Promisiunile suspendate ale lui Oprescu

Până şi Oprescu recunoaşte: „Când omul iese din casă şi vede pubela doborâtă mă înjură, când vede că aia sau aia nu merge mă înjură... e şi normal“.

Nicoleta M. Dumitrascu 03.04.2012

De același autor

Până şi Oprescu recunoaşte: „Când omul iese din casă şi vede pubela doborâtă mă înjură, când vede că aia sau aia nu merge mă înjură... e şi normal“.

Marea autostradă suspendată, proiectul-fanion al lui Sorin Oprescu şi soluţia ipotetică pentru problema traficului din Bucureşti, n-a reuşit decât să golească bugetul primăriei. Lacomă, ca orice jivină, după aproape patru ani, 400 de milioane de euro nu i-au ajuns. Acum se pregăteşte să mai înhaţe alte 800 de milioane, deşi lucrările încă nici nu au început. Sfârşitul pare să fie departe, dar nu-i nicio problemă. „În trei, patru ani“, sigur se va termina şi cu ea.

Pelicanii şi căprioarele de pe mult visatul spaţiu verde dintre Piaţa Alba Iulia şi Magazinul Unirii, un alt mare proiect marca Sorin Oprescu, au devenit legendă. Dacă nu s-au putut prinde pelicanii, năbădăioşi din fire, s-au pus ceasuri stradale placate cu aur, ca să se poată măsura trecerea vremii şi a mandatului. Cum căprioarele nu au putut fi convinse să stea la poză, s-au imortalizat alte amintiri: cel mai mare cârnat din lume, cel mai greu tort şi cei mai mulţi Moşi Crăciuni pe metrul pătrat. Cu astea Bucureştiul a intrat în Cartea Recordurilor. Există, desigur, şi cea mai mare pască şi cel mai mare bănuţ de ciocolată, „pentru îndulcirea imaginii“ metropolei.

Câinii maidanezi încă împânzesc oraşul cu miile. „Poliţia animalelor“ nu poate scăpa de ei, iar adăposturi nu s-au construit, dar nu-i nimic, poate le va face actorul Mickey Rourke. Candidatul susţinut de USL la Primăria Capitalei are alte planuri acum. Măreţe şi ele. Cu un mizilic de două milioane de lei, un imobil de la începutul secolului XX, de pe Şoseaua Kiseleff, va putea fi salvat din ghearele unor proprietari inconştienţi şi dat în utilitate publică. Dar asta nu e tot. Oprescu a reuşit să-i convingă pe edilii Capitalei să strângă pungile şi să facă o „super-afacere“: chioşcuri pagodă la preţ de garsioneră. Evident, întotdeauna va fi nevoie de termopane puse pe un schelet de fier de doi metri pătraţi cu acoperiş de tablă în mijlocul verii. De cele peste 11.000 de locuri de parcare de reşedinţă şi zeci de mii de locuinţe sociale nu se mai pomeneşte nimic. Probabil se vor relua discuţiile pe aceste teme când generaţia care n-a auzit încă de ele va ieşi la vot.

 

Să nu fim răi, totuşi. S-au dat în folosinţă vreo 60 de locuri de parcare, a fost curăţat Pasajul Universităţii, s-a intrat cu buldozerele în terasele ilegale din Herăstrau şi Tineretului, s-a pus Internet wireless gratuit în marile parcuri (care funcţionează când vrea el), s-au înmulţit pieţele volante şi au fost puşi stâlpişori de susţinere a indicatoarelor rutiere şi marcaje rutiere noi.

Campania electorală pentru alegerile locale din 10 iunie, ca orice campanie, e lacomă şi mai vrea un milion de euro pentru un alt gazon pe Arena Naţională şi peste 220 de milioane de euro pentru a plăti facturile către RADET. Bugetul de peste 1 miliard de euro, pentru 2012, al Primăriei Capitalei, nu poate acoperi toate sumele astea.

Primăria Capitalei îşi va asigura însă liniştea eternă şi veşnica pomenire cu cele 2,5 milioane de euro alocate pentru Catedrala Mântuirii Neamului şi alte 4 milioane de euro pentru 47 de biserici şi parohii din Bucureşti. Spălarea păcatelor actualului mandat este astfel garantată. Cât vor costa păcatele viitoare încă nu este clar. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22