Tataia Park

N.c. Munteanu 18.08.2003

De același autor

Adrian Paunescu are o emisiune la o televiziune periferica, poate chiar de periferie. Un soi de cenaclu Flacara unde vin comici vestiti ai protocronismului care vorbesc despre destinele României. Cu putin efort, ti-i amintesti de pe vremea cand gesticulau pohetic în pagini de gazeta de propaganda sau declamand angajamente pe stadioane si sali de congres. Cand se îmbracau în steagurile revolutiei permanente si citau pe spatii largi vorbele tatucului din cabinetul 1. Se preling pe sticla televizoarelor, de dincolo de vremuri, ca rechinii prin apa tulbure a acvariului de la Constanta. Senatorul PSD îi pastoreste mangaindu-si burta si barba.

Impreuna, fac si desfac itele istoriei, uneori în rime. Din cand în cand bardul recita tunator, acoperind camerele cu roua versurilor sale patriotice. Apoi invita diverse alte barde sa-i puna pe muzica versurile. Uneori invita alti colegi de generatie sau de partid care vorbesc, în mod curios, aceeasi limba. Se bat în aschii de lemn pe tema dainuirii si universalitatii culturii nationale. Enumera motive pentru care românii sunt exceptionali si ceilalti mediocri. Declama. Lacrimeaza în dactili. Hohotesc în trohei. Ii recunosti dupa gusa, dupa aerul de personaj pozitiv în telenovele, dupa nostalgii si frustrari. Sunt generatia Paunescu, hranita la sanul partidului cu vin acru facut din surcelele unor poeti ca Grigore Vieru, Leonida Lari si Corneliu Vadim Tudor. Daca te plictiseste Paunescu, zapezi pe TVR Cultural unde îl vezi pe directorul general al Teatrului National, Dinu Sararu. Invitat sau gazda. Alaturi de Adrian Paunescu, de pilda. Il vezi poate si pe Dumitru Radu Popescu. Unii spun despre el ca a fost un exemplu de verticalitate. Insa cel mai des vezi filmele patriotice ale senatorului PSD Sergiu Nicolaescu. Au fost multiplicate si pe casete. Dai un ban, dar vezi epopeea comisarului Moldovan, un politist care nu stie multe, care se face frate cu dracul, adica cu comunistii pentru a pune capat raului burghezo-mosieresc. Cei buni sunt revolutionarii de profesie, cei rai - burghezii care întineaza valorile socialismului si ale democratiei populare. La Canal cu ei!

României hirsute care napadeste emisiunile lui Paunescu i se adauga masa limbuta a activistilor PSD. åstia vorbesc despre reforma cum se vorbea de propasirea României multilateral dezvoltate si înaintarea pe drumul spre comunism. Octav Cozmanca, fost si actual cadrist la partid, a ajuns a doua persoana în PSD, pentru ca, se spune, este un specialist în organizarea si conducerea partidului. Te cred, o viata asta a facut. Partidul s-a mai schimbat, el a ramas. Tot organizator. Ce alt caine de paza al democratiei de partid si-ar fi putut dori premierul. A. Nastase nu poate fara el, fara experienta lui. Ctitorul de la Talpa e talpa PSD-ului. Nici colegii din guvern nu trebuie minimalizati. Si ei au experienta. Au fost baieti de mingi prin echipa lui Constantin Dascalescu. Au condus din birourile lor de functionari speriati de miezul evului aprins afacerile curente ale politrucilor din Cepex. Stafiile lor bantuie guvernul si parlamentul.

Aceste viziuni caricaturale ale României de început de mileniu seamana ca doua picaturi de apa cu cele ale României de început de epoca de aur. Actorii principali sunt aproape aceiasi. Ei si-au pus primii plasuta la coada pentru banii publici, sunt primii la posturi, dau tonul în cultura, economie sau politica. Omniprezenta lor, rezistenta la soc si presiuni i-au determinat pe comentatori si adversari politici sa vorbeasca despre întoarcerea dinozaurilor. De parca o vreme ar fi fost înghititi de bezna timpului si acum, la un colt de post-istorie s-ar fi reîntors, ca gripa spaniola.

Cel mai stralucit exemplu ramane, cu voia dumneavoastra, tot Ion Iliescu. Mereu pe coama valului, fostul sef al comunistilor tineri, prim-secretar memorabil si propagandist de frunte, sef la Ape si membru al tuturor coteriilor comuniste, preda democratia la cel mai înalt nivel. Recent, s-a mai gasit un colt de dinozaur în retorica prezidentiala. Ion Iliescu a fost intervievat de cotidianul israelian Ha'aretz. Printre altele, presedintele a spus ca Holocaustul nu e o exclusivitate a evreilor. Si altii au trecut prin asta. Comunistii, de pilda. Oricum, spunea presedintele, evreii nu au prioritate la restituirea proprietatilor confiscate pe vremea comunistilor. Sute de mii de oameni o duc rau în tara asta. De ce sa sufere acum pentru ce a fost atunci, se mai întreba Ion Iliescu, în aplauzele lui Vadim Tudor.

De ce ne-ar mai mira ca în România s-au descoperit dinozaurii pitici? Greseala amatorilor în paleontologie este ca îsi imagineaza ca dinozaurii au fost mereu maturi, ba chiar varstnici. Ca nu se gasesc decat ramasitele lor, pe fundul unui pat geologic, nu si în realitate. Ca nu exista decat dinozauri batrani pe care, daca nu-i distrugea asteroidul, îi anihila batranetea. Or, peste dinozaurii nostri nu a cazut, dupa cum se pare, nici un asteroid. Ei sunt bine merci, unde au fost si mai mult decat atat. Conditiile specifice ale locului, cum spun paleontologii, adica aer, umiditate, caldura, apa, nesimtirea de carnasiera mare, indestructibila si rezistenta legendara a pieii lor batucite, i-au facut indiferenti la schimbare. Intr-o Europa care se modifica de la an la an, România a devenit o rezervatie unde antropologii pot descoperi exemplare comune de dinozauri din epoca de aur. Si atunci la ce bun sa mai vinzi actiuni la Dracula Park atata vreme cat toti am devenit cotizanti, momeala, hrana si alegatori în Jurassic Park? Jurassic Park? Tataia Park!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22