Socialiștii în Europa și la noi

Raluca Alexandrescu 13.05.2014

De același autor

În privința opțiunilor pentru marile familii politice, socialiștii se clasează pe locul al doilea, la distanță mică de popularii europeni.

Alianța Progresistă a socialiștilor și de­mo­craților (S&D) a avut în legislatura 2009-2014 un număr de 195 de membri, fiind a doua grupare, ca număr, în Par­la­men­tul European. Președintele PE, Martin Schulz, a exercitat până în ianuarie 2012 și funcția de lider al grupului so­cialist din Parlament, urmat fiind de austriacul Hannes Swoboda. Grupul So­cia­liștilor este format din parlamentari europeni membri ai partidelor naționale de orientare social-democrată și so­cia­listă, membre ale Partidului Socialiștilor Europeni (PES), condus de bulgarul Ser­ghei Stanișev. Asociată Alianței Pro­gre­siste și PES-ului este și Fundația pentru Studii Europene Progresiste (FEPS), think-tank independent înființat în sco­pul promovării și dezbaterii ideilor so­cial-democrate și progresiste la nivel eu­ropean. În România, formațiunea afiliată socialiștilor europeni este USL.

Dezbatere
Pe 9 mai, Institutul European de la Florența a găzduit a doua mare dezbatere a candidaților la președinția Comisiei Europene: Jean-Claude Juncker (PPE), Martin Schultz (PES), Guy Verhoftstadt (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa - ALDE), José Bové (Alianța verzilor).

Numărătoarea inversă până la alegerile europene se apropie de final, iar son­da­je­le și analizele privind participarea cetă­țenilor Uniunii la momentul electoral in­dică o mobilizare mult sub așteptările par­tidelor angrenate în cursă. Pe de o par­te, UE nu a părut, în ultimii ani, ca­pa­bilă să ofere un răspuns coerent și efi­cient în fața dificultăților economice ma­jore ale multora dintre membrii ei. Pe de altă parte, atitudinea prudentă și ușor ti­morată în fața invaziei din Crimeea a in­dicat slăbiciunea unei politici externe uni­tare la nivelul Europei, divizată de in­terese politice și adânci complicități și dependențe economice față de Rusia. Nu există, la ora actuală, semnale destul de puternice pentru a convinge cetățenii ezitanți ai Europei de capacitatea reală a instituțiilor ei în îndeplinirea pro­mi­siu­nilor de campanie. Pe site-ul de cam­pa­nie al PES, temele de politică externă sunt cvasiabsente, iar punctul de vedere al socialiștilor respectă linia prudentă adop­tată și până acum față de Rusia. Astfel, prezent pe 9 mai la Florența, la a do­ua dezbatere a candidaților la funcția de pre­ședinte al Comisiei Europene, Mar­tin Schulz a răspuns la o întrebare le­ga­tă de subiectul Ucraina-Crimeea cu eter­na ver­siune clasic-lemnoasă a di­plo­ma­ției europene neangajate (și pe deplin „ino­cente“) - „poziție fermă, dar în li­mitele cooperării și ale dialogului di­plo­matic“.

Sondaje
Ultimele sondaje publicate de PollWatch2014 (euractiv.ro) despre rezultatele alegerilor europarlamentare: Partidul Popular European (PPE) este cu 11 locuri în fața Socialiștilor și Democraților (S&D), iar euroscepticii (ECR - Europe of Freedom and Democracy) au avansat față de ultimul sondaj.

Sondajele cele mai recente indică, în acest sens, o creștere a preferințelor alegătorilor pentru curentul eurosceptic. În privința opțiunilor pentru marile fa­mi­lii politice, socialiștii se clasează pe locul al doilea, la distanță mică de popularii europeni. PES a pus în centrul campaniei sale electorale problema locurilor de mun­că pentru tineri într-o Europă de­dicată cetățenilor. Tema e greu de re­gă­sit în campania națională din România: există o evidentă incongruență a cam­pa­niilor electorale la nivelul grupurilor po­litice europene, în raport cu discursul par­tidelor naționale afiliate. Campania ro­mânească a formațiunii afiliate, USL, ne vorbește de „mândria de a fi român“ și de capacitatea candidaților săi de a „apă­ra România“ la Bruxelles, în fața unei agresiuni de origine neclară, provenită apa­rent din interiorul unei conspirații la nivelul instituțiilor comunitare. Pentru USL, votul românilor este unul con­s­pirativ, dat în scopul dejucării unei di­fu­ze coaliții îndreptate împotriva in­te­re­selor românești.

Relația PES cu partidul corespondent din România, USL, are o istorie recentă pre­sărată de episoade intense. Liderii so­cialiștilor europeni au fost puși, chiar și ei, la grea încercare de caracterul im­pre­vizibil și complet lipsit de logică ins­ti­tu­țională comună valorilor euopene ex­hi­bat de președintele PSD, Victor Ponta, și de aliații lui, mai vechi sau mai noi. Pri­mul din această serie se plasează cu aproape doi ani în urmă, la începutul lui iulie 2012. În plină pregătire a re­fe­ren­dumului pentru suspendarea pre­șe­din­telui Băsescu, pe 11 iulie 2012, Martin Schulz l-a convins pe Victor Ponta să renunțe la ideea coborârii pragului de pre­zență la urne necesară validării re­fe­rendumului. După alegerile parlamentare din decembrie 2012 din România, co­la­borarea dintre socialiștii europeni și cei au­tohtoni s-a așezat pe legitimitatea da­tă de scrutin.

Ultima vizită a președintelui PE, Martin Schulz, în România, întregită pe 27 apri­lie și cu ritualul inițiatic al prezenței la An­tena 3 (unde a primit și botezul unei po­lemici cu președintele Traian Bă­ses­cu), nu a limpezit însă deloc apele în sen­sul unei coerențe a discursului socialist european și românesc, lăsând impresia că, pe plan național, PES nu e deranjat de un discurs electoral a cărui tușă de originalitate nu stă în dezbaterea pieței muncii pentru tinerii români, ci în cio­ro­vă­iala nesfârșită cu președintele țării.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22