De același autor
Cata risipa! Cata energie, emotie si inventivitate se risipeste in Parlamentul Romaniei doar pentru ca Vacaroiu si Nastase sa mai stea in jilturi o saptamana. Sau macar o zi. Toate tertipurile procedurale sunt folosite, orice mijloc pare permis. Dupa lupte grele care dureaza de trei saptamani, progresele puterii sunt minime: s-a intrat in sfarsit in dezbaterea pe articolele noului regulament. Incep sa cedeze nervii de ambele parti; se inregistreaza imbranceli, trimiteri la origini, amenintari cu bataia. “Sa te duci la circ”, i s-a strigat din sala pesedistului Nicolicea. “Am fost si te-am vazut intr-o cusca”, a replicat acesta. Intre timp, in tara puhoaiele s-au umflat, luand cu ele alte vieti, recolta de toamna pluteste, vin pestii peste oameni in case. Doar cota increderii in parlament a scazut la nivelul record de 12%. Important este ca-i avem pe maestrii supravietuirii politice, Vacaroiu si Nastase.
Dar poate ca tocmai in asemenea momente avem nevoie si sa radem. Chiar asa, sa radem cu Vacaroiu si cu Nastase.
Ce se intampla?, vorba presedintelui Senatului. PSD incearca sa ne convinga de justetea cauzei sale. Presedintia celor doua Camere pentru PSD este expresia unei situatii politice confuze, care a durat vreo saptamana dupa alegeri. PUR s-a achitat de vehiculul politic care l-a adus in parlament, respectiv PSD, votand pentru inscaunarea domnilor Nastase si Vacaroiu in fruntea Camerelor. Pe urma, PUR s-a imbarcat in vehiculul urmator, cel al coalitiei de guvernamant. Unde este drama? Cel mult putem sa zambim.
Ei bine, PSD face din aceasta o chestiune de viata si de moarte. Si mai ales de principiu, iar principiile trebuie aparate cu orice pret. Toate problemele natiunii au devenit motiuni, si toate motiunile au devenit pretexte pentru a mai lungi boala cu o zi. PSD si PRM, umar la umar ca-n vremurile lor bune, au aruncat in capul puterii cu o multime de probleme reale din sfera agriculturii, sanatatii, invatamantului, pensiilor, salariului minim. Insa substanta lucrurilor nu parea sa-i intereseze pe initiatori, totul se subsuma tragerii de timp: inca o zi fara dezbateri pe regulament egal o zi pentru Nastase si Vacaroiu. Ai zice ca insasi viata celor doi e in discutie. Intre timp, in Senat ploua din tavan, apa a razbit prin cupola, ca un semn de sus, dar senatorii nu s-au clintit; cu carpe, cu umbrele in maini, ei au ramas la post, neclintiti, doar era in joc soarta lui Nastase si a lui Vacaroiu, ultimele redute pesediste.
Intre timp, la Camera mai ramasesera 6 minute de la dezbaterea motiunii “Salvati scoala româneasca”. Presedintele de sedinta, un vice liberal, a incercat sa le aloce dezbaterii regulamentului. Va dati seama ce progrese se puteau face in 6 minute, ce dramatic s-ar fi scurtat presedintia lui Nastase. Victor Ponta, care asigura secretariatul, a acuzat o cursa si-a parasit pe loc prezidiul. Dupa care a contestat votul din sala, pentru ca nu exista vot valabil fara doi secretari, si la prezidiu mai era doar unul. Sala s-a montat ca pe stadion, cand e gol din ofsaid.
Pesedistul Radu Podgoreanu si democratul Ioan Oltean s-au imbrancit, incident imortalizat in versiuni diferite, pentru istoria parlamentarismului românesc. In România libera, Podgoreanu i-ar fi dat d-lui Oltean un pumn in coaste, cand acesta a vrut sa-l dea jos de la tribuna. In Libertatea, l-a nimerit in ceafa. In Jurnalul National, Podgoreanu s-a plans ca el a fost amenintat cu bataia si injurat de mama. Ii pare rau ca nu s-a lasat batut, ca sa-si scoata certificat medico-legal, sa aiba dovada. PD l-a reclamat la Comisia de disciplina, Podgoreanu e si europarlamentar, doar n-o sa exportam asa ceva. In toate versiunile, Dan Iosif a amenintat cu lovituri de cap in gura. Iar Nastase, cu o greva parlamentara care sa ne faca de rasul Europei, in pragul raportului de tara. Noroc cu reprezentantul UE la Bucuresti, Jonathan Scheele, care ne-a linistit: schimbarea presedintilor celor doua Camere e o problema de politica interna a României.
Tergiversarile s-au extins si asupra legilor integrarii. Peremistii s-au evaporat, iar deputatul PSD Petre Daea a descoperit discriminari in Legea calului, care nu face referire in titlu la iapa si chiar la catar.
Radu Berceanu a protestat ca se taraie lucrarile, iar Funar s-a intrebat retoric ce are Berceanu cu chestia calului? O fi o limita undeva?!
Si, uite-asa, a mai trecut o zi. Dar, la urma-urmei, aceasta gherila politica are si virtutile ei. Confruntarea reuneste aliatii la guvernare intr-un efort comun, estompand frecusurile dintre PNL si PD, pe de-o parte, si dintre cele doua palate, pe de alta parte.
Domnii Vacaroiu si Nastase fac si lucruri bune...