Vaccinari antipenale

Marilena Stancu 30.01.2008

De același autor

Parlamentarii au in ultima saptamana de vacanta o tema pentru acasa. Ei sunt chemati sa gaseasca un nou vaccin antipenal, caci tulpina virusului s-a modificat intre timp si nu mai reactioneaza la imunizarea facuta de Tudor Chiuariu. Fostul ministru a aplicat doua terapii soc, fara sa se gandesca prea mult la reactiile adverse. Mai intai a tipat la doctor ca nu este bine pregatit profesional si i-a facut plangere la CSM cu recomandarea de ridicare a dreptului de libera practica pe o perioada nedeterminata de timp. Apoi, a injectat venos Comisia Speciala de la Administratia Prezidentiala, a adus-o in moarte clinica, dupa care a abandonat-o la usa Curtii Constitutionale. Judecatorii chemati sa vegheze la capataiul ei nu au mai putut decat sa-i constate decesul, adica sa o declare neconstitutionala si sa ii ia toate atributiile. Asa se face ca, in loc sa taie raul de la radacina, cum sperau cu totii, Tudor Chiuariu a reusit doar sa amane debutul bolii cu cateva luni si sa atraga vigilenta inspectorilor europeni, care se asteptau ca focarul penal sa fie pana acum localizat, izolat si eventual tratat eficient in penitenciare.

In fata unui esec evident al subordonatului sau in anihilarea tot mai amenintatorului virus penal, primul ministru i-a chemat in ajutor pe cei 322 de parlamentari specialisti in terapii complementare. Parlamentarii trebuie acum sa legalizeze o noua metoda de profilaxie impotriva bolilor penale. O prima solutie la care s-au gandit reprezentantii lor este consultatia individuala. Sa fie analizat fiecare caz in parte si apoi sa se pronunte prin vot asupra terapiei pe care o va urma. Cel mai probabil, in liniste, la domiciliu, unde va fi interzisa vizita procurorilor. Presedintii celor doua Camere ale parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, au raspuns deja ca procurorii nu pot incepe urmarirea penala a fostilor si actualilor ministri, care sunt si parlamentari, fara avizul Camerei din care fac parte. Singurul impediment este si de aceasta data cel legal, caci, a explicat procurorul general, prevederea din Legea raspunderii ministeriale care impunea avizul parlamentului a fost abrogata prin decizia de neconstitutionalitate emisa de Curtea Constitutionala. Seful Comisiei juridice, deputatul Sergiu Andon, a lasat sa se inteleaga ca parlamentarii nu se vor impiedica de un amanunt neinsemnat si ca lucrurile pot fi rezolvate, printr-o noua modificare, legala, a Legii raspunderii ministeriale.

Mai vigilent, ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, urmareste un antidot pe termen lung. Au fost anuntati expertii care lucreaza la noul Cod de Procedura Penala sa introduca aici prevederi "foarte clare" referitoare la etapele si modalitatile prin care ministrii pot fi urmariti penal. Desi bizara si contestata de specialistii in drept, propunerea menita sa aduca masuri sporite de protejare a demnitarilor ar putea fi salutata si votata de marea majoritate a parlamentarilor. Astfel, domnul Melescanu ar ramane in istoria interimatelor din Romania cu o initiativa pe care n-a indraznit s-o aiba niciun ministru plin de pana acum: sa modifice legea - cadru a procedurii penale, in sensul introducerii unei categorii aparte, a demnitarilor, pentru care prevederile legale trebuie sa fie mai intai filtrate si apoi aplicate.

Dezbaterile nesfarsite la nivel politic privind delimitarea taramului intangibil al imunitatii au un efect de respingere la nivelul populatiei. Electoratul se uita dezorientat si vizibil plictisit la cata risipa de energie se face in jurul unei chestiuni artificiale pentru el, dar care este vitala pentru demnitari. Parlamentarii simt pericolul mai bine. Virusul penal, care i-a atins in prezent pe 8 fosti si actuali ministri, se poate raspandi cu repeziciune si poate afecta, prin legaturi ascunse de afaceri si prietenie, majoritatea populatiei din parlament si ministere. Si atunci, nu ar trebui sa surprinda ca se chinuie sa gaseasca un vaccin miraculos si cu efecte permanente. Daca vor gasi antidotul, vor putea sa-si vanda fotoliile de demnitari la un pret foarte bun, caci se vor gasi destui doritori de o imunizare deplina. Cei care nu ravnesc insa imunitati si care isi trateaza bolile de zi cu zi cu medicamente omologate s-ar putea sa aiba un leac pentru ei: sa-i declare ca fiind in carantina si sa renunte sa-i mai voteze o data la patru ani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22