Grija doamnei Andronescu față de dascăli

Raluca Alexandrescu 22.01.2013

De același autor

Prestația Ecaterinei Andronescu în ultima ei trecere pe la Ministerul Educației a reușit, în pofida duratei reduse a mandatului, să provoace consecințe dureroase pentru una dintre categoriile altfel căinate de aceeași doamnă senator: educatorii și învățătorii. Demnă purtătoare a valorilor liberale preluate probabil de la partenerii de alianță - transferul ideologic dintre PSD și PNL, după cum se vede și la Sănătate, tinde să atingă perfecțiunea -, doamna Andronescu s-a gândit să stimuleze o dată în plus inițiativa privată, fără de care, nu-i așa, economia se sufocă.

Într-o ordonanță dată în ultimele zile de mi­nisteriat, la finele anului trecut, ministrul Edu­caţiei îi obligă pe educatori și învățători ca, în termen de șase ani de la data publicării res­pectivului document, să ob­ți­nă o diplomă de licență, fără de care nu mai pot profesa în învățământul preșcolar, res­pectiv în primar. Explicația fos­tului ministru, lacrimogenă ca de obicei, e că, deși la prima vedere textul pare abuziv, el nu face decât să identifice o soluție mai puțin trau­ma­ti­zantă la efectele pretins per­verse ale Legii educației nr. 1/2011. Potrivit lec­turii oferite de Ecaterina Andronescu, din lege s-ar fi eliminat categoriile profesionale de educator și învățător, înlocuite cu profesor în preșcolar și primar, ceea ce ar conduce automat la concedierea tuturor cadrelor didac­tice care nu îndeplinesc condițiile minimale ce­rute profesorilor - studiile de licență. Doam­na Andronescu a încercat așadar să prezinte o hotărâre care avea toate aparențele unui abuz aberant într-un demers de salvare a ca­drelor didactice, expuse unui risc nepermis de iresponsabila lege a lui Daniel Funeriu.

În realitate, ca în bancurile cu Radio Erevan, edu­catorii și învățătorii nu erau deloc în pe­ricol să-și piardă slujba, ci, dimpotrivă, pre­ve­derile legii expuneau 22.000 de cadre didactice „riscului“ teribil de a primi o mărire de salariu, care ar fi mers, în ca­zul învățătorilor cu vechime, chiar și până la 25%.

Potrivit Legii educației, des­ființarea categoriilor de edu­cator și învățător și trans­for­marea lor în profesor în pre­școlar, respectiv primar, avea printre altele ca scop tocmai posibilitatea în­cadrării lor în grile superioare de salarizare. Le­gea, combinată cu normele metodologice adop­tate apoi de minister, stipula proceduri con­crete de echivalare. Astfel, în articolul 248, la alineatul trei se precizează că învăţătorii şi educatorii „care au dobândit formal, non­formal sau informal competenţe profesionale până la intrarea în vigoare a prezentei legi îndeplinesc condiţia pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământul pre­şcolar, profesor pentru învăţământul pri­mar (...) în baza unei metodologii de re­cu­noaştere şi echivalare elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului“. Procedurile de calculare a punctajelor în ve­de­rea echivalării au dus la constituirea a 22.000 de dosare depuse la inspectoratele județene, în urma cărora a fost elaborat un Ordin de mi­nistru pentru oficializarea lor. Semnătura pe respectivul ordin nu a mai venit.

Rezultă că ordinul ministrului de la sfârșitul lui decembrie 2012 nu numai că nu „salva“ de la concediere pe nimeni, ci încerca să as­cundă, în cel mai bun caz, o impardonabilă neglijență a doamnei Andronescu - de unde și graba de a anunța posibila retragere a ar­ticolului cu pricina din ordonanță. Dacă nu cumva - așa cum unii lideri sindicali din în­vățământ au sugerat-o - la originea do­cu­mentului nu s-a aflat și nevoia de hrănire a efectivelor de studenți de la particulare.

Cu atât mai mult, cu cât Ecaterina An­dro­nescu nu este la prima inițiativă de acest fel. Anul trecut, pe la începutul școlii, doamna mi­nistru punea în circulație contestabila idee a bacului profesional, ca refugiu al elevilor slabi în fața examenelor prea riguroase de sfârșitul liceului. Cu un an înainte, doamna senator PSD avusese o propunere și mai năstrușnică. Împreună cu doi colegi din PSD, anume Titus Corlățean și Cristian Dumitrescu (soțul Corinei Dumitrescu, rectorul Universității Cantemir), depusese, în septembrie 2011, în Senatul Ro­mâniei, o inițiativă care îi trimitea pe picații la bac la universitate pentru efectuarea unui an pregătitor - echivalabil în cazul unui bac reușit anul următor, cu primul an de facul­tate.

Devine din ce în ce mai incomprehensibilă re­putația doamnei Andronescu de mare apă­rătoare a intereselor „dascălilor“, cum îi place atât de mult să spună, atâta vreme cât aceas­tă categorie, probabil cea mai prost plătită din tot sistemul bugetar, se transformă într-o vacă bună de muls pentru afacerile prietenilor de familie. Îngrijorătoare sunt disprețul total pentru competențele adunate în zeci de ani de practică la catedră și lipsa evidentă de gri­jă pentru starea financiară mai mult decât precară a acestei categorii profesionale - cu atât mai surprinzătoare, cu cât vine din par­tea unei reprezentante a social-democrației românești. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22