USL la testul europarlamentarelor

Raluca Alexandrescu 19.11.2013

De același autor

Pregătirile pentru definitivarea listelor la europarlamentare au intrat în linie dreaptă în lumea politică europeană.

La sfârșitul săptămânii trecute, socialiștii fran­cezi (PS) au avansat primele propuneri ferme pentru capii de liste, urmând ca negocierile pe totalitatea listelor să fie finalizate până pe 7 decembrie. În multe cazuri, dată fiind scăderea dramatică de viteză în sondaje a PS, op­țiunile se îndreaptă fie spre nume consacrate regional și supuse testului electoral pe parcursul mai multor man­da­te, fie spre personaje din so­cietatea civilă (cum se pro­fi­lează, de pildă, în Alsace-Lor­raine), fenomen relativ rar în cutuma partidelor franceze.

Există oricum o asumare vizibilă, la nivel me­diatic și organizatoric, a momentului electoral dedicat Parlamentului European, într-un context euro-sceptic din ce în ce mai vocal și cu vădite tendințe de radicalizare, așa cum poate fi el observat, de pildă, în cazul miș­cărilor revendicative din nord-vestul Franței. În Bretagne, măsurile Cabinetului Ayrault de a introduce o eco-taxă pentru transportatori a suscitat masive mișcări de protest din partea patronatelor și a angajaților acestora. Pornită inițial de la refuzul eco-taxei, mișcarea „bonetelor roșii“ a fost asumată apoi de grupări naționaliste bretone, cu o tra­diție deja semnificativă în dis­cursul autonomist al regiunii, cel puțin în ultimii 25 de ani. Neîncrederea în viabilitatea so­luțiilor de reformă propuse de guvernarea socialistă din Franța și nemulțumirea ma­nifestă față de incapacitatea Administrației Hollande de a imprima o linie certă în ameliorarea efectelor crizei se trans­feră, în acest caz, dar și în multe altele - răspândite în mai toate regiunile Franței -, în entuziasmul tot mai modest față de proiectul european, în mai toate coordonatele sale. Cu toate acestea, reiese limpede, din agitația pro­vocată în jurul listelor pentru alegerile eu­ropene, că miza acestora rămâne importantă, măcar ca test electoral la jumătatea unei legislaturi dificile.

Stânga franceză a câștigat ultimele alegeri pe valul frustrărilor unui electorat pus să înghită, cu noduri, măsurile de austeritate impuse de Administrația Sarkozy. Cum electoratul fran­cez, obișnuit de altfel să nu-i fie puse în discuție „les acquis sociaux“, răspunde brutal și fără drept de apel în caz contrar, câștig de cauză au avut cei care în campania electorală au promis, în mare, reforme fără austeritate, sfârșitul crizei și al tăierilor bugetare.

 

Mecanismul ascensiunii la guvernare a USL autohton nu a fost, din acest punct de ve­de­re, extrem de diferit. Guvernările de dreapta au plătit facturile, iar alianța PSD-PNL a pus banii în cont. Întrebarea, la aproape un an de la alegerile din decembrie 2012, este în care cont se regăsesc ei astăzi și apoi în ce mă­sură USL dă vreun semn că ar vrea să în­țe­lea­gă implicațiile facturilor respective. Cât de retorică e de fapt întrebarea se vede și din ul­timele schimburi de amabilități dintre liderii coaliției de guvernare, care folosesc pretextul europarlamentarelor într-un joc de ping-pong numai aparent incoerent: listele sunt când se­parate, când comune pentru USL, iar soluțiile sunt când „imorale“ (Dan Voiculescu a in­ter­nalizat până la identificare ștampila pusă pe fruntea partidului în ianuarie 2005 de Traian Băsescu), când „nerușinate“ (e vorba, firește, de avânturile retorice ale președintelui liberal Crin Antonescu).

 

La adăpostul defilărilor mediatice incontinente pe diverse teme, inclusiv cea a alegerilor eu­ropene, guvernarea USL instituie taxă după taxă și își vede liniștită de treabă. Netulburat de protestele săptămânale din mai multe orașe ale țării și alimentat permanent fie de asurzitoarea tăcere a opoziției parlamentare și extraparlamentare, fie de complicatele afa­ceri imobiliare ale familiei președintelui Traian Băsescu, proiectul descentralizării pregătește instituirea noii ordini. La temelia ei va sta nu proiectul european sau cerințele admi­nis­trative ale Uniunii, ci o așezare premodernă, unde legea o vor face suzerani puternici serviți credincios de vasalii lor politici. Re­gimul politic românesc se instalează con­fortabil într-un etern și fascinant Vechi Re­gim. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22