De același autor
De la o vreme, oriunde te sucesti si te invartesti auzi ca e criza politica. Deschizi un ziar la intamplare si, daca n-ai nimerit la sport, dai peste criza. Deschizi televizorul si ea iti intra in casa. Intre putere si opozitie pare sa se fi cascat o prapastie, ploua cu acuzatii belicoase, amenintari cu greva parlamentara si suspendarea presedintelui Romaniei, plangeri la inalta poarta europeana. Nastase si Vacaroiu s-au baricadat in luxoasele lor birouri din cele doua Camere si nu se dau dusi. PSD si PRM au facut zid in jurul lor. Puterea se vede nevoita sa-si concentreze toate fortele la usile de lemn scump; este un asediu. Toate proiectele de legi si ordonante vor trebui sa astepte modificarea regulamentelor si sunt sute de amendamente. Rostul lor esential este sa amane cat mai mult adoptarea unuia singur, cel privind revocarea presedintilor.
Pentru prelungirea agoniei, PSD e in stare de orice. Hrebenciuc a mai cerut grupului de deputati “vreo 200 de amendamente” si o motiune pe saptamana, pana la Pasti. Nastase i-a amenintat pe conservatori cu represalii, vor pierde sefia a doua comisii. Vadim Tudor, prietenul dintotdeauna al pesedistilor, il ataca pe liberalul Gheorghe Flutur prin motiunea Alianta D.A. - dezastrul agriculturii.
Nu merge nici ca joc de cuvinte. La inundatii, ministrul si-a facut un nume bun si cu toata apa revarsata productia depaseste consumul intern. “Legea Flutur” consolideaza treptat proprietatea asupra pamantului, pensiile agricultorilor urmeaza sa creasca. Sigur ca nu e un mars triumfal in cel mai inapoiat domeniu economic al Romaniei, nici n-avea cum, dar de unde pana unde dezastru? Singurul beneficiar al motiunii va fi Nicolae Vacaroiu, care nici macar nu e taran. Dezbaterea va mai ocupa o zi din viata Senatului, iar seara Vacaroiu inca va avea biroul masiv si masina cu sofer. Si la fel Adrian Nastase. Omeneste, il inteleg. Nu poti sa fii arogant fara girofar si sa te salute portarul asa, la gramada, “domnule deputat”. Si atunci, Camera Deputatilor va macina in gol motiunea “nivelul de trai”, care se potriveste exact peste ultima etapa a recorelarii pensiilor. Ultimii beneficiari vor primi in casa postasul cu mandatul si, in acelasi timp, il vor vedea pe Nastase la televizor spunandu-le ca nu e adevarat. Pentru mine nu exista divertisment mai suculent decat Nastase plangand pe umarul saracilor. Parca si vad marele corp social costeliv: pe un umar lacrimand Nastase si pe celalalt Dan Ioan Popescu.
Dar acesta e ocupat la Parchet, nu ies la socoteala toate casele, terenurile, masinile, sute de mii de euro. Fireste, totul este un atac murdar, prigoana politica, mana lui Basescu.
Si Iliescu ne-a spus ca e criza. De la inaltimea statutului de fost presedinte al Romaniei, el a denuntat tensiunea dintre putere si opozitie si l-a somat pe Traian Basescu sa demareze consultari. Adica sa renunte la adevaratul sau mandat, acela de varf de lance al schimbarii, de demolator al vechilor structuri. Sa joace comedia impartialitatii, care i-ar sta ca o funda, sa-si confuzeze propriul electorat, sa stea intre aliati si pesedisti ca un rabin de cartier: si tu ai dreptate, si tu ai dreptate...
Altfel, e criza politica si solutia e un pol cu Petre Roman.
Si Geoana ne-a spus ca e criza sistemica, structurala. Cand vorbesti dupa Iliescu, nu te incurci cu jucarii. Trebuie sa plusezi serios, sa se vada cine e liderul. Daca n-ai reusit sa reformezi propriul partid, atunci nu-ti ramane decat Romania. Macar la o scoala de vara. Sistemul nu functioneza, e nevoie de o revolutie, vot uninominal si Parlament unicameral. Geoana l-a acuzat pe presedintele Basescu ca ii dezbina pe romani, traieste numai din crize si ca asa nu se mai poate. Cat a fost PSD-ul la putere se putea cu vot pe liste si cu doua Camere parlamentare, conduse, fireste, de Vacaroiu si Nastase. Acum insa totul trebuie dat peste cap si luat de la zero, pentru ca altfel lucrurile risca sa se aseze. Cu toate idiosincraziile si conflictele lor sterile, liberalii si pedistii sunt destinati sa ramana impreuna si poate chiar sa fuzioneze. Cota unica a lasat ceva mai multi bani in buzunare si nici macar TVA-ul nu mai creste. Populatia incepe sa creada in justitie, sau macar in ministrul ei, iar semnalele de la Uniune sunt mai bune, Bruxelles-ul pare sa fi absorbit efectul respingerii Constitutiei europene, extinderea poate continua. Comisia nu mai vrea de la noi decat un singur corupt, un peste mare, tras pe mal. Asa suna, in traducere libera, mesajul lui Scheele. Pana la urma se va intampla si asta, e doar o problema de timp. Dar nu va faceti griji pentru PSD. Criza petrolului sau a medicamentelor compensate ii va aduce zambetul la loc.