Liberalii şi revoluţia permanentă

Raluca Alexandrescu 01.02.2011
SHARE 8

De același autor

În România, politica devine din ce în ce mai puţin o chestiune de gestiune democratică a treburilor publice şi din ce în ce mai mult o perpetuă stare de surescitare, după reţeta leninistă a revoluţiei continue.

La 1 februarie, a început sesiunea parlamentară, care debutează cu o nouă alianţă oficializată şi cu mai multe modificări prevăzute sau măcar aşteptate în Birourile permanente. Săptămâna care a trecut a introdus însă în discursul proaspeţilor aliaţi o nouă perspectivă asupra ideii de corupţie, pe de o parte, şi asupra ideii de dreapta-stânga, pe de altă parte.

Tabloul întâi: preşedintele Consiliului Judeţean Argeş este arestat de DNA, sub mai multe acuzaţii grave de corupţie. Presa publică imediat după anunţul făcut de autorităţi o lungă listă cu „faptele de vitejie“ ale marcantului membru PSD, printre care cele mai uşoare sunt legate de trafic de influenţă şi abuz de funcţie. Fireşte, orice persoană este nevinovată până se dovedeşte contrariul. Lista însă rămâne impresionantă, iar justiţia trebuie să-şi urmeze cursul, mai ales că ritmul în care de obicei îşi întinde braţul ei lung poate fi asemuit cu cel al fluviului Amazon la vărsare. Orice încercare de a-l încetini suplimentar duce la sublimarea sa până la dispariţie.

Tabloul al doilea: PSD, condus de revoluţionarul Victor Ponta, anunţă în schimb mişcări de stradă şi pichetări ale sediilor PDL din ţară. PSD, partid social-democrat european, membru al Internaţionalei Socialiste, nu poate ieşi din logica revoluţionară pe care actualul său preşedinte, în incultura sa politică crasă, o ia drept doctrină de stânga. De altfel, Victor Ponta nu a depăşit, în asumarea politicii ca profesie, stadiul manifestaţiilor sindicale colorate în fulare roşii ori vaietele ipocrit-înduioşate ale unui proletcultism reşapat şi convertit la discurs social-european.

Arestarea preşedintelui CJ Argeş Constantin Nicolescu a devenit astfel o nouă ocazie pentru Victor Ponta - după episodul sindicalist din toamnă - de a demonstra că spiritul în care-şi conduce partidul nu are multe lucruri în comun nici cu modul de acţiune al unui partid democratic, nici cu statul de drept, în genere. „Stânga“ din mintea domnului Ponta este mai leninistă decât cea a şefului suprem, încă nedetronat, Ion Iliescu, iar „revoluţia permanentă“ devine în discursurile inflamate ale liderului PSD un instrument de departe mai frecventabil şi mai util decât recursul la justiţie. „Arestarea lui Constantin Nicolescu nu este lupta PDL împotriva PSD, ci împotriva poporului român“, le-a spus Victor Ponta liderilor PSD Argeş, adunaţi pentru indicaţii preţioase de primarul Piteştiului, Teodor Pendiuc. Logica partidului revoluţionar antisistem continuă cu o concluzie de-a dreptul neliniştitoare: „până la urmă, când îi vom învinge trebuie să îi pedepsim pe cei care ne-au adus în această situaţie“. De altfel, metaforele exhibate de Victor Ponta în ultima săptămână au mai mult de a face cu discursurile de tip bakuninist decât cu social-democraţia europeană a anului 2011, iar solidaritatea colegilor în jurul unui „confrate“ acuzat de corupţie aduce prea mult cu „celulele de criză“ ale fraţilor anarhişti pentru a mai putea pretinde că e luptă democratică.

Tabloul al treilea: preşedintele PNL Crin Antonescu mai găseşte încă aplombul de a vorbi, cu o siguranţă demnă de o cauză mai bună, despre proiectul unei „construcţii politice majore de care ţara are nevoie acum, împreună cu un partid de stânga – PSD“. Imaginea oferită de aşa-zisul partid social-democrat, care ar trebui să-i pună liderului liberal măcar acum anumite probleme de poziţionare în raport cu democraţia în genere, nu pare să-l tulbure. Atitudinea sa nu iese însă din logica în care a funcţionat vreme de un an, de la alegerea sa în fruntea partidului. Martie 2010 a însemnat pentru PNL startul în abandonarea completă a relaţiei sale atât cu tradiţia liberală autohtonă - subţire şi inconsistentă cum era -, cât şi cu o identitate doctrinară europeană. Privind bilanţul ultimilor ani care s-au scurs de la alegerile parlamentare, niciunul dintre partidele parlamentare nu mai poate invoca un criteriu valid de autoidentificare doctrinară. Marile teme care au definit, de bine-de rău, de-a lungul celor douăzeci de ani de după revoluţie, orientarea partidelor politice româneşti şi-au pierdut relevanţa nu atât din pricina epuizării materiei, ci mai degrabă a proastei ei utilizări. Anticomunismul, anticorupţia, dezbaterile asupra regimului politic, intelectualii în politică, pentru a nu aminti decât câteva, au ieşit aşa cum au şi intrat în discursul politic – fără consistenţă, fără nerv şi, mai grav, fără consecinţe notabile ori benefice.

De aceea, problemele de ordin doctrinar, pe drept cuvânt invocate de Ludovic Orban în raport cu alianţa cu PSD, nu mai au relevanţă în spaţiul politic românesc, atâ­ta vreme cât reperele de bază s-au pierdut atât la dreapta, cât şi la stânga. Singurul criteriu de distincţie în confuzia generală pare a rămâne o oarecare rezervă în evaluarea anticipativă a actului de justiţie şi aici PNL ar trebui să joace prudent ultima brumă de respectabilitate la care ar mai putea avea pretenţia. Îndemnul unora dintre liderii liberali de a nu intra în jocul revoluţionar al PSD de apărare a corupţiei ar trebui luat în serios; dar structura profund demagogică a crezurilor politice ale lui Crin Antonescu, cea care l-a făcut să accepte chiar şi numai ideea apropierii de partidul condus de Victor Ponta, ridică serioase semne de întrebare privind discernământul său în calitate de şef de partid democratic. //

Citeşte şi despre: sesiune parlamentara, Consiliul Judetean Arges, Internationala Socialista, manifestatii sindicale, lideri liberali.

TAGS:

Comentarii 8

NONY - 02-17-2011

Problemele de ordin doctrinar ar trebui sa ne faca sa mentinem P.D.-L. (Partidul Delapidam si Lingusim) si U.N.P.R.(Uniunea Nationala a Pupincuristilor din Romania) manageriati sau santajati de cocalar T. Basescu la putere pana la adanci batraneti? Cand ai scoala diversiunii si al servilismului facuta la "Stefan Ghorghiu" totul este posibil din punct de vedere jurnalistic si chiar sa ne mandrim ca suntem reprezentati de un cocalar Basescu sau Elena Udrea. Politica lui „ba pe-a mã’tii” a facut din cocalar Basescu si P.D.-L. un mare bordel. Traian si Elena sunt voievozii comunismului nostru medieval, acela în care regii domnesc peste asfalt, baronii peste filiale, boierii peste licitaþii trucate ºi toþi sînt tovarãºi între ei. Securistii si comunistii care ne guverneaza prin frauda de 2 ani ii fac invidiosi si pe hulitii fanarioti. Traian Basescu este neamul prost al Europei. Face ca toti romanii sa le fie rusine cu un asemenea presedinte. Cum sa il respecte Sarkozy sau Angela Merkel pe un asemenea cocalar? Cred ca nici 10% dintre cetatenii Romaniei nu-l mai respecta pe acest RAU NATIONAL.

Răspunde

watcher - 02-08-2011

ce prost esti helvet!!!

Răspunde

Traian - 02-05-2011

Este revoltator,pentru multi liberali din garda veche,pentru care principiile liberalismului au fost si sunt adanc ancorate in gandire,sa constati ,cu stupoare,ca actuala echipa de pretinsi liberali este gata sa-si vanda sufletul pe altarul monstruoasei coalitii,in curs de parafare .Felix,informatorul,si-a dat mana cu Quintus turnatorul,iar Patriciu,Vantu si media aservita s-au prins in hora cu Iliescu si Ponta.Nici in cele mai negre cosmaruri post decembriste nu se putea sintetiza un asemenea mariaj.E drept ca la orizont se intrezarea un asemenea scenariu politic cand,in timpul guvernarii liberale,2004-2008,asa zisele masuri liberale,o luau intotdeauna inaintea celor cu care ameninta PSD-ul.Acest din urma partid,n-ar fi luat asemenea masuri sociale,cu atata larghete,nici daca el s-ar fi aflat la guvernare ! Consecintele acestor masuri nechibzuite le suportam si astazi Rezultatul "Revolutiei permanente " a liberalilor va insemna topire lenta a principiilor si disparitia sigura a acestui partid.

Răspunde

Delawar - 02-04-2011

Crin e decis sa sfideze tot ce se mai poate : memoria Pietii Universitatii, liberalismul, bunul simtz, moderatia politica, legatul politic al seniorului Coposu si la cap de linie chiar .. propriul sau electorat ( oitzele ratacite)

Răspunde

Porumbacu e prost.. - 02-04-2011

.. dar macar persevereaza..

Răspunde

Liviu din Timisoara - 02-03-2011

Singura lor grija politica pare a fi numarul de fotolii in Parlament. Desigur, ispita este suficient de mare ca sa-si ambalaze interesele in principii...Dar uite ca uneori plezneste ambalajul si apar exact ceea ce sunt: in cel mai bun caz niste smecheri transformati in aventurieri...Dar, cel mai grav lucru rostit, sunt acele amenintari ale lui Ponta la adresa " acelor magistrati care ...".Cu asta, si-a dat examenul si in restanta (dupa faza cu munitia de razboi in timpul votarii motiunii)...si l-a picat. Ei, cei care ar trebui sa fie cei mai lucizi...sa invete ceva de la un Isarescu ...par a fi exact cei mai inconstienti! E foarte probabil ca acest domn din Pitesti sa fie rana pe care Justitia a pus degetul .. Se pare ca in cazul lui Catalin Voicu nu a " atentat" nimeni la o sursa de finantare...si ei toti ii sunt foarte " obligati" acelui domn. Poate stie Florin Calinescu ceva mai multe, ca fost candidat PNL in zona ...Va amintiti declaratiile lui, dupa alegeri? A cam avut dreptate!

Răspunde

Gothard - 02-02-2011

Dacã aș fi fost Punxsutawney Phil sau ursul ce iese din bârlog și nu-și vede umbra, aș fi zis azi , doi februarie, cã înghețul penelist apãrut de curând (previzibil, dar nedorit pod de gheațã) va fi urmat de o primãvarã timpurie, date fiind și precipitațiile abundente de declarații iresponsabile ale unor indivizi dezaxați ce evident reprezintã un pericol pentru noi. Dar nu-s nici urs, nici Phil, și mã tem cã românul are apetit de extremisme (vezi vadim) ca orice societate liberã cu semnul de începãtor pe parbriz, și sã ne fereascã dacã acești apucați intrã iar în parlament - cu atât mai rãu dacã câștigã alegerile! Evident cu crin/ponta țara asta nu intrã în Schengen nici în 2013 (asta vrem?) dar sã nu fie România primul stat exclus din Uniunea Europeanã! Acum cã NATO are treabã multã în Middle East. Și nu-s nici personajul din ”Ziua Cârtiței” care poate îndrepta toate lucrurile din jurul lui, și, dupã n zile, sã mã trezesc într-o situație ce mi s-ar pãrea idealã..... România este o țarã foarte bolnavã! Nu știu dacã presiunea crizei și a Uniunii Europene este o injecție suficientã. ...............................

Răspunde

helvet - 02-01-2011

Proverbul "spune cu cine te intovarasest ca sa-ti spun cin e iest" este relevant in cazul preteniei dintre liberali si comunisti. Poanta un copil exaltat, incult, fara caracter (divort si casatorie pentru avantaje personale), anti talent in politica se intovaraseste cu Antonescu la fel de exaltat, lipsit de inteligenta (vezi convorbire Liicianu Plesu despre prostie), om care nu a facut nimic in viata inafara de turnatorii si excrocherii se aliaza nu pentru a implementa unui program realist pentru cresterea nivelului trai, ci impotiva PDL-ului in vederea obstructionarii justitie pentru a scapa de raspunder Voiculescu, Vantu, Patriciu, etc. Sunt un om trecut de 70 ani, dar asa miopie politica nu am intilnit pana in prezent. Basescu nu este perfect, are multe defecte dar considar ca este cel mai lucid politicean si DUMNEZEU daca imi permite la viitoarele alegeri voi vota cu PDL-ul.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22