De același autor
Formula din titlu se regăsește frecvent în situațiile tratând domenii, componente, lumi opuse. Fără îndoială că în spațiul dintre cele două cazuri extreme se pot depista ori dezvolta soluții intermediare. Oare este așa ceva posibil și în cazul celor două proiecte zonale de dezvoltare din Transilvania actuală?
În fapt, este vorba, pe de-o parte, de activitățile desfășurate de fundațiile Prințului de Wales, Charles, în Țara Bârsei și în Secuime și, pe de alta, de proiectul din Munții Apuseni, susținut de Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) din Canada. Aparent, nu este nicio legătură între ele, cel puțin așa cum apare în ochii opiniei publice. Se vorbește, rar și parcimonios, de vizitele Prințului Charles în Transilvania de Răsărit, de întâlnirea cu președintele republicii sau, recent, despre darul de botez pentru micul Prinț George. Iar dacă apar, mențiunile se găsesc numai la rubrica de diverse ori în cronica mondenă a mass-media. Din contra, intențiile RMGC s-au regăsit, de-a lungul timpurilor, în numeroase articole de presă scrisă ori audiovizuală, în luări de poziție ale unor instituții, premieri de dreapta sau de stânga, președinți de stat. După cum fac și obiectul demonstrațiilor pro și contra proiectului, din țară și străinătate, fără a mai vorbi de Comisia Parlamentară, cu audierile și vizitele ei pe teren. Iar dacă există o relație posibilă, aceasta privește doar vecinătatea locului unde se desfășoară (estul și vestul Transilvaniei) și scopul final (cel puțin) declarat: binele oamenilor de la fața locului (sic!).
Deosebirile sunt însă mult mai numeroase și de amploare, deși ambele inițiative se datorează unor cetățeni ai aceluiași Commonwealth, supuși ai HRH Queen Elisabeth II. Dacă se abordează întreaga lor filosofie, de la mijloace până la atingerea țintelor, se constată că, într-un caz, e vorba de o reminiscență a secolului industrializării, în vreme ce, în celălalt, se încearcă creionarea unei abordări caracteristice postindustrialismului.
RMGC şi MET
Proiectul din Apuseni își are începutul prin 1997 (după instalarea CDR) prin insistențele unui fost lucrător din domeniu, expatriat în Canada. Cunoașterea situației, a oamenilor locului l-a ajutat să înceapă afacerea, asigurându-și inclusiv monopolul prin declararea statutului monoindustrial al perimetrului aurifer. La momentul potrivit, a vândut proiectul unei firme constituite ad-hoc și a plecat în Africa, unde derulează activități asemănătoare. (Gurile rele spun că discreția unuia dintre cei mai bogați români ar putea avea legătură cu diverse curiozități ale Interpolului.) RMGC, căci despre ea este vorba, a continuat efortul de obținere a avizelor necesare exploatării aurului, concomitent cu derularea unor activități nejustificat de costisitoare (publicitate, săpături arheologice, achiziții de case, construirea unui cartier de locuit, altele etc.) pentru convingerea decidenților guvernamentali, inclusiv a opiniei publice din țară și străinătate.
Cealaltă întreprindere s-a conturat treptat după prima vizită a Prințului de Wales la mormântul romanticei sale stră-străbunici, aflat lângă biserica reformată din Sângeorgiu de Mureș. Sub patronajul său a luat ființă un an mai târziu (1998) Mihai Eminescu Trust (MET) care, pentru implementarea unui Whole Village Project, și-a constituit la fața locului o rețea de colaboratori în acord cu administrația locală. Publicitatea derivă automat prin cunoașterea realizărilor fundației, realizări „inspectate“ periodic de Prințul Charles în cursul repetatelor sale vizite (inclusiv cu rost de lobbying) în regiune. Oamenii se conving de utilitatea propunerilor vizitând realizările vecinilor. Cât privește obținerea avizelor, cum majoritatea intervențiilor sunt uzuale, acestea se obțin direct de la primării. În general, consiliile locale sprijină prin mijloacele care le stau la îndemână proiectele MET.
Între aur și oameni
Mai complicat este cu obiectul intervențiilor. Pentru a ajunge la aur, RMGC trebuie să disloce mai multe dealuri, să trateze roca rezultată cu cianură care, ulterior, va fi depozitată într-o vale închisă cu un dig foarte înalt. Se înființează mai multe sute de locuri de muncă (nu toate de minerit tradițional) numai pentru generația actuală, iar prezența imensului lac de cianură va împiedica crearea altor activități pentru viitoare generații - dacă acestea se vor hazarda să locuiască în zonă. Mai sunt câteva aspecte majore, de tipul „drobului de sare“, care nu pot fi excluse din ecuație. O dată, soarta bănuitelor relicve arheologice din cele câteva mii de metri de galerii antice și medievale neexplorate (mai mult decât o simplă valoare culturală și parte din baza materială a viitoarei industrii turistice). Exploatarea le va distruge, deci nu vor mai fi incluse în circuit comercial într-o zonă fără servituți ecologice. Pe urmă, în cazul aprobării și, în final, a închiderii carierei, se pune problema garanțiilor pentru rearanjarea și plantarea peisajului desfigurat în cursul exploatării. Nimeni nu poate garanta că firma ad-hoc va mai exista pentru a încheia proiectul.
Pentru MET situația e total diferită: „aurul“ îl constituie înșiși oamenii și „programele“ care le sunt inoculate. Intervențiile propuse nu sunt agresive din punct de vedere ecologic, așezările prezente vor continua să trăiască pe baza noilor locuri de muncă redescoperite (tâmplărie, fierărie, croșetat, împletit, conservare fructe sau legume) ori inovate (cazare, alimentație publică, turism cultural, restaurare mobilă, instrumente muzicale). Rezultatele cercetărilor arheologice, monumentele istorice, tradițiile de toate felurile (vestimentare, literare, muzicale, culinare etc.) sunt translate în viitor și prin valorificare comercială. Nu se ridică problema modificării naturii, din contra, valorile, nu numai culturale, ale geografiei (relief, ape, plantație, faună etc.) sunt salvgardate și potențate. Se pune preț pe comercializarea frumuseții peisajului și a varietății culturale.
Ceea ce simplifică oarecum implementarea proiectului de la Roșia de Munte, dar complică destul de mult demersul din regiunea Țara Bârsei - Secuime este situația demografică. În primul caz (zona Munților Apuseni), e vorba de o populație cu nivel mediu de dezvoltare, mai puțin numeroasă și dispersată în teritoriu. În cazul din județele Brașov și Covasna, populația e mult mai numeroasă, concentrată într-o rețea relativ densă de așezări, din care, însă, o parte notabilă este subdezvoltată (populația țigănească instalată în fostele sate săsești care fac obiectul menționatului Whole Village Project). Aceste realități vor evolua în timp: încheierea operației RMGC va avea ca efect plecarea treptată a locuitorilor din zonă, pentru că nu pot avea noi oportunități de lucru, în schimb, prin continuarea instruirii și educării populației prevăzute în proiectul MET, se va reduce rata emigrației, în favoarea stabilizării populației.
Boier o zi sau om o viață
În final, cele două demersuri se cer comparate și prin contribuția pe termen lung la creșterea și diversificarea avuției naționale. Filosofia RMGC se înscrie în cea tipică firmelor private: randament înalt al profitului, satisfacerea acționarilor, costuri de exploatare minimale, transferul valorilor în circuitul liberal etc. Urmând astfel de principii, România a pierdut după 1990 o mare parte din avuția națională. Și-a externalizat în mod păgubos mintea (cercetători, tehnicieni, studenți), trupul (sportivi, balerini, prostituate), talentul (cântăreți, artiști vizuali, scriitori), forța de muncă curentă (constructori, agricultori, culegători). A vândut în stare brută bogățiile solului (pădurile, recoltele câmpurilor și livezilor) și subsolului (petrolul, cuprul, urmează aurul, gazele?!). Un exemplu: RMGC a achiziționat mare parte din așezarea Roșia Montană (case valoroase, individual sau în grup) pentru a le demola, eliberând amplasamentul viitoarei cariere. Va acționa distructiv asupra peisajului, faunei și florei. Va prelucra și vinde aurul extras, lăsând în urmă lacul cu nămoluri cianurate și un teritoriu greu de exploatat mai departe.
De cealaltă parte, MET a cumpărat case pentru a le salva și, prin reparare, să le reintroducă în circuitul economic. Astfel susține reevaluarea lor și contribuie la formarea profesională în sectorul construcțiilor și industriei casnice, a turismului și domeniilor conexe. Efectele acestor intervenții „soft“ se pot observa în mai multe localități din zonă: la Mălâncrav, conacul Apafi a devenit pensiune istorică de lux, tot aici MET organizează o mare livadă cu soiuri locale de pomi fructiferi, la Saschiz se prepară conserve de legume și fructe în manieră tradițională, la Viscri activează ateliere de tâmplărie, țesătorie și fierărie, tot aici există un cerc de croșetat și împletit, alte activități derulându-se în așezările vecine ș.a.m.d. Interesant este că majoritatea produselor se exportă, producătorii locali fiind mai cunoscuți peste hotare decât în țară, ceea ce explică vizitele tot mai numeroase ale străinilor, care nu se sfiesc să-și cumpere case de vacanță (sau locuințe permanente) în regiune. Aceste activități completează (alături de cele deja existente, precum mobila pictată din Cristian, olăritul de la Korund, atelierul de orgi de la Hărman, tratamentul balnear de la Vulcan etc.) sectorul serviciilor din regiune.
Unica alternativă
Paralela între cele două proiecte (MET și RMGC) plasate în estul și respectiv vestul Transilvaniei face evidente diferențele de abordare a dezvoltării. Sunt ele potrivite cu scopul urmărit? Dacă nu, este vreuna de preferat? Cum nu se cunosc opoziții ori proteste vis-à-vis de filosofia promovată de MET, este de presupus că se bucură de încredere. De altă parte, par a fi de discutat principiile și mijloacele care stau la baza proiectului RMGC. Faptul că timp de 15 ani niciun guvern nu a avut curajul să-l aprobe spune ceva despre miza aflată în joc. Și atunci?
Ei bine, revenind la titlu, o posibilă ieșire din încurcătură ar putea rezulta din împrumuturi și amestecuri derivate din cunoașterea reciprocă a demersurilor. Secolul început recent a adăugat la vechii indicatori ai nivelului de trai și pe cei privind calitatea vieții, demnitatea individuală, educația perpetuă, dezvoltarea durabilă, protecția naturii etc. Cuvinte mari care se regăsesc în programul MET, mai puțin convingător în proiectul RMGC.
Investorii de la RMGC, cuceriți de principiile și mijloacele de intervenție „soft“ ale MET, ar putea ajunge adepți ai creșterii sustenabile realizate cu ajutorul populației. Vor reveni la tehnicile tradiționale (manufacturiere) de exploatare a aurului. Vor renunța la statutul monoindustrial al triunghiului aurifer. Vor reface casele cumpărate și dărâmate. Drept urmare, vor stimula turismul cultural, exploatând vestigiile arheologice, vor revigora meșteșugurile tradiționale, vor sprijini agricultura ecologică, vor extinde culturile forestiere, vor „vinde“ frumusețea peisajelor etc. Pe scurt, RMGC ar putea înființa un departament pentru dezvoltarea durabilă, departament-alternativă, care va acționa acolo unde formulele industriale actuale nu își găsesc rostul. La urma urmelor, oamenii locului nu așteaptă decât să fie tratați... princiar, și nu considerați ca o sumă de asistați social care stau la mâna investorilor. //