Adrian Nastase - cadere libera intre Zambaccian si matusa Tamara

Marilena Stancu 08.06.2007

De același autor

Completarea declaratiei de avere pe anul 2005 pare punctul critic al carierei fostului premier Adrian Nastase. Este momentul in care incepe caderea. Obligat de lege sa completeze un formular mult mai drastic si amanuntit privind averea familiei pe anul 2005, fostul premier nu are incotro si scoate la vedere venituri de aproape un milion de euro, consemnate ca fiind o mostenire lasata de o matusa a Danei Nastase. Incepand cu data de 9 ianuarie 2006, cand ziarul Evenimentul Zilei deapana prima poveste incalcita a mostenirii familiei Nastase, si pana la ultima trimitere in judecata a lui Adrian Nastase, anuntata de DNA in data de 31 mai 2007, fostul premier si sotia lui trag ponoasele unei vieti imbelsugate, dar se pare nu prea curate. Procurorii aveau insa sa ancheteze si sa anunte si alte afaceri suspecte ale familiei Nastase. Asa-numitele dosare "Zambaccian" si "Matusa Tamara" se impletesc in articolele din presa si in activitatea procurorilor.

 

• 7 ianuarie 2006 - Jurnalistii de la Evenimentul Zilei scriu despre mostenirea incredibila lasata familiei Nastase de o matusa a Danei Nastase - Tamara Cernasov. Poate ca nu ar fi fost nimic ciudat daca mostenirea nu era de aproape un milion de euro si daca matusa Tamara nu avea aproape 90 de ani cand s-ar fi apucat de afaceri imobiliare cu persoane apropiate fostului premier. Matusa Tamara a lasat familiei Nastase 281.669,59 RON, 170.000 euro, bijuterii si picturi estimate la 125.000 euro, 300.000 euro - de pe urma a trei apartamente vandute - si 241.830 euro, suma trecuta ulterior pe numele unuia dintre fiii familiei Nastase.

• 11 ianuarie 2006 - Ziarul Cotidianul scrie ca  Tamara Cernasov s-a lansat in afaceri imobiliare abia dupa ce si-a facut testamentul. Mostenire cu premeditare - este titlul articolului din Cotidianul.

  13 ianuarie 2006 - In presa centrala apar informatii ca Dana Nastase s-a aflat in atentia Oficiului de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru o tranzactie bancara de 400.000 dolari.

 20 ianuarie 2006 - Evenimentul Zilei scrie ca documentele care faceau referire la provenienta sumei de 400.000 dolari depuse intr-un cont pe numele Danei Nastase au disparut pur si simplu din dosarul de cercetare deschis pe numele acesteia la Oficiul de Combatere a Spalarii Banilor.

 7 februarie 2006 - Procurorii DNA confirma laconic ca au in lucru un dosar care-l vizeaza, alaturi de alte cinci persoane, si pe Adrian Nastase, pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea unor fapte de coruptie. Detaliile vor fi date o saptamana mai tarziu.

 9 februarie 2006 - Ministrul Justitiei, Monica Macovei, anunta ca a trimis la Camera Deputatilor cererea de incuviintare a efectuarii perchezitiei la doua imobile, situate in Bucuresti si in comuna Cornu, judetul Prahova, apartinand deputatului Adrian Nastase.

• 16 februarie 2006 - DNA revine si anunta ca lui Adrian Nastase i s-a adus la cunostinta invinuirea intr-un dosar penal avand ca obiect infractiuni de coruptie, luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, ca urmare a faptului ca a facut uz de autoritatea sau de influenta sa ca presedinte de partid.

Dosarul avea sa fie prezentat de presa sub numele de dosarul "Zambaccian".

 7 martie 2006  - Camera Deputatilor respinge perchezitia la imobilele detinute de sotii Nastase, printre acestea si cel din strada Muzeul Zambaccian.

• 15 martie 2006  - Adrian Nastase anunta oficial ca isi da demisia din functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si de presedinte executiv al PSD, dupa o sedinta maraton a partidului.

• 24 martie 2006  - Comisia speciala de control al averilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie hotaraste ca nu poate verifica provenienta mostenirii de aproape un milion de euro, intrucat aceasta se afla in proprietatea exclusiva a Danei Nastase, care nu are statut de demnitar.

• 1 iunie 2006  - DNA anunta ca Adrian Nastase a aflat deja despre acuzatiile dintr-un dosar in care este invinuit pentru savarsirea infractiunii de dare de mita. In sinteza, in anul 2000, Adrian Nastase l-a numit pe Ioan Melinescu in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor  ( ONPCSB), in schimbul blocarii de catre acesta a lucrarii avand ca obiect tranzactia cu cei 400 000 dolari din contul Danei Nastase. Este vorba de un alt aspect al ceea ce presa avea sa numeasca dosarul "Matusa Tamara".

• 13 noiembrie 2006  - DNA anunta finalizarea unei parti din asa- numitul dosar "Zambaccian" si face publice acuzatiile. Au fost trimisi in judecata si Adrian si Dana Nastase. Astfel, procurorii au constatat ca i n perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, Adrian Nastase a savarsit infractiunile de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, iar in perioada campaniei prezidentiale din anul 2004 a folosit in mod abuziv influenta si autoritatea pe care le detinea, in calitate de presedinte al partidului de guvernamant PSD, obtinand finantarea nelegala a campaniei sale electorale. Dana Nastase este trimisa in judecata, printre altele, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita. Pe scurt, procurorii demonstreaza ca fostul premier i-a asigurat inspectorului Irina Jianu postul de sef al  Inspectoratului de Stat in Constructii, aceasta ajutandu-l printre altele sa-si aduca din China mobilier, obiecte si instalatii sanitare, articole electrice si electrocasnice pentru dotarea imobilelor pe care le detinea. Tot Irina Jianu ar fi asigurat si termopanele de la unele proprietati ale familiei Nastase. Investigatiile continua intr-un alt dosar.

• 31 mai 2007 -  DNA  anunta trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, precum si a lui Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, pentru savarsirea infractiunilor de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Procurorii sustin ca, i n cursul lunii noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in acea perioada membru al plenului  ONPCSB, l-a contactat pe Adrian Nastase sa-i spuna ca la Oficiu se afla in lucru o lucrare avand ca obiect depunerea sumei de 400.000 dolari intr-un cont al Danei Nastase. Ioan Melinescu i-a promis lui Adrian Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Potrivit DNA, Adrian Nastase, la doar doua zile dupa ce a fost numit in functia de prim-ministru, in 30 decembrie 2000, semna H.G. nr. 1399 prin care Ioan Melinescu este numit in functia de presedinte al ONPCSB. Ulterior, Ioan Melinescu a sustras lucrarea. Probatoriul a aratat ca verificarile cu privire la provenienta sumei de 400.000 dolari au stabilit ca aceasta nu putea fi justificata prin veniturile familiei. Suma ar fi provenit din vanzarea unor bijuterii, tablouri si a altor bunuri de valoare de catre Tamara Cernasov, deja faimoasa matusa a Danei Nastase.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22