De același autor
„Așa suntem noi, plagiatorii, mai votați“ – sintagma surprinde, sintetic și trist, esența bătăliei politice din anul care stă să se încheie, bogat în experimente politice, în explorări, prin bogăția formelor de critpo-autoritarism sau în inovații conceptuale dintre cele mai surprinzătoare.
Alegerile din 9 decembrie nu au făcut decât să pună sigiliul legitimității degajate de votul popular pe un regim care nu garantează nimic, cu excepția surprizelor, cel mai adesea neplăcute, de tot felul. Iar pseudo-opoziția parlamentară, rezultată în cel mai bun caz dintr-o incapacitate cronică de a se adecva situației și de a deveni vizibilă chiar pentru potențialii susținători, este deja pur decorativă. Ea este gajul respectabilității unei majorități care ne întoarce simbolic în urmă cu 23 de ani și care dezgroapă, una câte una, toate temele dragi naționalismului ceaușist de la sfârșitul anilor ‘80, le amestecă abil cu un bouquet garni de arome democratice și le ambalează cu hârtie patriotică. Cum altfel se pot explica derapajele naționaliste din ce în ce mai evidente prezente seară de seară pe postul de televiziune al guvernului, Antena 3, diatribele antieuropene și pledoariile sămănătoristo-populiste?
Paradoxal însă, parlamentul ieşit în urma alegerilor din 9 decembrie nu e nici pe departe rezultatul unei distorsiuni a votului, nu e o aberație creată de redistribuire, ci e, dimpotrivă, imaginea fidelă a regimului politic românesc: prea confuz pentru a putea deveni sintetic, prea corupt pentru a fi cu adevărat solidar, prea neinstruit pentru a fi coerent. Excepțiile – vor exista întotdeauna – nu fac decât să confirme regula. Eșecul la nivel discursiv al campaniei anticorupție este cât se poate de grăitor, iar episodul Stan, care a servit drept scenă de final precedentului parlament, aruncă o umbră previzibilă pentru ce va însemna construcția parlamentară a viitorului Legislativ.
Una dintre marile greșeli ale guvernării PDL a fost tocmai aceea de a tolera și stimula antiparlamentarismul și de a miza pe un model prezidențialist care s-a întors apoi împotriva creatorilor săi. Prin discreditarea constantă – deși îndreptățită, dată fiind calitatea membrilor săi – a parlamentului, singurul rezultat vizibil a fost o mobilizare a discursului USL în direcția învestirii Legislativului cu o semnificație simbolică excesivă și cu atribuții depășind de departe cadrul constituțional. În lupta pentru legitimitate și control politic, suveranitatea poporului a fost bucata de pânză de care fiecare a tras sperând să capete partea mai mare. Nu e întâmplător faptul că atât Traian Băsescu, în chestiunea parlamentului unicameral și a reducerii numărului de aleși la 300, cât și USL, în campania împotriva așa-zisei „dictaturi prezidențiale“, au lăudat virtuțile referendumului ca expresie ultimă a voinței generale. Deși motivațiile sunt radical diferite, cele două momente referendare au în spate un viciu structural al democrației românești actuale, care nu a reușit, în Constituție în primul rând, dar și în practica politică, să-și definească instrumentele. Statul de drept, suveranitatea divizibilă, separația puterilor, societatea civilă, cetățeanul, națiunea – toate aceste elemente fundamentale pe care se construiește o societate democratică au fost pe rând folosite, interpretate conjunctural, golite de sens și conținut și deturnate de la semnificațiile lor inițiale. Odată cu ele, sistemul de partide degajat de această stare de ambiguitate a devenit din ce în ce mai confuz și mai solidar într-o abordare a guvernării pe principii oligarhice.
Fiecare dintre actorii politici ai ultimelor două decenii a dat o lectură circumstanțială acestor concepte fondatoare, creând și menținând programatic o ambiguitate extremă în folosirea lor.
Noul parlament, populat în exces, va fi chemat să gândească noua Constituție, pe baza unui angajament luat față de alegători. În mâinile acestor oameni, imagine a majorității care a ales să se prezinte la urne pe 9 decembrie, se va afla noua construcție a statului de drept în România următorilor ani. Nimic din ceea ce am văzut până acum nu lasă loc la prea multe iluzii. //