curţii Supreme de Justiţie, îi arată pe cei de la Administraţie şi Interne în plin proces orwellian de dizolvare a poporului. Sunt surprinse, în culisele lor, exact etapele care au descumpănit presa şi opinia publică: datele contradictorii privind listele electorale permanente trimise Curţii Constituţionale şi declanşarea pe şest a preambulului la mini-recensământ, care include declararea unui număr gigantic de decedaţi şi încercările de scoatere a românilor cu domiciliul în străinătate de pe listele electorale permanente.
Ioan Rus îşi dă seama în ce grozăvie i se cere să se implice. Este antologic fragmentul de pe 3 august, în care Rus se declară învins: e prea mult chiar şi pentru el. Adică, una e să susţii la o şuetă TV plagiatul de la Platon şi Aristotel şi altceva să falsifici documente oficiale. „Om fi proşti, dar chiar tâmpiţi nu suntem! Am băgat şi noi de seamă câţi sunt, cum sunt, iar eu nu semnez nici un om în plus sau în minus! Şi cu asta basta! Dacă sunt care cred că ştiu ei mai bine ca noi şi ştiu ei să numere aşa, încât aşa să fie, n-am nici o împotriveală să încurc pe cineva. Că nu înţeleg, că ăsta e un gest politic important care... Bun, e important, dar eu chiar nu vreau să-mi petrec bătrâneţile în puşcărie.“
Angajaţii de la Interne sunt amuzaţi la culme de ce se întâmplă. Pe 6 august are loc o discuţie între funcţionarii cu atribuţii în gestionarea datelor referitoare la populaţie. În linii mari, protagoniştii sunt într-o stare de stupefacţie zâmbitoare. „Doamne iartă-mă, Dumnezeule!“ – spune doamna care aude de numărul de 40.000 de morţi, propus pentru judeţul Gorj în interval de două săptămâni. „Deci cu alte cuvinte, într-o lună au murit 40.000 de gorjeni. Rămân puţini olteni! Acesta e judeţul lui Ponta, Gorjul.“ Continuă glumele pe seama mortalităţii olteneşti, până când atmosfera relaxată dispare odată cu aflarea maşinaţiunilor privind românii din afara graniţelor. La naiba, ce ne facem acum? Ăştia sunt vii 100% şi pot, la o adică, să depună mărturie! „Deci eu vreau să îţi spun că abia săptămâna trecută am aflat că ăştia, CRDS-ul, de fapt nu sunt pe nici o listă. Şi explica L. de ce. Pentru că ei au domiciliul în străinătate şi nu poate să îi treacă pe o listă. Ei votează pe listele alea de... îi trece pe lista suplimentară. (...) deci fii atent! Pe mine nu mă interesează... aici nu punem problema de reşedinţă, ci punem problema de cetăţenie. E cetăţean român, are nene dreptul să voteze! Să mă lase dracu’ în pace!“
Până la urmă, soarta cea mai ingrată o are nefericitul ministru delegat al Administraţiei, Victor Paul Dobre. După cum aflăm din stenograme, nu de demisia de onoare este vorba, ci preşedintele şi premierul, dar şi atotprezentul Relu Fenechiu hotărâseră mazilirea lui. După principiul „mai nu vrea, mai se lasă“, Dobre, alături de secretarul de stat Ioan Căbulea, apucase să trimită Curţii Constituţionale adresa prin care preciza, în mod fals, că nu-şi poate asuma numărul de alegători, dar, în acelaşi timp, crimă de neiertat în ochii lui Fenechiu & comp., spusese ceva înainte de 18.300.000 pe liste. A urmat dizgraţia totală.
USL s-a repezit însă să apere onoarea nefericitului mazilit. Parchetul de pe lângă instanţa supremă a cerut Camerei avizul pentru începerea urmăririi penale a lui Dobre, pentru dezinformarea Curţii Constituţionale, sau, juridic vorbind, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. USL s-a repezit să spună, prin diverşi reprezentanţi, că nu va da nici un aviz şi cererea Parchetului nici măcar nu va fi pusă pe ordinea de zi a Camerei. (Deşi informaţii de ultimă oră arată că USL dă semne de răzgândire.)
Se pare că astfel intenţionează USL să repare onoarea tuturor celor implicaţi în discuţiile din stenograme. //