De același autor
Curtea Constitutionala se afla din nou in situatia de a arbitra conflictele dintre putere si opozitie, dupa ce marti, 18 octombrie, puterea si opozitia au cazut de acord asupra unui compromis privind adoptarea modificarilor la Regulamentele Camerei Deputatilor si Senatului. Cele doua Camere ale parlamentului si-au regasit ca prin farmec, la doua zile dupa incheierea negocierilor, intreaga putere de munca pierduta si au votat in intregime noile variante ale documentelor care au blocat activitatea parlamentara vreme de o luna si jumatate.
PSD a inceput sa se pregateasca pentru noua ofensiva pe taram constitutional. Adrian Nastase a anuntat deja ca sesizarea partidului sau urmeaza sa fie depusa in cel mai scurt timp la Curtea Constitutionala, dar nu a precizat daca ea va viza si alte puncte din Regulament, in afara mult disputatului articol 25, referitor la revocarea din functie a presedintelui Camerei. Miron Mitrea, membru in echipa de negocieri, care a smuls din partea Aliantei cele 25 de zile - mai mult cu 10 decat solicitase initial chiar si PSD-ul -, nu s-a aratat foarte tulburat de urmarile pe care le-ar putea avea un aviz favorabil dat de Curtea Constitutionala Regulamentelor in cauza. In fond, a declarat el, modificarea modalitatii de alegere a presedintilor celor doua Camere nu inseamna automat pierderea acestor pozitii de catre fostul partid de guvernamant.
Este limpede ca PSD a reusit inca o data sa faca ceea ce face deja de mai bine de o luna si jumatate, adica sa traga de timp. Cum pretextul gripei aviare si propunerea - ridicola - a lui Adrian Nastase de a incheia un armistitiu politic din cauza pasarilor bolnave de la Ceamurlia de Jos a esuat, iata ca acelasi personaj mai cumpara o luna de presedintie, pentru el si tovarasul intru functie de la Senat, Nicolae Vacaroiu. Nu virusului H5N1 trebuie insa sa-i “multumeasca”, ci politicii ambigue si ezitante duse de principalele formatiuni politice aflate la guvernare.
Intr-un context parlamentar extrem de incarcat si problematic, principalele partide aflate la guvernare par sa fi castigat timp. Pe de o parte, capitolul restantelor legislative in domeniul integrarii europene, capitol pe care parlamentarii nu par grabiti sa-l completeze. Zecilor de acte normative lasate in asteptare li se adauga, pe de alta parte, negocierile dificile - chiar si in interiorul Aliantei - pe marginea constituirii bugetului pe 2006. De altfel, declaratiile reprezentantilor Aliantei dupa discutiile cu delegatia PSD au mers in aceeasi directie: compromisul a pus capat unui jenant blocaj al activitatii legislative. Ca orice compromis insa, si acesta poate lasa urme. In primul rand pentru ca a fost incheiat la o zi dupa declaratiile instransigente facute de presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu, care observa ca nimeni nu poate nega dreptul PSD de a sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu modificarea Regulamentelor, dar ca nimeni, in interiorul Aliantei, nu va permite fixarea unui termen de gratie acordat opozitiei.
In interiorul Aliantei, discutiile pe marginea variantelor optime pentru deblocarea disputei privind Regulamentele nu au intrunit acordul fara rezerve ale liderilor Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc. Relatiile dintre PNL si PD sunt, de asemenea, tensionate din pricina viziunilor diferite privind constructia bugetului: PD refuza, de pilda, sa anunte un nou titular in functia de ministru al invatamantului, ramasa vacanta dupa demisia lui Mircea Miclea, atata vreme cat primul-ministru si echipa sa nu maresc la 5% bugetul acordat acestui minister. Liderul PD, Emil Boc, amintea, in acest context, de anumite discutii “politice si tehnice” purtate deja in interiorul Aliantei in scopul deblocarii situatiei si preciza ca Partidul Democrat nu “are pe agenda” un vot negativ la bugetul de stat in cazul unui refuz al primului-ministru de a suplimenta bugetul la invatamant. Mesajul a fost receptionat de seful liberalilor, care a anuntat ca, in cazul respingerii de catre democrati a legii bugetului, demisia este una din solutiile avute in vedere.
Pentru Alianta, castigul se masoara in doua etape, dar poate fi inselator. Intr-o prima faza, cea pana la aflarea verdictului Curtii Constitutionale - care, cu toate suplimentarile acordate la buget, nu este deloc sigur - Alianta castiga timp pentru deblocarea activitatii parlamentare. Legile integrarii si bugetul vor avea prioritate. Iar Regulamentele de functionare a Camerelor sunt modificate. Neoperationale, insa. Adevaratul castigator al compromisului cu PSD-ul va fi cunoscut abia peste o luna. Curtea Constitutionala poate alege calea mai “usoara”, adica amanarea, peste termenul prevazut in intelegerea dintre partide, a formularii unui aviz, favorabil sau negativ, privind Regulamentele. Termenul - lipsit, de altfel, de putere juridica - odata depasit, in Camere se poate declansa procedura de destituire a celor doi presedinti. La capatul perioadei de asteptare, liberalii si democratii se pot insa astepta si la un aviz negativ al Curtii, care sa rastoarne intregul esafodaj construit cu atata cheltuiala de timp si sa anuleze, de asemenea, cele 40-50 de zile pierdute deja in acest scop de la inceputul actualei sesiuni parlamentare.