De același autor
Nu avem decât să ne dorim un președinte sau o președintă decenți, competenți, occidentalizați și dornici să facă istorie, fără ieșirile populist-autoritare ale lui Băsescu. Dar categoric și fără diletantismul penibil, infatuat, agresiv și periculos pentru viitorul european al României întruchipat de Antonescu.
Spre deosebire de anii învrăjbirilor noastre în condițiile unor opținui dramatice: 1990 (Piața Universității, protestele maraton împotriva tendinței spre monopol politic al FSN1, prima mineriadă), 1991 (proteste și a doua mineriadă), 1996 (tensiunile create de schimbarea regimului PDSR2 cu regimul CDR3), 1999 (a treia mineriadă), 2000 (ascensiunea periculoasă a extremismului naționalist), noua învrăjbire, cea din anul 2012, este mult mai dureroasă în plan personal. Toate schismele anterioare îi regăseau pe „ai noștri“ (prieteni, părinți, fiice și fii, studenți) cam pe aceeași poziție de fond. Acum avem neașteptata, dezamăgitoarea și dureroasa experiență că, după ce am constatat împreună că „ai noștri“ nu există, nu mai suntem deloc la fel de consensuali, noi între noi, în privința „croitului altei sorți“.
În condițiile pomenite, cum am putut să fac așa ceva? În cel mai bun caz, foștii doctoranzi îmi spun că mă înțeleg, dar că ei sunt utilitariști pragmatici în opțiunile lor, nu deontologiști încăpățânați: „Să-l dăm întâi jos pe nenorocitul de Băsescu și PDL și apoi vedem noi de ce sunt în stare și ceilalți!“. Nu au iluzii mari, dar nici nu cred că pot tranșa net între opțiuni: „PDL-USL – aceeași mizerie!“. Au înghețat în Piața Universității (iarna lui 2012) pentru asta. Au legitimitatea lor. Dar să începem cu „Jos Băsescu!“.
Gustul amar pe care îl simt acum nu își află sursa doar în cele de mai sus, ci și în sentimentul meu de eșec profesional, adesea și prietenesc. Toți acești oameni au studiat fundamentele democrației. Toți acești oameni au lucrat cu mine pe subiecte de etică politică. Toți acești oameni ar trebui să știe că în democrație putem avea dispute ideologice în limitele pluralismului, dar mai știu că nu putem renunța la structura de rezistență a democrației (statul de drept, separația puterilor în stat, alegeri corecte). Aceasta nu este negociabilă, așa cum nu e negociabilă structura de rezistență a unei clădiri. Toți au studiat consistent instituțiile și politicile UE și politica de securitate a NATO. Știu că, istoric vorbind, trăim în cea mai bună Românie posibilă ca plasament strategic și apartenență la familia democrațiilor occidentale. Știu că la aceasta au contribuit istoric politicieni români cu viziune prooccidentală din aproape toate partidele și ONG-urile orientate pe drepturi, modernizare și dezvoltare. Mai știu că a zădărnici această poziție între democrațiile lumii înseamnă să ne batem joc de propriul lor viitor occidental. Și totuși, cum am ajuns să ne despărțim atât de radical? Cum au ajuns atâția oameni raționali, care știu bine că niciun șef de stat sau de guvern nu e o metresă pe care să o adori sau detești, ci un prestator de servicii de guvernare care a câștigat un concurs numit alegeri? Tot acești oameni, atât de instruiți, știu bine că nu poți supune orice voinței populare. Cam ce ar rezulta dacă am supune referendumului alungarea maghiarilor, romilor și minoritarilor sexuali din România sau împărțirea averilor celor bogați întregului popor? Bădărănia, machoismul și apetitul pentru conflict ale unui președinte nu înseamnă subminarea ordinii de drept și încălcarea Constituției. Ceea ce nu înseamnă că nu te jenează și deranjează major. Nu am mers la referendum fiindcă îl consider o cacealma a unor parlamentari profund interesați și rău intenționați. Nici măcar una dintre lozincile de campanie care au umplut România nu a reușit să exprime o singură faptă anticonstituțională.
Note:
1. Frontul Salvării Naționale
2. Partidul Democrației Sociale din România
3. Convenția Democrată Română.
4. Această persoană a avut servicii de responsabilitate directă mai puțin de 6 ani. Nu a făcut niciun fel de studii noi după 1989. Este în parlament de 20 de ani. A fost 3 ani ministru la Tineret și Sport (el scrie că 4). Fără consecințe notabile. Nicio lege nu îi poartă numele. Inițiativele legislative pe care le-a semnat, între mulți alții, au fost în mare majoritate respinse, ca și moțiunile. Nu reiese nicio activitate în circumscripția electorală. În ultimii 3 ani, nu a întrebat și interpelat nimic, în schimb a vorbit de 43 de ori. Și se mândrește cu numeroasele apariții în mass-media, cea mai glorioasă parte a CV-ului său. Este în Comisia de politică externă a Senatului, dar în ce limbă se înțelege oare cu interlocutorii?