Provocari doctrinare

Radu Visan 22.10.2008

De același autor

In urma cu ceva vreme, domnul Mir­cea Geoana a cochetat timid cu ideea re­for­marii Partidului Social-Democrat. Aceas­­ta intreprindere era argumentata prin evi­den­tierea defazarii existente intre social-democratia autohtona si stanga euro­pea­­na open minded, incarnata de laburistii britanici. Modernizarea doctrinara ar fi pre­supus un efort intelectual consistent, du­blat de promovarea unor persoane po­tri­vite cu noua viziune politica. “Efortul” de gandire ideologica al domnului Geoa­­na s-a redus, pana la urma, doar la ros­ti­rea episodica a numelor lui Tony Blair si Anthony Giddens, aceasta in vreme ce rea­liza ca partidul, ca si domnia sa de alt­fel, nu sunt decat produsul celor care ar fi cel mai putin compatibili cu social-de­mo­cratia insulara.

Daca stanga romaneasca ramane ana­cronica si redusa la aceleasi practici pro­vin­ciale care au consacrat-o, dreapta, in schimb, cea reprezentata de Partidul De­mo­crat-Liberal se infatiseaza ca fiind mult mai deschisa fata de ideea cladirii unui edi­ficiu doctrinar capabil sa stabi­leas­­ca un cadru de referinta pentru actiunea po­li­ti­ca. Acest fapt i se datoreaza, in foarte mare masura, domnului Valeriu Stoica, cel care, de cativa ani, a depus eforturi con­siderabile pentru formularea unui nu­cleu ideologic modern, creat cu instru­men­­tele intelectuale ale filosofiei politice. Daca PD-L va imbraca haina doctrinara croi­ta de vicepresedintele sau si de cei care i s-au asociat in aceasta intre­prin­de­re, ar putea deveni singurul partid din Ro­ma­nia care sa-si asume in mod complex vo­catia politica, depasind, in acest fel, simpla postura de jucator valid al unui sis­tem politic subdezvoltat, in care nu im­pu­ne­rea unui proiect de societate se in­sti­tu­ie ca scop, ci dorinta excesiva de adminis­tra­re a resurselor publice.

Ajunsi in acest punct, o intrebare se cere cu necesitate formulata: in ce ma­su­ra are Partidul Democrat-Liberal capa­ci­tatea de a interioriza ideile dezvoltate de cei care si-au propus sa “reinventeze” dreapta romaneasca?

Intr-una dintre interventiile sale pu­bli­ce, domnul Stoica afirma ca formula doc­tri­nara asumata de PD-L nu este doar o eti­che­ta, ci o realitate care poate fi rega­si­ta in paginile programului de guver­na­re1. Re­flectarea sintetica in acest text de­fi­nitoriu a principiilor si valorilor de la care se re­ven­dica partidul, desi da masura iden­­ti­ta­tii partizane si formuleaza caile spe­cifice de actiune, nu este suficienta. Din­colo de pro­iectele operationale si do­cu­mentele pro­­gramatice, ceea ce ne in­te­re­seaza este modul in care expresiile in­te­lectuale cu­prin­se in aceste texte in­fluen­teaza proce­sul de formulare a deci­zii­lor la nivelul in­­tre­­gului partid. PD-L nu trebuie identificat doar cu ministeriabilii sau liderii cu vizi­bi­li­ta­te nationala, ci cu toti acei membri care, prin demnitatile de­ti­nute oriunde in aceas­­ta tara, pot influen­ta afacerile publice, stiut fiind faptul ca po­liticile de dezvoltare nu sunt doar apa­na­jul centrului.

“Federarea” sub cupola populara a cres­tin-democratiei, liberalismului si con­ser­vatorismului se presupune ca ar tre­bui sa ofere un spatiu de manifestare pen­­tru toti membrii de partid si sim­pa­ti­zan­tii care poseda asemenea sensibilitati doctrinare; formeaza, insa, acestia masa cri­tica necesara afirmarii programatice a unei astfel de identitati? Tot din inter­ven­tia domnului Stoica aflam ca, in forul cel mai inalt al partidului, dumnealui a iden­ti­fi­cat pentru colegii sai (ingrijorati de cap­ta­rea electoratului prin “programe socia­le concrete”) publicul tinta al PD-L ca par­­tid de dreapta: platitorii de taxe si im­po­zite. Episodul este relevant, pentru ca sin­gurul reflex sanatos vine din partea celui care gandeste in mod natural in spi­ri­tul doctrinei pe care o afirma. De abia ce se discutase despre importanta sus­ti­ne­rii clasei de mijloc, ca una dintre perso­na­lita­tile marcante ale partidului s-a si grabit sa isi inceapa campania electorala din­tr-un oras important prin postarea unor afi­se care promit ca pana in 2012 pen­­sia mi­nima va fi de 405 euro. Daca adaugam tro­cul absurd cu PRM, votarea in cor­po­re a unor avantaje suplimentare pen­tru legiuitori sau “succesurile” care se tin scai de cate unii membri, ajungem la con­cluzia ca principiile si valorile despre care vorbeau liderii partidului raman, deo­cam­data, in umbra instinctelor deja formate.

De fapt, PD-L se afla, mai degraba, in­­tr-un moment de fragilitate identitara, in care se amesteca vechi reflexe cu noi exi­gen­te, insa drumul deschis de domnul Stoica si cei de la Institutul de Studii Popu­lare este unul cat se poate de bun.

Eforturile doctrinare ar trebui cone­xa­te cu declansarea unui proces de rea­se­za­re a partidului pe baza unor noi for­mu­le de management al resurselor umane. Dezvoltarea unei culturi organizationale mo­derne nu se mai poate baza pe oa­meni care se legitimeaza doar printr-o pra­xeologie administrativa stearpa, prin lo­goree, marimea averii sau metri cubi de fluturasi impartiti in campaniile elec­to­ra­le. Din fericire, politica autentica este un exercitiu intelectual complex, care pre­su­pune o combinatie intre inteligenta, cu­noas­tere si caracter, iar daca se doreste asumarea unei viziuni clare care sa poa­­ta fi transformata in actiune politica, este nevoie de afirmarea unui alt tip de oa­meni decat cei care sunt animati de reac­tii umorale si interese ilegitime.

Acest nou limbaj doctrinar, bogat in con­cepte si semnificatii, care presupune exis­tenta unor minti si spirite apte sa il re­cep­teze la justa sa valoare, ar putea face Partidul Democrat-Liberal mult mai atrac­tiv pentru persoanele care sunt intrinsec animate de idei si trasaturi de caracter com­patibile cu identitatea doctrinara afi­sa­ta. Construirea unui segment electoral fidel, care sa voteze PD-L nu doar pentru ca reprezinta raul cel mai mic, ci pentru va­lorile si proiectele sale, ar trebui sa de­vi­na prioritatea numarul unu a partidului.

Daca stradania laudabila a domnului Stoica si a celor de la ISP va da roade sau daca aceasta va sfarsi ca un alt ca­pi­tol al ciclului Romania, tara “ca si cum” ramane inca de vazut.

 

1. 22 plus, an 15, nr. 261, p. 2.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22