De același autor
In sarabanda crizelor, care isi fac tot mai simtita prezenta si nasc dispute in arena mondiala, de la cea a creditului ipotecar american, la cea aferenta cresterii pretului petrolului, cea alimentara sau mai vechea de ordin ecoclimatic, rare sunt razele de speranta ale unor solutii durabile. Biocarburantii, ajutorul, fie el si in milioane de dolari, pentru combaterea foametei in tarile din sud sau reducerea cu 5,2% a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) propusa prin Protocolul de la Kyoto raman, cel putin deocamdata, rezolvari punctuale, iar pe termen lung si pe fond, simple paleative. In aceasta mare de turbulente si preocupari, unele chiar disperate, de a depasi primele simptome ale unei crize care se anunta globala, multidimensionala si chiar decisiva pentru insasi durabilitatea civilizatiei umane, nasc si unele formule, aparent surprinzatoare prin simplitatea lor (de genul celebrului "Ou al lui Columb"!), si, poate, prea frumoase spre a si deveni realitati! Pare a fi si cazul conceptului de "tara neutra din punct de vedere climatic", lansat recent pe piata ideilor, dar care cunoaste deja si primele experiente in planul actiunii practice.
Aparut in contextul preocuparilor de a identifica solutii la urgenta ecoclimatica si a evita atingerea si depasirea pragului de pericol al ireversibilitatii (in concret, o temperatura medie globala de ± 170C si un continut al atmosferei de CO2, de 550 parti pe milion), el exprima un calcul elementar, dar eficient: a ajunge la zero emisii de GES, prin a emite atat cat poti sa neutralizezi prin metode de captare confirmate, precum impaduriri, practici agricole adecvate, "puturi" de depozitare la mari adancimi s.a. Devenind astfel "neutru" in privinta influentei antropice asupra sistemului climatic, via poluarii atmosferice si a amplificarii efectului de sera, fiecare stat dobandeste un rol decisiv in solutionarea acestei problematici majore. Pentru a se ajunge, insa, la o asemenea performanta, este nevoie de evolutii, in doua directii concentrice. Prima trebuie sa porneasca de la individ si sa ajunga la nivel de tara. Unele state, precum Costa Rica, Norvegia sau Noua Zeelanda, si-au declarat deja intentia de a ajunge "natiuni curate, durabile si verzi", neutre climatic.
Iar prima dovada a fezabilitatii unui asemenea proiect o face Statul Vatican, care isi anuleaza emisiile de GES prin cultivarea si intretinerea unei paduri in Ungaria! Planurile nationale adoptate in acest sens, precum cel neozeelandez, anuntat in 2007 de premierul Helen Clark, cuprind un ansamblu de politici pentru durabilitate care inglobeaza un sistem de schimburi de drepturi de emisie, strategii energetice (in special cu obiective tinand de randament, economii si de promovarea energiilor regenerabile) si programe menite sa ajute familiile si intreprinderile sa devina mai durabile. Marea dilema o reprezinta, insa, aceea de a vedea in ce masura o atare formula poate fi acceptata si aplicata de marile tari poluatoare, care joaca rolul decisiv in abordarea problemei. Astfel spus, daca sunt dispuse administratiile SUA sa renunte la mitul neatingerii nivelului de trai american si sa treaca la masuri severe de economisire si adaptare. Dupa cum alte tari, precum China, aflate in plin proces de dezvoltare conform modelului occidental, inteleg sa renunte la visul atingerii unei bunastari comparabile cu cea a statelor economic avansate si sa se supuna constrangerilor ecoclimatice.
Pentru ca, in afara unui raspuns afirmativ, neutralitatea climatica declarata razlet, de state cunoscute deja pentru atitudinea lor responsabila in viata internationala, fara ca respectivul model sa "contamineze" pe toata lumea, risca sa ramana un simplu experiment!
Cea de-a doua directie trebuie sa mearga spre extinderea acestui statut de neutralitate climatica la nivel regional si planetar. Primul pas l-a facut, la inceputul acestui an, Programul ONU pentru Mediu (PNUM) prin lansarea unei retele pentru un climat neutru (CN Net). Extinsa, deopotriva, la nivelul structurilor sistemului Natiunilor Unite, statelor membre si intreprinderilor economice, aceasta s-ar putea transforma treptat intr-o ampla si viabila miscare mondiala, capabila sa impuna o solutie viabila pentru esentiala provocare ecoclimatica.
Nu lipsesc unele premise incurajatoare. In plan teoretic, sa amintim, de pilda, ideile unor "tari libere de CO2", de transformare a economiei mondiale intr-una "mai verde si mai curata" sau intr-una cu "slaba utilizare a carbonului".
La nivel concret, semnificative raman initiative ca Reducerea de emisii prin impaduriri (REDD), lansata in decembrie, la Bali, ori Fondul de adaptare, care a inceput sa opereze prin deblocarea finantelor internationale in sensul aducerii economiilor la proba schimbarilor climatice.
Conceptul si-a sporit, intr-o anumita masura, vizibilitatea prin marcarea in acest an, la 5 iunie, a Zilei Mondiale a Mediului, sub deviza "Stop dependentei de CO2!" si asumarea rolului de punct focal al evenimentului de catre orasul Welligton, capitala Noii Zeelande. In mesajul transmis cu aceasta ocazie, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, exprima speranta ca miscarea pentru neutralitate climatica va deveni una globala, iar ideea sa va influenta si isi va pune amprenta, din ce in ce mai mult, asupra "discursului environmental, economic si politic in anii care vor urma".
In loc de concluzii, nu putem decat sa afirmam o certitudine si sa exprimam o speranta. Printr-o coincidenta, daca in sfera relatiilor politico-diplomatice "neutralitatea" semnifica renuntarea la razboi, sub garantarea internationala a unui asemenea statut, in cea ecoclimatica semnificatiile nu difera prea mult. Aici este vorba de a renunta la razboiul omului cu natura, cel putin sub aspectul anihilarii efectelor GES asupra echilibrului climatic. Compatibilizarea efectelor actiunii umane cu reactiile mediului reprezinta singura solutie viabila a unei probleme ecologice, indiferent de amploarea si natura sa. Asadar, "neutralitatea umana environmentala", inteleasa si promovata asa cum se cuvine, devine idealul in veritabila depasire a impasului ecoclimatic. Este o certitudine.
Intelegerea de catre toti a acestei axiome si mai ales definirea si folosirea mijloacelor de atingere a obiectivelor aferente raman insa un deziderat, o speranta. Declararea statutului de "tara neutra climatic" constituie un mijloc si o sansa de a urmari, fie si partial, un asemenea tel. Pana la a ajunge la un atare moment ramane, evident, un drum lung. Reperele sale se cunosc insa. Ele ar putea fi, chiar si deocamdata, metaforic vorbind, urmatoarele: un individ, o tara, o generatie neutre ecoclimatic!
Daca s-ar extinde la ansamblul relatiei om-natura, aceasta realitate ar constitui chiar idealul.