De același autor
Un val de ură s-a abătut din nou asupra României. Judecăți simple, ipocrite, înțesate cu venin. Gândiri de azi pe azi, fără trecut, ca un Alzheimer care a cuprins națiunea. Așa s-a judecat, în piața publică, procesul Liiceanu-Dragnea, după ce filosoful a menționat, în discursul său de la Bruxelles, că liderul PSD a spus: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului şef al DNA, pe demiterea doamnei Kövesi“. N-a fost așa. Ghilimelele nu se potriveau. Liviu Dragnea l-a acuzat pe Gabriel Liiceanu de minciună, a spus că se gândește „serios să-i fac și o plângere penală“. Vinovatul și-a recunoscut public greșeala, explicând că a făcut o „eroare“ folosind drept citat cuvintele lui Dragnea, dar că înțelesul lor „exprimă «pe scurtătură» credința (și dorința) intimă a șefului PSD“. Mai exact, că fondul afirmațiilor ar trebui judecat, și nu doar forma.
N-a mai contat nimic pentru Liviu Dragnea, infractor, șef de partid și președinte al Camerei Deputaților. N-a mai contat nimic pentru presa de partid. N-a mai contat nimic nici pentru unii lideri de opinie care gândesc cu mințile lor, dar care s-au așezat, de data asta, la masa judecății, privind din unghiul mort. Ce simplu e să faci dreptate, nu-i așa?, ca un judecător orb, surd, mut, care nu vrea să știe tot adevărul. Ce simplu e să faci dreptate pentru Dragnea, ștergându-ți din minte o istorie de aproape trei decenii în care el, partidul lui, toată gruparea mafiotă din PSD-PDSR-FSN au făcut ca, acum, o mână de oameni cu conștiință să ne strige disperarea și nedreptățile în Parlamentul European.
Ce simplu e și pentru tine, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la pușcărie pentru furt de voturi, să vii în fața poporului tău, pe care-l ții cu lunile în stradă pentru a-și apăra țara de tine, și să-i ții lecții despre moralitate. Să vorbești despre adevăr. Cum să vorbești despre adevăr tu, Liviu Dragnea, când împreună cu partidul tău ați năucit democrația? Ați dat în cap justiției. Ne-ați făcut, din nou, de râs în fața întregii lumi. Cum să vorbești despre adevăr tu, Liviu Dragnea, când PSD-ul pe care îl conduci este esență de minciună, de calomnie, de hoție? Un partid a cărui singură școală terminată este cea lăsată moștenire de tătuca Iliescu. Minciună. Diversiune. Strivim tot ce e bun. Câștigăm. Cum să vorbești despre adevăr tu, Liviu Dragnea, când PSD-ul tău a îngălbenit cu propagandă ecranele televiziunilor controlate, a sădit neadevăruri, a călcat în picioare valori, a injectat ură în mintea și în sufletul propriului popor? Totul pentru a-l sărăci, pentru a-l manipula, pentru a-l fura. Iar asta zi după zi. An după an.
Îmi vin în minte doar câteva fragmente din istoria recentă. Victor Viorel Ponta, acest „micul Titulescu“ al PSD. În 2014, predecesorul lui Dragnea avea propria răfuială cu intelectualii țării. Pentru Ponta, aspirant, pe atunci, la președinția României, Horia-Roman Patapievici și Mircea Mihăieș erau dușmanii poporului, care aveau „opinii anti-românești, chiar fasciste“. În consecință, cei doi intelectuali nu meritau să fie decorați de fostul președinte Traian Băsescu. Dar Ponta nu făcea decât să ducă mai departe un vechi dezgust personal, asumat de propiul partid, față de oameni de cultură, față de cei ale căror adevăruri pot dizolva munții de minciună clădiți, în zeci de ani, de PSD. În 2010, același Ponta îi prezenta pe Mircea Cărtărescu și pe Mircea Mihăieș drept „intelectualii Führerului“.
Îmi amintesc de Mirel Palada, un alt PSD-ist înfocat. În iulie 2014, ca purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, Palada jignea un alt intelectual, pe Andrei Pleșu, pe care îl numea un „politruc băsist“, care poate fi acuzat de „rea-voință“. Îmi amintesc de Ion Iliescu, părintele acestui PSD cu rădăcinile înfipte bine în comunism. În 2015, la congresul social-democraților, Iliescu critica „liderii partidului nostru“ pentru că „au o slabă legătură cu intelectualii țării“. Asculți și te cutremuri. Iliescu, cel care a anihilat, în 1990, cu bâta, cu morți și cu răniți, Piața Universității, locul sacru al intelectualilor, al „elementelor fasciste“, așa cum îi boteza pe cei care apărau, atunci, democrația, vorbește despre dragostea pentru înțelepții țării.
Mă gândesc la presa pusă preș în fața PSD. Cu câtă ură privește spre toți oamenii buni, care au mai scos din mocirlă țara asta. În 2014, Mircea Badea, aripa arogantă de la Antena 3, îi judeca pe Gabriel Liiceanu și pe Andrei Pleșu. O judecată de mahala. După gândirea lui Badea, Liiceanu este „complet netalentat, necarismatic, care s-a dat pe lângă domnul Pleșu ca să parvină. (…) E depozitul de materie cenușie, din ce în ce mai cenușie“. Iar lui Pleșu, tot în viziunea vedetei lui Dan Voiculescu, „îi place eclerul. Și, atunci, se duce la stăpânul eclerului, pentru că domnul Pleșu îl servește pe stăpânul eclerului, că are ecler“.
Mă tot gândesc la cum arată țara asta din vina PSD. Să tragi înapoi milioane de vieți doar pentru putere și bani. Să nu recunoști o dată că ai greșit. Toxic partid. Te face nu doar să înțelegi cum e să-ți fure viața niște politruci. Ci să pricepi și care-i diferența dintre eroare și minciună.