De același autor
Poate cu o doza mai mare de exaltare s-a dovedit a fi Theodor Stolojan, care a rostit, imediat dupa anuntarea rezultatelor, urmatoarea fraza: "ii anunt pe Adrian Nastase si pe cei din PSD ca nu-i mai pot manipula pe români, care au inteles ca PSD inseamna coruptie si baroni". Fraza grea, nepotrivita cu momentul si cu rezultatele, prea aflata in contrast cu bucuriile lui Traian Basescu, naturale si cu un anume haz, despre cum "le-am tras-o si i-am spart la Bucuresti si la Cluj" - asa cum se exprima liderul PD. Pornind de aici, vom incerca sa trecem in revista avantajele Aliantei, cat si pericolele ce o pandesc.
1. Alianta PNL-PD trebuie sa stie ca ar putea primi voturi din nou, daca va reusi sa-i scoata pe români din inertie. Nimeni nu se imbata cu apa rece dupa aceste alegeri. Nu mai exista imbujorarea din 1996, cand victoria CDR a venit ca o mare izbanda si ca o uriasa eliberare. Acum Alianta construieste mai putin pe iluzii. Electoratul pare sa-i stie foarte bine pe competitori. Orice exaltari si hiperbolizari ale raului guvernantilor nu vor aduce puncte. Vara si toamna, aceasta Alianta PNL-PD va trebui sa arate eficienta, sobrietate si precizie, acum dupa ce a identificat raul si i-a pus numele: guvernarea PSD.
2. Un mare pericol, neutralizat intre timp de forta intamplarilor, era colaborarea cu PRM. Gandita ca o alianta pe plan local pentru inlaturarea baronilor PSD, colaborarea cu PRM putea aduce numai boacane Aliantei. Sustinerea pe care Alianta PNL-PD o cerea de la PRM aducea mai mult a targuiala decat a grupare de forte politice. intre timp, PRM s-a repliat in unele judete, votand cu PSD, iar PSD a oferit cu draga inima ajutor PRM-ului, cum s-a intamplat la Vaslui, unde a fost ales un presedinte de consiliu judetean de la PRM, cu acordul si sustinerea PSD. Asa ca intelegerea cu PRM n-a mai functionat, dar aici nu e meritul Aliantei PNL-PD. Oricum, PRM, prin liderul Vadim Tudor, pare acum tot mai dispus sa mearga impreuna cu PSD. Asa s-ar explica poate si gaselnita cu Vadim Tudor iertatorul, pusa la cale inca din iarna, si care acum isi are unele explicatii. S-ar putea incerca sa se deschida un drum lin pentru realizarea unei intelegeri post-electorale intre PSD si PRM.
3. Daca Traian Basescu va reusi sa-i mobilizeze pe consilierii si primarii Aliantei in administratia publica locala sa fie mai mult cu fata spre cetateni, atunci exemplele bune locale ar putea sa circule printre oameni si sa convinga cu puterea unui vot. Orice rezolvare de hartii, dosare stufoase, acte intortocheate s-ar putea aduna ca avantaje ale Aliantei.
4. Daca nu se vor face schimbari de lideri locali, daca nu se vor contesta oameni si functii, atunci Alianta porneste iarasi cu un avantaj. Iar fermitatea de a bloca orice razmerite locale sau pur si simplu tradari (cum s-a intamplat la Gorj, unde trei consilieri PNL au votat cu PSD si au fost exclusi din partid) va fi foarte bine primita. Catastrofa din 2000, cand Emil Constantinescu a anuntat ca nu mai candideaza, gest care a incurcat si bulversat echilibrul politic, deschizand calea ascensiunii PRM, va trebui evitata. Adica sa nu apara in PNL si PD disensiuni la varf, contestari, retrageri. Cadenta de acum, oamenii (liderii de organizatie, purtatorii de cuvant) si structurile de conducere si de campanie ar trebui pastrate. Cum iarasi va trebui analizata foarte bine problema listelor pentru Parlament: acolo sa nu apara dispute prea infierbantate, gata sa dea in clocot, sa nu se cada intr-o targuiala de prost gust, ce poate fi prost receptata si imediat amendata.
5. Daca Alianta va avea cat mai putine probleme interne, atunci ea va acumula puncte fata de PSD. Cand vor fi anumite probleme, ele vor trebui recunoscute si asumate. Deja liderii Aliantei au spus ca la Bucuresti, la Sectorul 2, Anca Boagiu a avut o campanie proasta, fiind prea impulsiva in competitia electorala. in acelasi timp, Traian Basescu a acceptat ca la Sectorul 5 Calin Catalin Chirita a fost un candidat uzat, nepotrivit. S-a mai recunoscut ca la Iasi liderii PNL si PD s-au concurat reciproc, anulandu-se. Sinceritatea lui Traian Basescu da un mesaj incurajator.
6. Alianta mai are un avantaj indirect. in PSD au inceput maraielile. Deja sunt contestati Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc. Alianta are, din nou, prilejul sa apara altfel in raport cu PSD. Sa-si faca o analiza clara si responsabila, sa vorbeasca despre greseli, sa nu cada in autosuficienta si blazare.
7. Greu pare sa fie pentru Theodor Stolojan. Lumea il percepe prea sec, prea scortos si destul de rigid. Ba chiar s-au putut detecta usoare nuante de populism. Poate mai putina incrancenare (acum afisata cu generozitate pe chip si pe vorbe) l-ar deschide mai mult spre electorat. Nu stim cum i-ar sta zambind, daca n-ar fi caraghios, dar ceva ar trebui schimbat in infatisarea sa. E foarte clar ca Theodor Stolojan va trebui sa apara ca marea vedeta a alegerilor generale, Traian Basescu fiind pe rolul palmasului care misca administratia locala din punctul intepenit unde a lasat-o partidul de guvernamant.