De același autor
Pe Adrian Nastase îl lasa barca tocmai cand a început sa vada malul electoral înaltandu-se pe linia orizontului. De început a început sa ia apa pe cand Adrian Nastase batea campii dintre Palatul Victoria si Cotroceni. Atunci s-a îmbrancit cu Iliescu facandu-se cum le venea la gura.
Iliescu ar fi fost, pentru Nastase, ba un idol de lemn bun de pus în curtea partidului, pentru a speria adversarii politici si a atrage ploaia de voturi, ba o piesa de muzeu, cu mintea saraca, curata si spalata în timpul sejurului prelungit în institutiile Moscovei.
La randul sau, Nastase era pentru Iliescu un tanar impetuos si arogant, care-i rastoarna casa si-i umbla prin hartii cat timp el e plecat la Cotroceni. Timp de mai bine de un an si-au aruncat pisica anticipatelor sau pe cea a republicii parlamentare de i-au turmentat bine si pe cetateni, si pe ziaristi. Scandalul dintre cei doi, care miroase de departe a program guvernamental, e o mostra a democratiei de partid si de stat.
Dupa doi ani în care si-a dorit cu ardoare fie alegeri anticipate, fie o restructurare de profunzime, cum îi placea sa spuna, Nastase cel fara de case se lauda acum cu coeziunea colectivului, în chiotele matrozilor care au descoperit unde-si tine carmaciul taria.
Cabinetul Nastase si-a pus în gand sa demonstreze ca face mai multe valuri decat cei 15 mii de specialisti ai fostei guvernari. Putini sunt membrii guvernului, fie ei si de rang doi, care sa nu aiba un cuvant de spus în legatura cu legile si hotararile batute-n cuie în poarta reformei.
Unii organizeaza conferinte de presa unde anunta hotarari pe care le neaga apoi cu tarie, altii trimit comunicate, arca guvernului e plina de cotcodacitul lor fericit. Ce mai, mandra corabia, mester carmaciul... Purtatoarea de cuvant a premierului, recent urcata în copacul puterii, a dus vorbele atat de departe de buzele premierului ca acesta nici nu le mai recunoaste.
Cand nu sunt modificate hoteste la taraba sau la colt de strada, legile si ordonantele îndelung dezbatute în sedintele guvernului, unui guvern responsabil, trebuie corectate cu alte legi si alte ordonante. Ordonantele sunt ca inundatiile. Si cu acelasi efect. Ministrul Administratiei vorbeste de unul singur de juma' de an despre remanierea guvernului, în vreme ce toti colegii lui, inclusiv Pig Brother, spun ca nu s-a discutat vreodata de asa ceva.
Un secretar de stat de la Armata prezinta într-o conferinta de presa un proiect de lege care institutionalizeaza spaga la racani. Pe ministrul Pascu îl trezeste presa din somnul cel de moarte si sustine ca nu ar fi vorba despre asa ceva în proiectul de lege. Poate fi din alta guvernare.
Apoi ca ar fi pe punctul sa renunte la acea prevedere. La Ministerul Administratiei Publice, subalternii lui Cozmanca au hotarat sa ne ia temperatura prin ziduri. Ideea ar fi dus la conflicte internationale. Cine stie cata caldura ne fura prin granite ungurii si cu cat se încalzeste Prutul de la febra creatoare a guvernului! O zi mai tarziu, ministrul anunta ca l-a trimis pe functionar la pensie. Hotararea guvernamentala ramane, însa, în picioare.
Dracula Land si Catedrala Mantuirii Neamului sunt purtate cu roaba dintr-un loc într-altul, ca si autostrazile virtuale ale ministrului Mitrea. Presedintele Curtii Supreme de Justitie spune ca simte mana lunga a partidului tot mai grea pe umerii sai. Ministra Justitiei îl face de trei parale si e de parere ca ar trebui schimbat, ca tot e independent. Pe culoarele justitiei se aud curgand la vale capetele procurorilor care fluiera în biserica si au pareri personale. Cu atmosfera asta, nu e de mirare ca palmierii lui Agathon s-au ofilit în glastra, dupa un an de paza cu jandarmii.
Dar si parlamentarii lui Nastase par sa se rasuceasca în somnul ratiunii. Unii citesc abia acum legea transparentei si li se face rau de-atata goliciune. Seful lor de partid si de stat i-ar vrea cu buzunarele întoarse pe dos, sa vada tot românul ce tine PSD-ul în gusa. Dar subalternii lui Nastase, care au sapte ani de-acasa, vad peste tot mafioti si se codesc sa-si dea în vileag economiile lor de bieti bugetari.
Ar vrea sa mai puna o haina pe ei, sa se pazeasca de perversi. Iar dupa ce premierul a anuntat ca-i va pune sa-si declare banii pana la ultima centima, parlamentarii si membrii guvernului au simtit ca le vine înapoi pe gat de emotie excedentul bugetar.
Cum sa mute ei maruntisul catorva ani de mandat fara sa verse vreo picatura? Nu e de mirare ca resping acum ordonante si proiecte pe care ieri le-ar fi votat fara sa gandeasca. Chiar daca se mai ridica pe picioarele din spate si protesteaza, o grija au - sa nu i se faca rau arogantului, de la atata democratie de partid.
In harmalaia asta, opozitia e aproape absenta. Ce-ar mai putea face ea sa scada din procentele PSD-ului? Nimic. Doar sa stea sa astepte. Greu de stiut unde se termina balbaiala si începe minciuna. Ministrul Informatiilor, Vasile Dancu, spunea deunazi ca e posibil ca unii colegi sa testeze presa lansand fumigene.
Acest scenariu se potriveste ca tusea cu junghiul cu strategiile concepute de acelasi Dancu. Doar ca, aruncate pe culoarele tot mai lungi ale PSD-ului, fumigenele îsi ating tot mai greu tintele si contamineaza birourile si întuneca minti care, de altminteri, numai de limpezime nu au nevoie pentru a urma neabatut indicatiile carmaciului.
Nu degeaba se aud voci tot mai insistente care-i transmit lui Adrian fara de case ca s-a abatut din drum, ca-l lasa polul social-democrat al busolei. Corabia beata a guvernului îsi continua neabatut drumul. Chiar a luat-o pe aratura, mai ceva ca Mig-urile armatei.