De același autor
Scandalurile de plagiat nu sunt specifice României, dar consecinţele lor diferă. Dacă plagiatorii autohtoni rareori îşi pierd titlurile şi funcţiile universitare, cele politice aproape neintrând în discuţie, în alte ţări furtul de proprietate intelectuală se soldează imediat cu demisii răsunătoare.
Şocantul caz de plagiat în care este implicat însuşi ministrul Educaţiei, Ioan Mang, declanşat în urmă cu o săptămână şi în care s-au adus dovezi zdrobitoare, nu a avut deocamdată drept consecinţă demisia acestuia.
Ioan Mang are la activ nici mai mult, nici mai puţin decât cinci lucrări plagiate. Pentru primele trei au apărut şi confirmări ale celor plagiaţi: profesorul Takeshi Shimoyama (Japonia), profesorul Eli Biham (Israel) şi cercetătorul Chu Hsin Ling (Taiwan). Ioan Mang şi soţia acestuia, Erica Mang, au inserat în propriile lucrări pagini întregi şi pasaje consistente din textele acestora. Comisia de Etică a fost sesizată încă de săptămâna trecută, iar în ultimele 24 de ore au mai apărut două lucrări ale soţilor Mang suspectate de plagiat, ambele publicate în revista Universităţii Oradea.
Universitarii „copy-paste“
Surprinzător este şi cazul lui Andrei Liviu Vasile, prefectul de Gorj cu patalama de plagiator, dată chiar de Consiliul Naţional de Etică, păstrat în funcţie de guvernele Boc, Ungureanu şi Ponta. Profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, Andrei Liviu Vasile a copiat peste 50% din lucrarea unei foste angajate, iar Consiliul a propus retragerea titlului universitar şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
GRAUR |
---|
Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) a lansat, pe 6 februarie 2012, site-ul Indexul suspiciunilor de opere plagiate în România - www.plagiate.ro. Până în acest moment, pe site-ul GRAUR, produs în Cluj-Napoca, se pot găsi 34 de lucrări plagiate, printre care se numără şi articole semnate de soţii Mang. Indexul a fost creat cu scopul de a avea la îndemână „mijloacele de evitare a propagării efectelor plagiatelor“. |
Primul mare scandal de plagiat care a zguduit România a fost cel al medicului Mircea Beuran, fost ministru al Sănătăţii între 2003 şi 2004. Acuzat de plagierea unor ghiduri medicale pentru studenţi după lucrări publicate în Statele Unite şi Franţa (Ghidul de urgenţe în medicină internă reproduce aproape integral volumul Urgences en Médecine, apărut în Franţa, în 1992), lui Beuran i s-a desfăcut iniţial contractul de muncă de la Spitalul de Urgenţă Bucureşti, fiind suspendat şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Sancţiunile au avut însă viaţă scurtă, pentru că Beuran nu doar că şi-a recăpătat funcţiile, fiind numit ulterior managerul Spitalului de Urgenţă, ba chiar a ajuns şi profesor unversitar. Fostul ministru al Sănătăţii Daniela Bartoş, implicată în cazul Beuran - a semnat anumite capitole din volumul I al Ghidului medicului de gardă -, şi-a păstrat gradul de conferenţiar, împotriva recomandării Comisiei de Etică.
Ramona Lile a ajuns faimoasă datorită ascensiunii vertiginoase, în numai zece ani, de la secretară la rector al Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad, cu peste 35 de cărţi şi cursuri universitare. Explicaţia productivităţii: copy-paste-ul. Lucrarea Management strategic (autor unic), apărută în anul 2011, la Editura Guttenberg Univers din Arad, este copiată în mare parte din volumul Management strategic, apărut în anul 2004, la Editura Economică, avându-l ca autor pe Ion Popa.
Scandalul în care şapte profesori universitari de la Facultăţile de Mecanică, Electromecanică şi Automatică din Craiova au fost acuzaţi anul trecut că au plagiat lucrările unor colegi din străinătate a fost parţial muşamalizat. Profesorul şi cunoscutul om de afaceri Marin Gavrilă a plagiat în proporţie de 100% lucrarea unor profesori din Hong Kong. Cu toate acestea, Universitatea nu a dispus nicio sancţiune, ulterior Gavrilă dându-şi demisia. În cazul altui profesor, Marius Constantin Popescu, plagiator înrăit, după cum a constatat Comisia de Etică din Universitate, s-a încercat muşamalizarea scandalului chiar de către conducerea Universităţii. Cu toate acestea, el a fost destituit, dar şi-a recâştigat funcţia în instanţă.
Plagiatul apare şi în cazul lui Justinian Cârstoiu, protos. conf. dr. la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“, Universitatea din Bucureşti, semnalat de Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR), care aduce dovezi în cazul a două lucrări plagiate de Cârstoiu. Prima lucrare copiată este semnată de S. Lupaşcu, Grotele de la Khirbet Qumran ca spaţii religioase. Ha-moreh li-tsedakah, 2001, iar a doua este a lui S. Bacchiocchi, Christian Dress and Adornment, 1995. Ambele lucrări plagiate de Cârstoiu au fost publicate în revista Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă Română, în 2007. Nimeni nu s-a sesizat asupra acestui caz.
Unul dintre candidaţii din 2011 la funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ din Iaşi, conf. univ. dr. Dumitru Păduraru, a fost acuzat de plagiat într-o lucrare publicată în 1997, unde ar fi copiat zeci de pasaje dintr-o lucrare a unui confrate, prof. dr. Mircea Zamfir, publicată în anul 1985. Deşi dosarul lui Păduraru a ajuns atât la Ministerul Educaţiei, cât şi la Senatul UMF „Gr.T. Popa“, el este în continuare doctor conferenţiar al universităţii ieşene, potrivit cotidianului Puterea.
La Iaşi s-a judecat singurul dosar din ţară în care trei profesori universitari de la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu au fost găsiţi vinovaţi de procurori pentru că au plagiat o lucrare în domeniul informatic, după ce doi profesori universitari din Viena au susţinut că le-au fost copiate capitole întregi din lucrările lor. Cei trei, profesorul universitar Emil Popa, lectorul Alexandru Bogdan Brumar şi asistentul Alexandru Eduard Stoica, au fost, ulterior, daţi afară din universitate şi au primit câte o amendă de 800 lei.
Cazuri celebre din străinătate
Preşedintele Ungariei, Pal Schmitt, a fost acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat, declanşând un imens scandal mediatic. Schmitt a negat, iniţial, acuzaţiile, susţinând că nu au legătură cu exerciţiul lui prezidenţial şi că e o manipulare politică. Ulterior, însă, Senatul Universităţii Semmelweiss din Budapesta i-a retras, pe 29 martie anul acesta, doctoratul, calificând drept plagiat teza sa despre istoria Jocurilor Olimpice, pe care a susţinut-o în 1992 şi în care apăreau pagini întregi copiate dintr-o lucrare publicată de un sociolog sportiv german şi dintr-o altă lucrare a unui expert bulgar. Acest lucru l-a forţat pe Schmitt să-şi dea demisia din funcţia politică la începutul lunii aprilie 2012. Decizia a fost validată de parlamentul ungar, cu 338 de voturi pentru, 5 împotrivă şi 6 abţineri.
Al doilea caz şocant a aparţinut ministrului Apărării în al doilea cabinet condus de Angela Merkel, Karl-Theodor zu Guttenberg. El a fost acuzat, în februarie 2011, că pasaje întregi din lucrarea sa de doctorat ar fi copiate integral sau doar cu minime modificări din lucrări mai vechi ale altor autori. La sfârşitul lunii februarie 2011, universitatea germană i-a retras definitiv titlul de doctor şi Zu Guttenberg s-a văzut forţat să renunţe şi la toate funcţiile politice.
Consiliul de Etică |
---|
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică dispune de un Consiliu Național de Etică, al cărui scop este de a monitoriza aplicarea normelor de bună conduită profesională în activitățile de cercetare din ţară. Este organismul abilitat să se ocupe de cazuri de plagiat, emiţând hotărâri în acest sens. Consiliul este format din 11 membri, angajaţi în prestigioase instituţii de cercetare şi universităţi tehnice naţionale şi străine. |
Episodul Guttenberg a determinat un grup de bloggeri să creeze şi să implementeze VroniPlag, un site care şi-a propus să verifice cu ajutorul Internetului cât mai multe teze de doctorat ale politicienilor, dar şi ale altor personalităţi din Germania. Prin intermediul VroniPlag, s-au descoperit alte două cazuri grave de plagiat la nivelul conducerii germane. Silvana Koch-Mehrin, vicepreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa şi preşedintele FDP în Parlamentul European, a fost acuzată de plagiat masiv în lucrarea sa de doctorat din 2001, Sindicatele istorice valutare între economie şi politică, declanşând o anchetă agresivă la adresa ei. În mai 2011, ea a renunţat la funcţiile de conducere deţinute în PE, rămânând simplu membru, iar o lună mai târziu Universitatea din Heidelberg i-a anulat oficial titlul acordat în 2001, după ce a descoperit în lucrarea ei 120 de pasaje copiate.
Acelaşi lucru l-a păţit şi Jorgo Chatzimarkakis, membru al FDP din Parlamentul European. Universitatea din Bonn a analizat teza de doctorat a lui Chatzimarkakis şi a găsit dovezi suficiente pentru a i se retrage titlul de doctor. Chatzimarkakis ar fi trebuit să renunţe şi la poziţia sa politică, însă el a rămas în continuare membru al Bundestagului.
Cazurile ungare sau germane nu sunt singurele care frapează. În Rusia, asupra preşedintelui Vladimir Putin au planat suspiciuni grave de copy-paste. Institutul Brookings din Washington l-a acuzat, în 2006, pe Putin că a plagiat în teza de doctorat pagini întregi dintr-o lucrare mai veche a profesorilor americani William King şi David Cleland. După o scurtă anchetă şi mai multe declaraţii, Putin a fost salvat de Institutul Minier din Sankt Petersburg, care a declarat că lucrarea lui Putin nu e un plagiat. //