De același autor
În peisajul dereglementat (și fără busolă!) al audiovizualului românesc, codurile BBC ori CNN rămân, până la transpunerea lor în texte similare, mai degrabă o formă ipocrită de mascare a cenzurii și pot fi ușor folosite ca instrumente de intimidare într-un mediu supus, ani la rând, unor presiuni politice considerabile.
De o săptămână, în topul subiectelor dezbătute intens (lăsăm la o parte tragedia incomensurabilă, în dubla sa dimensiune umanitară și politică, a avionului civil doborât de separatiștii ruși în Ucraina) se află - alături de marea unificare a „dreptei“ (care echivalează, deocamdată, cu o diminuare până la dispariție a prezenței ei publice ca opoziție) și de reprezentația bizară oferită de Ioana Petrescu, ministru de Finanțe, în întrevederea de la Cotroceni - concedierea jurnalistului Cristi Citre, angajat al postului de televiziune Digi 24, din cauza unor afirmații critice (formulate „relaxat“) la adresa primului ministru Victor Ponta, publicate pe contul privat de Facebook.
Postul de televiziune a considerat, conform comunicatului redactat în acest sens, că frazele respective aduc atingere obiectivelor sale de „echilibru, echidistanță, imparțialitate“. Pe de altă parte, jurnalistul a acuzat conducerea (în mod explicit pe redactorul șef, Cosmin Prelipceanu) de încălcarea unor drepturi garantate prin Constituție: „Mie mi se pare o limitare a dreptului la liberă exprimare, care este prezent în Constituție la articolul 30 și despre care se spune că este inviolabil. Îmi pare rău, dar eu unul nu pot să accept o asemenea limitare. Și nu vorbesc despre talibanism, ci despre presă. Presa ar trebui să fie exact expresia libertății de exprimare“.
Ulterior, câteva alte cazuri de concedieri intempestive din cadrul aceluiași post au ieșit sau reieșit la iveală. Ultimul de acest fel a fost declanșat tot de o postare pe Facebook. Cu toate că cele două cazuri pornesc de la un fapt similar - atitudine critică exprimată într-un spațiu virtual el însuși cu statut incert, agățat undeva între public și privat, dar în orice caz nu la locul de muncă -, trebuie remarcate câteva diferențe care modifică sensibil accentele. În cazul lui Cristi Citre, postarea conținea o atitudine critică față de un reprezentant al puterii politice. În celălalt caz, era vorba de remarci caustice față de o emisiune a postului de televiziune (Ana Iorga Mihail critica greșeli apărute în emisiunea Pastila de limbă, a lui Radu Paraschivescu).
Concedierea jurnalistului Cristi Citre a creat două tipuri de atitudini: prima, de dezaprobare a deciziei angajatorului, atitudine perfect justificată de precaritatea statutului jurnalistului în peisajul mediatic corupt și pervertit al României de azi. Influența toxică a pseudojurnalismului practicat atâția ani de trustul Antenelor, de pildă, se traduce și printr-o suspiciune generalizată în raport cu orice demers care sună și miroase a cenzură, de oriunde ar veni el (iar în cazul de față vine, din păcate, de la singurul post de televiziune frecventabil încă în audiovizualul românesc).
De aceea, al doilea tip de atitudine - folosit ca argument de angajator în cazul Citre, dar preluat și de o sumă de voci din spațiul public - nu poate avea impact, mai ales când pare să joace pe o dublă măsură (vezi, în acest sens, comentariul Narcisei Iorga, membră CNA). Invocarea codurilor interne de funcționare ale unor mari instituții de presă, cum sunt BBC și CNN, care impun norme stricte de comportament și exprimare pentru angajații lor, nu are cum să sune decât ipocrit în cazul românesc, unde, cum citim și în comunicatul Active Watch pe această temă, decizia de concediere „a fost una abuzivă, disproporționată și arbitrară, de natură să încalce drepturile angajatului media și libertatea de exprimare a acestuia“, pentru că Digi 24 „nu are un protocol de comunicare publică agreat cu angajații săi“. Și altele sunt temele, extrem de preocupante, aduse în discuție de cazul lui Cristi Citre: „vulnerabilitatea statutului jurnalistului în redacție - contractele pe drepturi de autor și lipsa unor documente de autoreglementare (coduri etice, regulamente interne, certificate de bune practici jurnalistice etc.)“.
Există, fără îndoială, precedente notabile și instituții ale presei de calitate care practică un soi de „cenzură“ asupra prezenței publice a jurnaliștilor lor, sub rezerva unui acord reciproc. Acest tip de autocenzură acționează, mai general, și în cazul altor profesii asociate statutar cu nevoia de echidistanță, obiectivitate. De la diplomat la profesor, situațiile unde acționează autolimitarea liberei exprimări sunt extrem de numeroase. Ele țin, mai presus de obligații formale, de un simț al responsabilității care ar trebui să funcționeze, în mod ideal, în cazul oricărui formator de opinie.
În peisajul dereglementat (și fără busolă!) al audiovizualului românesc însă, codurile BBC ori CNN rămân, până la transpunerea lor în texte similare, mai degrabă o formă ipocrită de mascare a cenzurii și pot fi ușor folosite ca instrumente de intimidare într-un mediu supus, ani la rând, unor presiuni politice considerabile. Instituțiile care vor să demonstreze că țin în mod real la bunele practici ale jurnalismului de calitate ar trebui să fie cu atât mai atente la semnalele pe care aleg să le transmită. //