Victor Ponta, sub presiunea şi la mâna baronilor puşcăriabili

Melania Cincea 08.04.2014

De același autor

O eventuală plecare a lui Victor Ponta din prim-planul politicii sau chiar din politică nu va fi un act benevol. Mai degrabă poate fi citită în cheia tensiunii acumulate între el şi baronii săi puşcăriabili, sub a căror presiune şi la a căror mână se află.

„În noiembrie, după ce câştigăm această ul­timă şi vitală bătălie, mă voi putea declara mulţumit de ce am realizat! Şi atunci îmi do­resc să las locul în politică altora, mai tineri şi mai puţin marcaţi de re­gi­mul oribil al ultimilor ani“, scria Vic­tor Ponta, pe o reţea de so­cializare, în preziua şe­din­ţei de campanie a PSD, de la Poiana Braşov. Un eve­ni­ment cu miză majoră pentru par­tid, la care, însă, nu a ajuns.

E greu de crezut că o even­tuală retragere e cauzată de obo­seala de a mai lupta cu „re­gimul oribil“. Până nu de­mult declara că, din noiembrie, va duce bă­tă­liile cu „regimul Băsescu“ – ceea ce indica o stra­tegie cu miză mare şi pe termen lung. Alt­fel, nu s-ar fi implicat în scrierea strategiei lo­viturii de stat din 2012. Nu ar fi dus războaie cu instituţii şi oameni care apără statul de drept. Nu ar fi susţinut mârşăvia din „marţea neagră“, nici amnistia şi graţierea în favoarea marilor corupţi. Nu se implica în decizii ce trădează planuri mari şi sete de putere: nu­mi­rea de către el personal a şe­fului Direcţiei de Protecţie In­ternă a MAI, subordonarea di­rectă a şe­fu­lui Antifraudei – s-ar putea spune că a în­fiin­ţat special această struc­tură, pentru a şi-o subordona –, în­cercarea de a numi di­rect şe­ful STS şi pe cel al Po­liţiei Ro­mâne. Iar acum, pe fondul tensiunilor geo­po­litice în creştere, visul de a numi direct şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Ar­ma­tei.

Mesajul d-lui Ponta poate fi citit ca un semnal transmis baronilor săi puşcăriabili, cum că ul­tima carte – Legea amnistiei şi graţierii – e în mâneca sa. Iar o eventuală indisciplină a lor faţă de el, răsfrântă în primă instanţă la vo­tul de la europarlamentare, i-ar putea cos­ta nişte ani de libertate.

Sau poate fi citit în cheia deschiderii portiţei pe care, la o adică, va ieşi din liga mare a po­liticii sau din politică, dar nu forţat, ci, iată – mesajul de zilele trecute va sta mărturie –, benevol. Deci, onorabil.

De fapt, se află sub presiunea şi la mâna nu pu­ţinilor baroni cu probleme în justiţie. Aici e, de fapt, zona producerii scurtcircuitului. În ochii lor, responsabil e Victor Ponta, care pu­tea rezolva problemele, numai să fi vrut. Nu e exclus nici ca tensiunea să fie întreţinută de oa­meni din proximitatea lui, şi ei cu mare in­fluenţă în partid, poate la concurenţă cu a sa. A mai fost o situaţie care a dus spre ipoteza întreţinerii voluntare a unei situaţii încordate: protestul aleşilor puterii la adresa ANI, din vara trecută, izbucnit în lipsa din ţară a lui Vic­tor Ponta. O răbufnire intempestivă, în con­diţiile în care toţi ştiau, de multă vreme, că au proces cu ANI şi că nu au nicio şansă ca lucrurile să se schimbe în favoarea lor, odată cu o posibilă modificare a Legii ANI, pentru că nicio lege nu poate fi aplicată retroactiv. Ci­neva, însă, mai ştia ceva: că Victor Ponta nu ie­şea bine din acest episod, indiferent de de­cizia luată. Dacă ar fi acceptat eliminarea unor atribuţii ale ANI, ar fi avut, din nou, pro­bleme cu partenerii occidentali. Dacă ar fi res­pins făţiş ideea modificării legii, şi-ar fi dina­mitat relaţia cu baronii şi baroneţii locali. Atunci, găsise o soluţie de avarie – ră­mâ­ne­rea în stand-by, pe termen pentru care nu-şi luase angajamentul. Liviu Dragnea le promite acum – în ciuda MCV-ului şi a CE – un pro­iect de lege, aflat la Senat, care îi va „dez­le­ga“ de incompatibilităţi. După ce, cu o zi îna­inte, le răsucise cuţitul în rană: „Începem să ne punem întrebarea câţi mai rămân în pi­cioare până la sfârşitul anului“.

Frustrările şi ranchiuna baronilor ameninţă, to­tuşi, să se reflecte la urne, în 25 mai. Iar da­că la europarlamentare PSD nu va primi – şi nu doar formal – sprijinul lor, riscă să nu ob­ţină procentul care să dea şanse unei victorii a candidatului la preşedinţie, cel mai probabil, lui Victor Ponta. Ceea ce i-ar putea atrage acestuia soarta lui Mircea Geoană. Acesta ar putea fi momentul – „benevol“ – în care d-l Ponta va părăsi scena politică. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22