Strigoii revizionismului

Dacă România ar aplica ceea ce vor Diana Șoșoacă și AUR ar însemna să intre în cârdășie cu Rusia pentru dezmembrarea unui stat suveran ale cărui frontiere sunt consfințite de tratate internaționale.

Melania Cincea 06.02.2024

De același autor

În primăvara anului trecut ieșea la iveală o sincronicitate între voci ale Kremlinului și extremiștii ultranaționaliști din România în modul cum fluturau hărțile vechi ale României Mari și ale Ungariei mari, pentru a alimenta tensiuni interetnice. Acum, sub motivul reîntregirii țării, voci extremiste de la noi vorbesc la unison cu politicieni extremiști din Ungaria despre „recuperarea” de teritorii de la Ucraina. Un discurs prin care acești strigoi ai revizionismului fac, de fapt, jocul Rusiei.

Retorica aceasta privind „recuperarea” de teritorii de la Ucraina a fost lansată de Kremlin, la scurt timp după ce Rusia a invadat și atacat Ucraina în februarie 2022. În iulie același an, Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, flutura public o hartă cu Ucraina dezmembrată și împărțită între Rusia, Polonia, Ungaria și România. De altfel, de la începutul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina, Rusia încearcă să convingă opinia internațională că există și alte state dispuse să înceapă un conflict cu Ucraina pentru a-și recupera teritorii aflate cândva în componența lor. Un discurs prin care regimul de la Kremlin încearcă, de fapt, să își legitimeze invazia în Ucraina.

Câteva luni mai târziu, în primăvara lui 2023, senatoarea Diana Șoșoacă – intrată în Parlament pe listele AUR, ca membră a Partidului Neamul Românesc –, o prietenă a Ambasadei Rusiei și o susținătoare a ieșirii României din UE și din NATO, a depus un proiect legislativ care viza „denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, prin care cerea ca România să anexeze teritoriile din Ucraina aflate, în perioada interbelică, în componența sa. Ceea ce a dorit să facă senatoarea Șoșoacă nu era, cum a încercat să creeze impresia, un act de reparare a unei injustiții istorice. Ceea ce a făcut a fost la unison cu interesele și cu politica Federației Ruse.

Dacă, ipotetic, s-ar aplica ceea ce a vrut ea prin lege, ar însemna ca România să declare război Ucrainei pentru a-i lua teritorii care, cândva, i-au aparținut. Adică, să intre în cârdășie cu Federația Rusă pentru dezmembrarea unui stat suveran, ale cărui frontiere sunt consfințite prin tratate internaționale. Legal, ceea ce a vrut senatoarea Șoșoacă să transpună în realitate nu este posibil.

În ianuarie anul acesta, de Ziua Micii Uniri, Claudiu Târziu, vicepreședintele AUR, a declarat la Iași că România trebuie să recupereze teritorii aflate acum în Ucraina: „România trebuie reîntregită”. Ceea ce ar obliga România să părăsească NATO. Un organ de presă al Kremlinului, Rossiiskaia Gazeta, a salutat imediat declarația, scriind sub titlul „Extremiștii de dreapta din România spun că țara poate revendica teritoriile ucrainene”: „În România, liderul partidului de extremă dreapta Alianța pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a declarat că Bucureștiul are dreptul de a revendica teritoriile din vestul Ucrainei. De dragul acestui lucru, România este gata chiar să își piardă calitatea de membru NATO”. La scurt timp după afirmațiile lui Claudiu Târziu, liderul partidului de extremă dreapta din Ungaria Patria noastră, Toroczkai László, provenit din Jobbik, alt partid extremist, declara că, dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, Ungaria va revendica Transcarpatia, regiune din vestul Ucrainei.

Dacă România ar aplica ceea ce vor Diana Șoșoacă și AUR, acești strigoi ai revizionismului, ar însemna să declare război Ucrainei pentru a-i lua teritorii care, cândva, i-au aparținut (dar care, să nu uităm, au fost furate de Rusia/URSS). Ar însemna să intre în cârdășie cu Federația Rusă pentru dezmembrarea unui stat suveran, ale cărui frontiere sunt consfințite prin tratate internaționale. Ceea ce pot face și ceea ce fac și Diana Șoșoacă, și politicienii AUR, acum prin vocea lui Claudiu Târziu, prin astfel de discursuri – niște găunoșenii ambalate, întru prostirea naivilor, în țiplă de patriotism și naționalism – este (momentan, atâta vreme cât nu sunt la putere) să transfere resentimente publice de la Rusia invadatoare și asupritoare la Ucraina, să instige populația nu doar împotriva acestei țări, ci și, implicit, împotriva Occidentului aflat de partea Ucrainei în războiul declanșat de Rusia.

Adică, să facă jocul Federației Ruse interesată să agite spiritele ultranaționaliste în țările din vecinătatea sa și din fosta ei zonă de influență, să genereze tensiuni interetnice în interiorul statelor, curente favorabile expansiunii mișcărilor, partidelor extremiste care, ajunse la putere, promit a fi guverne antioccidentale, favorabile Rusiei, și pentru că acest curent este în răspăr cu linia Occidentului, a UE și a NATO, pe care Rusia urmărește să le destabilizeze sau măcar să le fragilizeze. //

Articol publicat pe putereaacincea.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22