Geoana - mana moale

Rasvan Popescu 15.09.2006

De același autor

Geoana a iesit din amortire, Geoana a preluat initiativa, face jocurile, curata partidul de corupti si securisti, il pregateste pentru viitor. Un lider, o vointa, o actiune.

Ar fi frumos, daca ar fi adevarat. Geoana stie ce sa spuna, face miscarile corecte. Dar e mai mult impresie decat realitate. In ultimul timp s-au intamplat unele lucruri care sa sustina un oarecare optimism. Dan Ioan Popescu si-a dat demisia din partid. Rodica Stanoiu la fel. Titus Corlateanu l-a atacat pe Mitrea. "Copilul teribil" Victor Ponta l-a inlocuit pe vechiul Valer Dorneanu. Stravechiul Iliescu insusi a fost "dublat" la conducerea senatorilor PSD cu "tanarul" Dancu.

Ce intelegem de aici? Cat e joc de imagine si cat e substanta? Greu de spus, deocamdata asistam la partea de spectacol. Iar protagonistii fac tot ce depinde de ei pentru a ne deruta. Dan Ioan Popescu, de pilda. Problema lui e ca nu-si poate justifica averea. Insa el joaca rolul omului nedreptatit, tapul scos ispasitor de indivizi inferiori, din categoria Vanghelie. Dan Ioan Popescu se prezinta victima reglarilor de conturi

Intr-un partid "care a incetat sa fie democratic", in care "promovarile si sanctiunile se iau pe criteriul unic al apartenentei la grupuri". Se poate. Dar asta nu-l va ajuta sa-si justifice averea. El este a doua mare victima politica a propriei declaratii de avere dupa Nastase. Spre deosebire de acesta, a carui aroganta s-a topit ca untul la soare, Dan Ioan Popescu n-a suportat sa sfarseasca in umilinta. Scos din fruntea organizatiei PSD Bucuresti, cu biroul spart la adapostul intunericului, cu perspectiva inlocuirii in ultima sefie, fie ea si o bagatela, o comisie obscura a Camerei, a cedat psihic. Intre parerea despre sine si taburetul care i s-a rezervat in PSD a ales-o pe prima. Spune ca nu se va intoarce niciodata si eu il cred. Nastase e un supravietuitor, el nu. Adio, Dan Ioan Popescu, cinci secunde reculegere.

La fel de itempestiv a plecat Rodica Stanoiu. Confruntata cu propriul trecut, cu spectrul dosarului de la CNSAS, fostul ministru al Justitiei a trantit usa, lasand in urma o perdea de fum. Motivatii stravezii, aluzii penibile, amenintari si vaicareli din care sa intelegem ca si ea e o victima a rafuielilor. Ar fi vrut sa plece inca din 2003, cand "intr-o convorbire telefonica, o cunoscuta fosta judecatoare ii reprosa unui domn cu nume de floare ca nu a reusit sa ma lichideze". Ca sa vezi. Numai cand te gandesti ca acest om a putut fi ministru si te ia asa, un vertij.

Cazurile Stanoiu si Dan Ioan Popescu i-au picat bine lui Geoana, insa ele nu demonstreaza decat ca a stiut sa profite de ocazie. Pusi in fata oglinzii, Dan Ioan Popescu si Rodica Stanoiu s-au automazilit. Pe frontul reformei insa, nu se vad alte mari victorii, lucrarea s-a impotmolit la jumatate. Incercarea de a pune capat dominatiei lui Iliescu asupra senatorilor din PSD s-a incheiat ambiguu. "Patriarhul" n-a putut fi schimbat din fruntea grupului, ci doar flancat cu Vasile Dancu.

Iliescu a recuperat terenul pierdut, impunand ca al doilea vicelider un fidel, fostul sau consilier Serban Nicolae. Apoi l-a luat de brat pe Dancu, la o cafea. Promite sa colaboreze, de azi inainte va veni la sedintele conducerii, unde totusi "s-au spus atatea neghiobii".

O alta incercare de dislocare a vechii garzi s-a intepenit la Camera Deputatilor. Biroul Permanent nu l-a mai recomandat pe Miron Mitrea pentru un nou mandat de vicepresedinte, ci pe Victor Ponta. Geoana a spus ca a venit vremea tinerilor, Dincu a zis ca veteranii sunt ca niste statui si statuile n-au nevoie de scaune.

Titus Corlatean a prins ideea din zbor si l-a atacat public pe Miron Mitrea. Secretarul general PSD, care provine dintr-o familie de veterinari, si-a avertizat colegii ca "animalele batrane, scoase la reforma, dau cu copita". Totusi, nu mai putin de cinci fruntasi ai partidului i-au dat dreptate lui Corlatean. Dar in final Mitrea s-a reales, junele Ponta inlocuindu-l pe celalalt vicepresedinte pesedist al Camerei, Valer Dorneanu, o victima colaterala a puciului esuat. Ce-are Dorneanu cu reforma morala? In compensatie i s-a oferit vechea functie a lui Ponta, de secretar al Camerei.

Sovaielnic in interiorul PSD, Geoana se dovedeste la fel si in afara. Intalnirea confidentiala pe care a avut-o cu Dan Voiculescu n-a adus nici un beneficiu, ba a mai si transpirat in presa. PSD i-a invitat pe conservatori sa iasa mai intai de la guvernare si pe urma mai vedem. PC a intors spatele si s-a dus glont spre Partidul Romania Mare.

La fel de neproductiva este si raportarea d-lui Geoana la putere. El pare sa incerce o patrundere pe fisura dintre componentele acesteia, intre PNL si presedintele Basescu, face pe arbitrul. E cel mai bizar spectacol politic pe care l-am vazut. Ce puncte electorale poate aduce atacarea guvernului din spatele presedintelui? Geoana se ratoieste la premier peste umarul lui Traian Basescu si cu argumentele acestuia. Apoi il invita pe acesta sa dea lectii la tabara de pitici in tricouri rosii (TSD), unde Basescu a si vorbit - culmea ironiei - despre "atacul steril" al PSD. Este o halucinatie, o problema de identitate. Electoratul nu poate fi decat confuzat de aceasta opozitie "cu voie de la presedintie", bagat la idei. Oare PSD, dupa ce a mimat reforma, a ajuns sa mimeze opozitia?!

Ma tem ca domnul Geoana cauta "o cale de iesire" intr-o fundatura.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22