28 de zile: vitale pentru Florina, socante pentru societate, confuze pentru autoritati

Magda Matache, Georgian Lunca 02.07.2008

De același autor

4 luni, 3 saptamani si 2 zile este, fara doar si poa­­te, unul dintre cele mai de rasunet succese ale di­plo­ma­tiei culturale din Romania. Faptele si atitudinile, reflec­ta­te in pelicula reputatului regizor Cristian Mungiu, au fost recunoscute si parafate in capitala europeana a fil­mu­­lui, Cannes, dar si in alte medii ale artei cinemato­gra­fice.

4 luni avea sarcina Florinei, cand fetita de 11 ani de­ve­nea celebra in Romania si peste hotare, ca urmare a mediatizarii abuzului sexual comis de unchiul sau. Reac­tia imediata a autoritatilor a fost una halucinanta. La dis­tan­ta de numai o zi, autoritatile au dat doua solutii in acest caz: se poate face avort si avortul este interzis. Drept care, s-a infiintat o comisie pentru a rezolva problema; co­misie care s-a pronuntat la 26 de zile de la aflarea "diag­nosticului", timp in care sarcina fetei a ajuns la 20 de saptamani, iar aceasta, impreuna cu parintii, a efec­tuat demersurile necesare pentru a intrerupe sarcina in Marea Britanie.

Daca acceptam ca fiecare poate dispune de propria persoana, asa cum considera de cuviinta, fara a intra in polemica dreptului la avort versus dreptul la viata, atunci este evident ca Florina, impreuna cu parintii sai, erau sin­gurele persoane care puteau decide asupra solutiilor, res­pectiv de a pastra sau nu sarcina. Rolul autoritatilor era acela de a prezenta si de a oferi, in mod efectiv, am­bele solutii, urmand ca acestia sa decida. Din hatisul de in­terventii ale autoritatilor reiese un singur lucru clar. Au­to­ritatile, voluntar sau nu, in pofida solutiei Comisiei de analiza prin care se arata contrariul, au decis ca nu se poate intrerupe sarcina. Pentru ca, in practica, aceasta solutie a devenit pur iluzorie pentru Florina. Pentru ca in­­crederea parintilor acesteia in competenta medicilor ro­mani, pe buna dreptate, a fost zdruncinata.

Dat fiind faptul ca, pentru cadrele medicale, era evi­dent ca o intarziere de 26 de zile, din motive birocratice, agraveaza in mod substantial situatia medicala, trebuie pus in discutie publica de ce a fost permisa o astfel de in­­tarziere, in situatii de criza, urgente, mai ales ca legisla­tia romaneasca permitea parintilor sa ia orice decizie, in­clu­siv intreruperea sarcinii, lucru subliniat si de Comisia de analiza. Or, daca acelasi cadru legal era in vigoare si la momentul luarii deciziei de catre Comisia de etica si daca aceasta nu era primul caz din Romania de acest tip, autoritatile au contribuit, in mod direct, la agravarea si­tuatiei medicale a Florinei.

Multumita mass-media romanesti, tragedia fetei si a fa­miliei acesteia a devenit subiectul numarul 1 atat in Ro­ma­nia, cat si in strainatate (BBC a manifestat un interes deosebit pentru "speta" care a pus pe jar sistemul legal, medical si moral romanesc). Insa rolul presei trebuie ana­lizat si din prisma impactului pe care mediatizarea ex­cesiva il poate avea asupra familiei, dar mai ales asu­pra starii psihice a Florinei.

Dar oare ce s-ar fi intamplat daca aceasta drama, traita de alte 500 de fete sub 15 ani numai in anul 2007, ar fi ramas doar in comuna Piatra Soimului? Dincolo de cla­rificarile legislative care se impun, cazuri precum cel al Florinei sau al fetitei insarcinate in 7 luni, cat si alte ca­zuri nemediatizate, ar trebui sa determine o modificare de atitudine institutionala. De la disculparea excesiva pe care o realizeaza Ministerul Sanatatii in acest caz, la im­pli­care proactiva a aceluiasi minister sau a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului in prevenirea unor ase­menea situatii.

In Romania solutiile vin tardiv, chiar si in situatii de criza, si iata de ce englezul ar spune autoritatilor ro­ma­ne: "justice delayed is justice denied". Si daca maine o alta comisie da o decizie prin care autoritatile interzic avor­tul?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22