PNL, pe toboganul ridicat de PSD

Melania Cincea 10.09.2013

De același autor

Sunt parteneri de coaliţie aflată la putere. Teoretic, împart camaradereşte lauri şi huiduieli. Practic, nu e aşa. Pentru că Victor Ponta a speculat şi a fructificat derapajele lui Crin Antonescu şi naivitatea lui de a se bate pentru idei la care social-democraţii subscriu, în culise însă.

E aproape un an de când PNL în­re­gis­trea­ză, ca intenţie de vot, un minus, care se ac­centuează, faţă de PSD. În noiembrie 2012, potrivit unui sondaj CSOP, Victor Ponta şi PSD erau cu 5 pro­cente în faţa lui Crin An­tonescu şi a PNL, la ca­pi­tolul încredere – 27% unii, 22% ceilalţi. La sfârşitul lui februarie 2013, un son­daj INSCOP evidenţia că alianţa PSD-UNPR obţinea declarativ 40% din voturi, în timp ce alianţa PNL-PC, 23,5%. Potrivit unui son­daj Sociopol, realizat la fi­nele lui august, intenţia de vot pentru eu­ro­parlamentare merge în proporţie de 39% spre PSD şi doar în procent de 20% spre PNL.

În schimb, cota de popularitate a USL este mare, conform aceluiaşi sondaj. 60% din­tre respondenţi declară că, puşi în faţa ur­nelor de vot pentru parlamentare, ar opta pentru USL. În condiţiile în care 67% nu agreează direcţia în care este condusă ţara. Cum se poate explica această situaţie ilogică?

Prin refuzul de a recunoaşte nerealizările puterii. Pentru nucleul dur de votanţi nu contează că promisiunile de campanie nu au fost îndeplinite. Nici cele 13 remanieri la care s-a recurs pentru a opri scandaluri în care au fost implicaţi reprezentanţi ai Exe­cutivului – de la cele de plagiat, la cele de incompatibilitate şi probleme cu legea. Nici eşecurile. Ceea ce pare să conteze es­te că încă simt USL solidară în ura îm­po­triva lui Traian Băsescu.

Presa a contribuit şi ea la o cotă de po­pu­laritate mare a USL. Cu abordări ne­pro­fe­sioniste, superficiale ori gândite pentru a masca orice derapaj al puterii, pentru a gă­si scuză pentru orice eşec, pentru a ba­ga­teliza ori ascunde şi cel mai mic semn de protest antiputere.

Un al treilea factor – care s-ar resimiţi la nivelul elec­toratului indecis, care nu pu­ne ştampila de vot în funcţie de doctrină sau de carisma unui personaj po­litic, ci strict pentru că se află în căutarea mai binelui per­so­nal – poate fi de­za­mă­girea pricinuită de dreapta. Care, cu două-trei excepţii, se îm­bată cu iluzii sau face opoziţie la opoziţie, fără a veni cu soluţii pertinente şi pe termen lung la pro­ble­mele cauzate de putere.

Cum se explică cota dublă pe care PSD o înregistrează faţă de PNL? Să fi scăzut PNL în sondaje din cauza faptului că social-de­mocraţii au un bazin electoral tradiţional mai mare, stabil? Nu neapărat. Acestea sunt aspecte existente şi în perioada în ca­re decalajul nu era atât de mare între cele două partide. Să fi scăzut PNL în sondaje doar din pricina propriilor greşeli, ana­li­zate cu precizie de electorat şi taxate ca ata­re? Sau să fi fost împins abil spre această cotă?

Să fie un efect al taxării greşelilor staff-ului PNL, a derapajelor lui Crin Antonescu? Nu este exclus, chiar dacă ele existau şi în va­ra anului trecut, când erau frenetic acla­mate.

Să fie o dezamăgire faţă de Crin Anto­nes­cu, ajuns un fel de marionetă abil dirijată de Victor Ponta? Nu e exclus. Numără­toa­rea funcţiilor ministeriale ale PNL arată un minus faţă de PSD. Amplasarea de pi­oni social-democraţi în ministerele con­duse de liberali arată că PSD controlează PNL, că ceea ce susţin public liberalii sunt proiectele câtorva social-democraţi.

Să fie lipsa unei agende a PNL privind po­liticile sociale şi economice pentru pro­priul electorat? Ori faptul că proiectele PNL nu au fost evidenţiate în media?

S-ar putea ca mare parte din electoratul liberal să fi ajuns la o suprasaturaţie faţă de lupta anti-Băsescu, să vadă că, în afara ei, nu există niciun proiect politic fezabil. Să fi conştientizat că PSD a profitat de lip­sa de strategie a conducerii liberale, de fap­tul că nu a avut pregătită o elită spe­cia­lizată pe politici publice, de punctele vul­nerabile pe care a avut inabilitatea de a le evidenţia? Aşa s-a ajuns la numiri con­tro­versate. Aşa s-a ajuns ca scandaluri de co­rupţie în care cap de afiş au fost oameni din PNL să facă deliciul presei şi să trans­forme partidul, la nivel de mental colectiv, într-o adunătură penală. Înclin să cred că extrem de greu a cântărit modul în care aces­te dosare au fost aduse în atenţia pu­blică. De luni şi luni, întâmplător?, doar membri PNL au de-a face cu justiţia. La fel, modul în care au fost prezentate în me­dia. După lovitura primită, via DNA, de Trus­tul Intact, unde partea liberală a USL avea timpi de antenă la discreţie, prietenia mediatică nu mai pare atât de strânsă. As­ta în timp ce social-democraţii continuă nu doar să guverneze de la posturile TV pri­etene, ci şi să lanseze mesajele ce con­vin. Aşa, PSD pozează în grupare de heru­vimi. Deşi are nume grele care fac obiectul unor dosare aflate în lucru la DNA, la Par­chete, în instanţe, iar ca număr de jus­tiţiabili care fug de finalul unui proces de corupţie este superior PNL.

Rămâne de văzut dacă, la o cotă de 20% intenţie de vot, liberalii vor accepta ali­nie­rea în continuare şi în aceleaşi condiţii în spatele d-lui Antonescu. Dacă vor con­ti­nua aceeaşi politică „Jos Băsescu!“, dar sub o altă baghetă, în contextul în care s-ar lipi de PDL care „nu îi este vasal lui Tra­ian Băsescu“. Sau dacă vor pune umă­rul la reconstrucţia dreptei, în jurul ADA. IRL, aripa liberală dată la o parte de d-l Antonescu, a subscris deja proiectului. Deci, rămâne de văzut cine, cum şi cât va salva din PNL-ul pus de Crin Antonescu pe toboganul construit de d-l Ponta. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22