Comedie despre starea natiunii

Rasvan Popescu 26.01.2007

De același autor

Subsemnatul este, intre altele, scenarist. Initial am scris carti, dar am realizat ca la noi tirajele sunt atat de jos, incat a te exprima intr-o carte sau intr-un cenaclu e cam acelasi lucru. Atunci m-am apucat de ecranizari, ceea ce mi-a asigurat mai multa audienta.  Ultima mea ambitie este sa scriu un sitcom, o comedie TV despre starea natiunii. Subiecte grave, care ne-au implicat pe toti, aduse in discutie cu mijloacele comediei: mineriade, servicii secrete, comunism rezidual, conflicte etice, manipularea opiniei publice, singurul terorist al tarii dispare in ceata etc. Daca dezordinea este o arta, "noi suntem mari". Trebuie sa va marturisesc ca n-am gasit nici un interes, se poarta telenovelele.

 In acelasi timp, realitatea pare sa produca comedie mai ceva decat imaginatia. Iata ce tulburare nationala a produs un bilet ingalbenit de vreme, despre care tocmai acum si-a amintit Elena Udrea, fosta consiliera de la Cotroceni. Un bilet "galben sau bej", cu antetul primului ministru, datand de la inceputurile casniciei PNL-PD. Atat de trainica parea atunci relatia liberal-democrata, incat noul premier al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, ii semnala noului presedinte Basescu ca in dosarul  Petromidia, deschis la solicitarea fostului consilier Talpes, s-ar fi facut abuzuri.

 Astazi este de neimaginat, dar in 2005 uite ca s-a putut. Biletul imprudent a fost pus la pastrare si scos doi ani mai tarziu, exact dupa ce un congres liberal il reconfirma in fruntea PNL pe semnatar. Bineinteles ca partea cealalta s-a aparat, aratand ca acuzatorul avea motive personale sa iasa la atac, contracte paguboase cu  Regia Protocolului de Stat pentru care ar trebui sa dea banii inapoi. Lucrurile poate ca s-ar fi putut opri aici, la scorul de 1-1, in asteptarea returului. Dar presedintele-jucator a preferat sa intre personal pe teren, ridicand biletul compromitator si acuzandu-l pe premier ca i-ar fi propus prin acesta o cardasie cu noua oligarhie. Inca o data lucrurile s-au inflamat. In replica, premierul a aratat cu degetul la oligarhia din jurul palatului Cotroceni, cu profitorii asfaltarilor, ai protocolului de stat si vizelor de munca in Spania.

Opozitia s-a trezit brusc in lumina reflectoarelor, fara sa faca nimic, asa ocazie, mai rar. Si trebuie sa recunoastem ca si-a jucat cartea la modul profesionist. O vorba veche spune ca atunci cand adversarul greseste e bine sa nu-l intrerupi. PSD a ramas la mijloc, declansand procedura de suspendare a "presedintelui-tainuitor" si in acelasi timp a unei motiuni de cenzura impotriva "premierului-faptuitor". Cineva trebuie sa puna piciorul in prag, s-a infoiat Geoana. PRM i s-a alaturat, asigurand voturile necesare pentru demararea procedurii de suspendare a presedintelui.

 De pe margine, PC a prins ocazia nesperata sa reintre in joc, agitand un "bilet" prezidential catre fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, proaspat acuzat de tradare. El a primit un memoriu cu o rezolutie a presedintelui, interpretata de PC ca o interventie in favoarea societatii  ALRO, care nu avea acces la curent ieftin. Poftim "fatarnicie", clameaza Dan Voiculescu. Fostii presedinti ai Romaniei Constantinescu si Iliescu spun ca ei n-au facut niciodata asa ceva. Victima colaterala, fostul consilier prezidential Stolojan, in viziunea PC un fel de intermediar. Acesta striga ca se incearca deturnarea atentiei.

PD a ramas in expectativa, ceea ce analistii au considerat a fi prima "declaratie de autonomie" fata de mentorul de la Cotroceni.

 In loc sa ne lumineze, justitia s-a rupt in doua. Procurorul general Codruta Kövesi a baiguit ceva despre coruptie la modul teoretic, iar presedintele  CSM a spus ca, dimpotriva, nu-i decat o corespondenta privata.

Una peste alta, o rezultanta de suma zero, in care toata lumea pierde. Politica damboviteana face valuri si la Bruxelles, cultura noastra politica stupefiaza.

 Socialistii ne-au batut obrazul, primul an de integrare e hotarator pentru locul pe care-l vom avea in Europa, liberalii au luat partea colegilor romani, crestin-democratii tac, cel putin atata timp cat tace PD. La Bucuresti, premierul il demite pe secretarul de stat Sebastian Bodu (PD) care tocmai isi permisese sa critice politica fiscala pe care era chemat s-o aplice.

 Apoi Tariceanu se dezlantuie la congresul PNTCD, unde cheama partidele cu vocatie autentic democratica sa se opuna  "tendintelor autoritariste ale presedintelui". "Agonie in Alianta", titreaza presa. "Tradare in dragoste", clameaza Adrian Cioroianu. "Incendiu politic", sare Gusa de pe tusa.

La ora predarii acestui material spre tipar tensiunea creste. Toti ochii sunt atintiti spre PD: va iesi de la guvernare?! Va escalada isteria politica tocmai cand economia merge mai bine? Eu sper ca nu. La urma urmei, mai bine o comedie decat o tragedie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22