De același autor
Fuziunea dintre PNL și PDL are de răspuns unor provocări mai mari decât cele administrative. Până la împărțitul funcțiilor trebuie să vadă și să ne lase și pe noi să vedem dacă au ce pune împreună.
Anunțată grabnic după europarlamentare, semireunirea dreptei nu a reușit să impună nici teme de dezbatere, nici promisiuni. Singura miză asumată public de liderii PDL și PNL a fost, până astăzi, îndepărtarea PSD din toate structurile de putere. Social-democrații au contrat prin scandalul Mircea Băsescu: cel care trebuie să plece este președintele Traian Băsescu. Cum s-au descurcat aliații în contraofensivă? În acest prim moment în care PSD a aruncat tema demisiei, liberalii și democrat-liberalii nu au demonstrat nici alianță, nici o minimă strategie. Prin vocile președintelui interimar, Klaus Johannis, și cea a liderului de până ieri, Crin Antonescu, PNL a avut același mesaj cu însoțitorii de drum din fosta Uniune Social-Liberală: președintele, o spun răspicat liderii liberali și cei social-democrați, trebuie să demisioneze. Demisia lui Traian Băsescu ar fi o greșeală, afirmă Cătălin Predoiu, atâta vreme cât justiția este singura care trebuie să gestioneze cazul complicat și urât al traficului de influență de care este acuzat Mircea Băsescu.
Evitarea unei poziții comune, în primul caz major care li s-a pus în față, că și-au dorit-o sau nu, arată că fuziunea celor două partide are mai multe incertitudini de conținut decât cele care țin de aspectele tehnice. Alegerile prezidențiale îi vor prinde într-o formulă electorală de alianță politică, procedura juridică de înscriere a unei noi formațiuni fiind complicată. Chiar și așa, fără proiecte comune din capul locului, fără teze pe care să și le asume indiferent de resentimentele sau simpatiile personale, această reunire a dreptei arată mai degrabă ca un contract între birouri, nu între politicieni, cărora să li se ceară să înțeleagă mizele mari, punând între paranteze mizele mici, care țin de calculul de putere al fiecăruia. Suntem în fața unei alianțe conjuncturale, care se adună pe hârtie, însumând niște procente electorale, nu doar insuficiente, cât și incerte. Scorul electoral care îi poate aduce la putere pe liberali și democrat-liberali ar putea să nu fie suma procentelor din fiecare curte în parte. În politică, aritmetica este cea care dă greș. Și pe aritmetică par a miza PDL și PNL.
În cazul anchetei și arestării preventive a fratelui președintelui, fiecare a susținut ceea ce îi era firesc până mai ieri, fără să existe o analiză comună. Liberalii nu și-au permis sau poate e prea devreme pentru ei să sacrifice mesajul care i-a adus în formula cea mai puternică de putere în 2012: lupta împotriva lui Traian Băsescu. Democrat-liberalii nu au putut nici ei să arunce în derizoriu susținerea acordată până nu demult nu atât președintelui, cât instituțiilor de justiție. Fiecare a acționat în logica propriilor votanți, ignorând faptul că, sub linie, cele două electorate nu se alătură doar pentru că preferații în politică se joacă de-a aliații. Era nevoie de o poziție comună, chiar dacă aceasta ar fi însemnat un mesaj rezervat, care să ducă doar înspre încurajarea justiției ca să își facă treaba cinstit și în afara influenței politice.
Mingea pe care a rostogolit-o Victor Ponta, cerând demisia președintelui, a ajuns în curtea alianței. De aici încolo, toate mingile care pleacă dinspre PSD, Voiculescu și Antena 3 vor ajunge acolo unde dreapta își asumă reunirea. De cum le înlătură sau le desfac depinde soliditatea și funcționalitatea alianței dintre liberali și democrat-liberali. PDL și PNL nu au în față o alianță confortabilă. Nici în teritoriu, nici la centru. Liberalii mai că nu ar renunța la pârghiile de putere pe care le mai au pe plan local. Este situația de la Prahova, unde doi membri ai PNL au demisionat, nemulțumiți de (re)înfrățirea pe care trebuie să o joace.
Startul a fost ratat. Fără un lider convingător, pliat pe portretul pe care românii îl proiectează la Cotroceni, alianța de dreapta are la îndemână proiectele și temele comune. Ceva trebuie să îi reunească! Până una-alta, niciunuia dintre aliați nu îi este clar ce anume poate pune în joc și la ce poate renunța. Klaus Johannis nu pare dispus a-și nuanța poziția față de Traian Băsescu. Cătălin Predoiu nu poate trage cortina peste abuzurile USL din vara lui 2012. Asupra acestei istorii, cele două partide nu se pot reconcilia. Nici nu ar avea cum, fără să cadă în impostură și duplicitate. Tocmai asta a speculat adversarul. Le-a pus în față tema care desparte apele și electoratele. Nimeni nu le cerea, nici nu s-ar fi cuvenit, să facă front comun în jurul lui Traian Băsescu. Li se cerea, însă, să demonstreze, așa cum au propus public, că înțeleg că nu despre Traian Băsescu este vorba. Că resentimentele nu toarnă o fundație, cu câteva luni înaintea alegerilor prezidențiale.
Fuziunea dintre PNL și PDL are de răspuns unor provocări mai mari decât cele administrative. Până la împărțitul funcțiilor trebuie să vadă și să ne lase și pe noi să vedem dacă au ce pune împreună. Care le e zestrea și ce anume din trecutul fiecăruia nu se potrivește în noua casă? //