Caricatura fata cu Islamul

Maria Bercea 08.02.2006

De același autor

In septembrie 2005, cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi reprezentandu-l pe profetul Mahomed. Una dintre ele il infatiseaza cu un turban in forma de bomba cu fitilul aprins, iar o alta il arata spunand ca paradisul ramane fara fecioare pentru atentatorii kamikaze. Desenele sunt republicate in ianuarie 2006, in ciuda protestelor organizatiilor musulmane, de ziarul norvegian Magazinet.

In numele libertatii de expresie, mai multe ziare europene reproduc caricaturile din Jyllands-Posten. Altele isi ilustreaza articolele despre aceasta problema cu desenele propriilor lor caricaturisti, care sustin si ele dreptul la libertatea de expresie.

In Germania, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a publicat una dintre caricaturile daneze inca de pe 3 noiembrie, fara sa provoace reactii. In ultimele zile, mai multe publicatii au preluat desenele, printre care cotidianul conservator Die Welt este singurul mare ziar european care le-a reprodus pe prima pagina. In editorial, ziarul scria: “Am lua protestele musulmane mai in serios daca ar fi mai putin ipocrite. Cand televiziunea siriana a difuzat in prime-time filme prezentand rabinii ca pe niste canibali, imamii au tacut”. In schimb, Hendrik Zijrner, purtatorul de cuvant al Federatiei Jurnalistilor Germani (DJV), se declara ostil publicarii caricaturilor. Codul deontologic al presei germane, amintea el, proscrie articolele sau imaginile susceptibile de a aduce atingeri grave “sentimentelor religioase sau morale ale unui grup de persoane”.

Polemica a cucerit Franta dupa publicarea de catre France Soir, miercuri 1 februarie, a caricaturilor. “Nu exista in desenele incriminate nici o intentie rasista, nici o vointa de a denigra o comunitate”, aprecia redactorul sef Serge Faubert. “E odios, dezaprobam cu totul asta, e o adevarata provocare fata de milioanele de musulmani din Franta”, reactiona Dalil Boubakeur, presedintele Consiliului Francez al Cultului Musulman.

In seara zilei de 1 februarie, proprietarul cotidianului France Soir, franco-egipteanul Raymond Lakah, il concediaza pe directorul publicatiei, Jacques Lefranc, si prezinta cititorilor regretele sale. Cu o zi inainte, guvernul francez apara dreptul la libera exprimare in Franta, luand totusi distanta fata de ziar.

Saptamanalul francez Courrier international, care reia articole din presa internationala, a decis sa publice caricaturile incriminate pe site-ul sau Internet. “Dincolo de dezbaterea dintre libertatea de expresie si respectul pentru convingerile religioase, ocazia era prea frumoasa pentru ca aceia care seamana zazanie sa nu o valorifice. Iata cele douasprezece desene publicate pe 30 septembrie de Jyllands-Posten. Meritau intr-adevar atata galagie?”, lanseaza intrebarea textul insotitor.

Cotidianul Tribune de Genève a publicat caricaturile intr-una dintre paginile interioare, cu scopul, potrivit redactorului sef, de a “alimenta dezbaterea, aratand corpul delict”. “Aceasta afacere este ilustrarea socului dintre o cultura foarte secularizata cum este a noastra si o alta cultura unde religia este centrala”, explica Dominique von Burg. “Putem intelege sentimentele musulmanilor, dar suntem intr-un stat pluralist, avem dreptul sa facem asta”. “Putem sa radem de tot?”, se intreaba, in schimb, caricaturistul ziarului.

Blick, un alt cotidian genevez, a publicat in paginile interioare o mica reproducere a uneia dintre caricaturile daneze, in vreme ce desenatorul sau, Chappatte, se reprezinta pe sine, ingrozit, intr-un desen publicat pe prima pagina. “Pastrand toate proportiile, aceasta reactie aminteste de fatwa lansata in 1989 impotriva lui Salman Rushdie”, apreciaza ziarul in editorial. “Inseamna sa uiti ca, intr-un regim democratic, sacrul nu are toate drepturile. Libertatea presei si libertatea de expresie sunt castiguri fundamentale ale societatilor democratice si acestea nu trebuie sa se incline in fata unor revendicari care pun in pericol principiile castigate prin lupte.”

Fara sa arate desenele incriminate, cotidianul francez Le Monde a dat cuvantul la opt desenatori francezi, dintre care Plantu a denuntat “o mantie de plumb care cade peste desenatorii de presa si peste umoristi”, cand vine vorba despre probleme religioase. “Nu ne dam seama cat de imposibil a ajuns sa-i critici pe cei religiosi” subliniaza el. “O democratie nu ar putea sa instaureze o politie a opiniei, fara sa calce in picioare drepturile omului”, scria ziarul in editorialul intitulat Caricaturi libere.

Si doua publicatii iordaniene au preluat desenele. Saptamanalul Shihane a reprodus trei dintre caricaturi, mai ales pe cea care-l reprezinta pe profet purtand o bomba pe post de turban. Redactorul sef Jihad Momani semneaza un editorial in care se intreaba: “Ce aduce un prejudiciu mai mare Islamului: aceste caricaturi sau imaginile cu un terorist care taie gatul ostaticilor in fata camerelor, sau un kamikaze care se arunca in aer in mijlocul unei nunti la Amman?”. Potrivit CNN, pentru redactorii sefi ai celor doua ziare iordaniene au fost emise mandate de arestare, iar Jihad Momeni a fost concediat. Regele Iordaniei, Abdullah II, a condamnat publicarea caricaturilor.

Presa scrisa britanica s-a abtinut de la publicarea caricaturilor, inclusiv cotidianele populare, dar The Guardian si The Independent au inserat in articolele pe aceasta tema link-uri catre adrese de Internet unde pot fi vazute. Postul de televiziune BBC a prezentat in jurnalele sale desenele, explicand ca doreste sa ajute telespectatorii “sa inteleaga sentimentele violente suscitate de acest caz”. Si presa americana a decis sa nu publice caricaturile, Washington Post motivand ca acestea ar putea sa-i socheze pe o parte dintre cititori.

In Spania, doua ziare, El Periodico de Catalunya si cotidianul conservator ABC, au publicat fotografii ale caricaturilor. In Italia, cotidianul de dreapta Libero a publicat vineri, 3 februarie, pe prima pagina, toate desenele in cauza, cum o facuse deja La Padania, organul oficial al Ligii Nordului.

Presa romaneasca nu a abordat subiectul caricaturilor profetului Mahomed decat la inceputul acestei saptamani, cu exceptia ziarului Gandul, care publica in editia din 31 ianuarie urmatoarea justificare: “Religia islamica interzice orice reprezentare grafica a profetului Mahomed sau a lui Allah. Am putea reproduce caricaturile respective. Consideram însa ca ele ar jigni o întreaga religie. Nici crestinilor nu le-ar placea o caricatura în care Iisus ar aprinde cu mâna lui un rug al Inchizitiei. De aceea, ziarul Gandul a ales sa nu reproduca respectivele caricaturi”.

Luni, 6 februarie, Evenimentul zilei titreaza pe prima pagina Lumea a innebunit de la niste caricaturi. Pe pagina 3, redactia mentioneaza ca, “din respect fata de cititorii de confesiune islamica”, se rezuma la a prezenta cateva facsimile din presa occidentala.

Cotidianul avertizeaza ca Bomba cu ironie poate ameninta romanii: “Cele 12 caricaturi daneze au inceput sa dea tarcoale presei romane. (...) are trupe in Irak si Afganistan, si aparitia acestor desene in presa romana ar oferi un pretext suplimentar actiunilor agresive”. Fara a publica imaginile, ziarul afirma pe pagina 5 ca “Lipsa de umor provoaca victime”.

Libertatea se aventureaza la publicarea unor facsimile ceva mai mari din ziarele straine sub titlul Planeta arde din cauza unor desene.

Clubul Roman de Presa a facut luni un apel la toate mass-media din de a nu publica sau transmite caricaturile. “Vreau sa fac un apel pe aceasta cale, in calitatea mea de presedinte al Clubului, nu numai la membrii CRP, ci la intreaga presa romana, sa se comporte responsabil in aceasta situatie”, a declarat presedintele CRP la Realitatea TV.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22