Zero ești atunci când minți, domnule Grindeanu!

Dacă vorbim despre minciună în stare pură, o lecție ne-a dat-o, acum câteva zile, premierul Sorin Grindeanu. Prezent pe ecrane, șeful guvernului a repetat de câteva ori într-o singură emisiune că anul trecut, când Palatul Victoria era condus de Dacian Cioloș, România a primit zero lei din bani europeni.

Ramona Ursu 28.02.2017

De același autor

 

„PSD! PSD! PSD!“ Probabil că îți sună cu­nos­cut. Așa au strigat niște bieți oameni, mânați de la spate pe străzile Târgoviștei, la defilarea unui partid ca ciuma roșie. Probabil că îți sunt cunoscute și furia, și re­volta, și mila, și deznădejdea, și tristețea, și mirarea, și ia­răși furia. Nu înțelegi nici tu cum de-i posibil ca în lumea asta a ta, în care crezi că ade­vărul e mai ușor de găsit, în care simți libertatea zvâcnind în mâinile tale, în care știi că dreptatea ți-o poți face și sin­gur, în care nu mai ai ochii în­chiși cu forța, nici gura astu­pa­tă de-o mână de nebuni, să nu vrei să vezi nimic din ce e de văzut. Să nu vrei să auzi ni­mic din ce-i de auzit. Să nu vrei să trăiești. Să-ți trăiești și tu viața ta, bună, rea, așa cum o fi ea. Dar s-o trăiești așa cum îți do­rești.

 

„Victorie! Victorie! Victorie!“ Și cuvintele as­tea probabil că îți sunt cunoscute. Tot ei le-au strigat. Acei bieți oameni adunați de prin ca­se, înghesuiți în autobuze de domnu’ primar, înarmați cu pancarte de la partidul roșu, împinși în stradă să strige pentru un guvern de marionete manevrate de un condamnat la pușcărie. Ți-e imposibil să înțelegi așa ceva, nu? Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!“ pen­tru un condamnat la pușcărie. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!“ pentru un individ angajat toată viața la stat, care nu își poate justifica nici măcar casa în care trăiește. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!“ pentru o gru­pare de politruci care huzuresc pe munca ta. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!“ pentru încă un colț de pâine, pe care niște indivizi puși nu­mai pe rele, pe călcat în pi­cio­a­re democrație, stat de drept, vieți de oameni ți-l arun­că doar pentru a-ți mai îm­pinge suflarea cu câteva zile.

 

Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!“ pentru un guvern pe care l-ai primit frumos în ca­sa ta, l-ai pus la masă lân­gă familia ta, i-ai dat camera pentru oaspeți, iar el, noaptea, ca hoții, ți-a dat o bâtă direct în moalele ca­pu­lui, ți-a fu­rat banii, ți-a umilit nevasta, ți-a speriat co­­piii. Și a fugit. Degeaba l-ai prins, ți-a aruncat în față niș­te mă­runțiș din tot ce ți-a fu­rat, dar ai rămas năucit, cu ne­­vasta tremurândă, co­piii spe­riați, casa răscolită, li­niș­tea spul­be­ra­tă, înspăimântat că o să se întoarcă într-o al­tă noapte, tot ca ho­ții. Și s-ar putea ca în noap­tea aceea să nu mai scapi. Să ieși în stra­dă și să strigi „Vic­torie!“ pentru așa ceva!

 

„Vreți o Românie normală? Vreți ca abuzul să nu se mai întoarcă în România? Vreți o Ro­mânie mândră și demnă? O vom face! Noi, PSD, suntem cu țara și cu românii!“ Asculți și te crucești. Rovana Plumb, ministrul Fon­du­ri­lor Europene și deputat PSD, vorbind în slo­ga­nuri la același miting organizat la Târgoviște de partidul unic. Și după ce te crucești, îți dai sea­ma că așa stă treaba în țara ta. Că așa merg lu­crurile. Că așa sunt păcăliți oamenii. Așa sunt scoși la vot. Așa pun și ștampila acolo unde trebuie. Așa faci să strige în stra­dă „Vic­to­rie!“ mii de bătrâni, de bolnavi, de săraci. Cu min­ciuni învelite bine în cuvinte pom­poa­se. Cu răscolirea unor sentimente ama­re des­pre o Românie jefuită și batjocorită, zeci de ani, de o clasă politică ticăloasă. Așa se face treaba bu­nă pentru partid. Minți, calci su­fle­te-n picioare, minți, mergi mai departe, minți.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-ramona-ursu.jpg

Miting organizat de PSD la Târgovişte pentru susţinerea Guvernului Grindeanu (25 februarie 2017)

 

Și dacă tot vorbim despre minciună în stare pură, o lecție ne-a dat-o, acum câteva zile, premierul Sorin Grindeanu. Prezent pe ecrane, șeful guvernului a repetat de câteva ori într-o singură emisiune că anul trecut, când Palatul Victoria era condus de Dacian Cioloș, Ro­mâ­nia a primit zero lei din bani europeni. Zero! „V-am spus că e destul de ambițios acest pro­gram, iar 22 de miliarde de lei, cât am prevăzut în bugetul de anul ăsta, din atra­ge­rea de fonduri europene, e un lucru ambițios față de zero anul trecut. Da? Poate la unii pare ireal.“ Nu, domnule premier, nu pare ireal. Sau, cel puțin, nu ar fi ireal, dacă nu ați clădi așa o promisiune pe o minciună. Și asta pentru că, așa cum arată execuția bugetară pen­tru anul trecut, în timpul guvernării teh­no­crate, țara noastră a primit de la Uniunea Eu­ropeană șapte miliarde de euro. Datele sunt trecute și în Raportul de guvernare privind Portofoliul Fondurilor Europene, dar și pe site-ul Ministerului Finanțelor.

 

Adevăruri, în schimb, domnule Grindeanu, sunt prezentate în recentul Raport de Țară fă­cut public de Comisia Europeană. Experții de la Bruxelles ne avertizează că guvernul PSD-ALDE va depăși, anul acesta, limita maximă ad­misă pentru deficitul bugetar, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, și va ajunge la 3,6% din PIB, față de 2,6%, cât a fost în tim­pul tehnocraților. Același raport mai arată că, având în vedere măsurile populiste luate de actuala putere, creșterea economică estimată de guvern, de 5,2%, va fi imposibilă. Comisia Europeană indică doar una de 4,4%.

 

Un alt adevăr, domnule Grindeanu, este că, deși Ordonanța 13, cea prin care același gu­vern PSD-ALDE a năucit justiția, a fost abro­gată, „astfel de iniţiative riscă să testeze pro­g­resul făcut deja în ultimii zece ani în acest sector“, mai spun experții europeni. Și tot un adevăr, conform Raportului de Țară, este că, în România, „corupţia este recunoscută pe scară largă ca o problemă majoră“ sau că „ținând cont de estimarea privind con­ti­nua­rea emigrării tinerilor şi de numărul limitat de persoane care se întorc, România riscă să piardă şi mai mult din resursa de muncă“. Dar, nu-i așa, domnule Grindeanu, ce știu stră­inii despre noi? Ei sunt răi, vor să ne fure țărișoara. Noi suntem buni. Pentru că suntem români și suntem mândri.

 

Va fi Victorie! Dar numai pentru PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22