FLORIN GABREA

Ole, Ole, Ole, Iliescu Tot Mai E (agent Electoral)! 02.12.2004

De același autor

Cand si unde se adreseaza natiunii presedintele Romaniei? Daca este un presedinte care intineaza idealurile socialismului, o face in toate ziarele si la TVR (post care apartine in totalitate partidului-stat), cu tot felul de ocazii: festive - cum ar fi ziua nationala, deschiderea si inchiderea lucrarilor la vreun congres al partidului, intrarea in Noul An, intrarea intr-o noua era de glorie, belsug, demnitate nationala si intarire a luptei pentru pace -, dar si de forta majora, cum ar fi aceea din seara de 20.12.1989, tot la TVR, atunci cand, in ultimul ceas prezidential si in baza "increderii" acordate, cheama poporul, cu manie partinica si cu o expresie grava, sa apere cuceririle revolutionare ale ultimilor 40 de ani si sa lupte impotriva iredentismului, a cercurilor imperialiste si a agenturilor straine, care atenteaza la independenta si suveranitatea tarii. Cu doua zile mai tarziu, natiunea putea sa exclame, eliberata: "Ole, Ole, Ole, Ceausescu nu mai e!" si a facut-o. Daca este un presedinte care nu intineaza idealurile socialismului, ci le pastreaza in inima ca pe cea mai de pret comoara, se adreseaza natiunii, in toate ziarele si la TVR (care apartine doar in mai mica masura partidului-stat), cu tot felul de ocazii: festive - cum ar fi ziua nationala, intrarea in Noul An, intrarea intr-o era de glorie, belsug, demnitate nationala si intarire a luptei impotriva terorismului, alaturi de NATO si Uniunea Europeana -, dar si de forta majora, cum ar fi aceea din seara de 26.11.2004, la Antena 1 (post care apartine in totalitate PUR, aliatul PSD), atunci cand, in ultimul ceas prezidential si in baza increderii acordate, cheama poporul (fara voia dumneavoastra si a legii), cu perseverenta partinica si cu o expresie grava, sa apere cuceririle social-democratiei ale ultimilor 4 ani, prin indemnul la un vot chibzuit si matur, "in favoarea continuitatii si a stabilitatii". Pentru implicarea directa, specifica rangului (prin cadrul fix de prim-plan, morga intonarii cuvintelor si citirea, crispata, de pe prompter), in timpul exercitarii mandatului prezidential, in campania electorala, in favoarea unui partid (pe care l-a fondat, pastorit si indrumat din gradina raiului de la Cotroceni), garantul constitutional (?) merita, cu generozitate, nota 4. Cu doua zile mai tarziu, la iesirea de la urna, acelasi presedinte avea sa declare natiunii, cu o expresie relaxat-zambitoare, in fata camerelor de luat vederi, ca votul exercitat de romani exprima optiunea "pentru o democratie functionala si pentru alternanta la putere". Tot cu doua zile mai tarziu, natiunea putea sa exclame, imbufnata: "Ole, Ole, Ole, Iliescu tot mai e!" si n-a facut-o.

Dar cu aceasta, lista agentilor electorali de rang inalt nu se opreste aici. Pe langa Colin Powel, Günter Verheugen sau Gerhard Schröder, insusi proaspatul reales in functia de presedinte al SUA, George W. Bush, este atras - cu sau fara voia lui, ambele variante fiind la fel de incriminante - in campania de alegeri, in favoarea candidatului PSD-ist, pupilul ideologic al garantului constitutional. Presedintele american apare intr-un clip electoral, ultima creatie mediatica a strategilor de campanie, sub sigla celor 3 trandafiri, avandu-l invitat la Casa Alba pe Adrian Nastase, intr-un moment dinaintea alegerilor din 2004, cand spune: "Intentionez sa castig alegerile. Domnul prim-ministru roman mi-a spus ca si el intentioneaza sa castige alegerile". Cu alte cuvinte, sugereaza clipul, daca America n-a gresit, optand pentru continuitate, Romania ar face bine, si ea, sa nu greseasca si sa opteze tot pentru continuitate. Pentru temeritatea nedisimulata, dar de legalitate indoielnica, a demersului electoral de ultima ora, nota 5.

Preluand indicatiile pretioase ale partidului-stat, conform cu declaratia lui Miron Mitrea din stenograma sedintei Delegatiei Permanente a PSD din 2.12.2003 (vezi Evenimentul Zilei din 23.11.2004), care spune ca: "daca sunt putini candidati in primul tur, intram in discutii si candidatul nostru va fi atacat de toti ceilalti candidati din primul tur, iar daca noi lasam multi candidati din primul tur, va fi ca in 2000, in care va exista o singura emisiune, toti candidatii stau la desk, spune fiecare 10 cuvinte, fara sa fie nevoie sa-i atace pe ceilalti si poporul voteaza si exista dezbateri doar in turul doi...", TVR 1 isi ofera prompt serviciile si gazduieste, in seara de 26.11.2004 - dupa un format indelung elaborat si cu o garnitura de moderatori lipsiti de autoritate, dar dezirabili din punctul de vedere al comanditarului -, mascarada mediatica, lunga de 4 ore, cu toti cei 12 candidati la Presedintie, care sunt chemati, pe rand, sa peroreze, fiecare in legea lui, care mai coerent sau mai charismatic, mai mesianic sau mai "iluminat", mai justitiar sau mai elegant, pe tema cate unei intrebari mai grele sau mai "incomode", cu miez constitutional, economic sau de politica externa, fara posibilitatea vreunei confruntari sau dezbateri directe. De dragul spectacolului dezlanat si neconcludent, postul TVR 1 se face vinovat de incalcarea Legii electorale, depasind cu 20 de minute timpul alocat campaniei electorale si primeste, in consecinta, nota 5. In ce-i priveste pe candidatii la Presedintie, ei s-au facut remarcati, in ordinea prestatiei individuale, dupa cum urmeaza: Marian Petre Milut, Traian Basescu, Gheorghe Ciuhandu, Adrian Nastase, Marko Bela, Petre Roman, Corneliu Vadim Tudor, Alexandru Raj Tunaru, Gheorghe Dinu, Ovidiu Tudorici, George Becali, Aurel Radulescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22