De același autor
De altfel, ineficienta cronica de care sufera PNA a fost semnalata si de Comisia Europeana, si de Consiliul European, iar la admiterea in UE avem clauza de salvgardare tocmai pe coruptie. Ce mai asteapta seful PNA ca sa plece?
Dar Ioan Amarie se cramponeaza cu tenacitate de scaun. Cat se lupta el cu Monica Macovei, castiga timp celalalt mare intepenit in proiect, procurorul general Ilie Botos. Un ragaz numai bun sa finalizeze macar cazul RAFO si sa iasa din functie, daca nu cu capul sus, nici in pamant. In loc sa joace aceasta carte, el se compromite prin declaratii hazardate de tipul: "cu 500 milioane de dolari cumperi toata presa din Romania". In sfarsit, la Parchetul Militar, Dan Voinea, scos din fruntea institutiei de PSD, revine in atentia opiniei publice cu redeschiderea dosarelor revolutiei.
Miza e uriasa si Dan Voinea o ataca frontal. In loc sa umble dupa teroristii fantomatici, Voinea muta centrul atentiei pe "cei care si-au asumat raspunderi", vorba lui Iliescu. Cei mai multi morti se inregistreaza dupa 22 decembrie '89, cand se autoinstaureaza puterea "emanata", care cheama oamenii sa apere Televiziunea, Radioul sau Ministerul Apararii. Rezultatul este o psihoza generala. Cei dinauntru trag in militarii sau civilii suspecti, despre care li se spune ca ar fi teroristi. Portretul robot: brunet, neras, imbracat sport si incaltat in bocanci. La randul lor, cei veniti sa apere noua putere revolutionara pun mana pe arme si riposteaza. Cand se trage linie, se aduna 900 de morti.
Cu vantul alegerilor in spate, revolutionarii din Asociatia 21 Decembrie cer reexaminarea dosarelor care n-au ajuns in instanta. Dan Voinea revine pe firmament cand toata lumea il uitase. El incearca din nou sa stabileasca cui ii revine responsabilitatea ordinelor care s-au dat cu 15 ani in urma, cauta "coordonatori faptuitori". Unul dupa altul, sunt audiati Virgil Magureanu, Iulian Vlad, Victor Athanasie Stanculescu si, ultimul pe lista, Ion Iliescu. Magureanu iese senin de la audieri, spune ca s-au discutat chestiuni de ordin general. Fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad, a facut deja cativa ani de puscarie. "Generalul revolutiei cu piciorul in ghips", Victor Stanculescu, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la omor. "Istoria e de vina ca la noi a fost cu rupere", filozofeaza Stanculescu. Iliescu tace. Probabil ca va trebui sa lamureasca ce calitate avea el la sediul Ministerului Apararii, a fost "musafirul" generalului? Timp de trei zile de foc operatiunile s-au condus de la MApN. Care era raportul intre "omul venit de pe strada" Ion Iliescu si comandantii militari? Dupa 4 ore de audieri, Iliescu sare precipitat in masina si trece printre ziaristi fara o vorba.
Abia cand unii scriu ca ar putea fi inculpat, ii face magari. A doua zi spune ca regreta, magarii sunt fiinte atat de dragute, ca nu merita comparatia. Ca intr-un cosmar, Iliescu se vede acum dat in judecata si in chestiunea mineriadelor. Ironia sortii, nu victimele minerilor il aduc la bara, asa cum s-ar cuveni, ci chiar liderul agresorilor, Miron Cozma.
Alaturi de vesnicul sau adjunct, fostul premier Nastase, Iliescu se vede pus in situatia de-a raspunde, nu pentru rolul sau in mineriade, ci pentru anularea gratierii lui Cozma. Acesta a dat Presedintia in judecata, solicitand nici mai mult, nici mai putin de 5 milioane de euro despagubire. Evident, a fost foarte afectat.
Presedintia i-a chemat "in garantie" pe cei doi semnatari ai decretului, Iliescu si Nastase; daca castiga Cozma, cel putin sa nu plateasca contribuabilul erorile lor. Simtind cum ii fuge pamantul de sub picioare, Iliescu iese la atac impotriva ministrului Monica Macovei. In limbajul tot mai slobod care ii caracterizeaza sfarsitul carierei, Iliescu o acuza pe Monica Macovei de "comportament arbitrar si abuziv" si califica reforma ei drept "o actiune agresiva impotriva structurilor justitiei". El spune ca "Rodica Stanoiu n-ar fi facut niciodata asa ceva, sa apeleze la auditul unui ONG care habar n-are despre ce e vorba".
Este felul sau de-a spune ca fostul ministru PSD n-ar fi impins niciodata lucrurile pana la stabilirea raspunderii pentru mortii din decembrie '89 sau pentru cei de la mineriade. Stanoiu avea cu totul alte preocupari. Potrivit stenogramelor PSD, asa cum au aparut in presa, Rodica Stanoiu cerea forurilor de partid sa-i dea verde in promovarea dosarului lui Basescu. Ceea ce s-a si facut, dar prea tarziu, ea i-a avertizat. Si atunci, cine-i de vina ca s-a ajuns aici? Cat a fost Stanoiu ministru, nu numai ca n-a platit nimeni pentru mortii revolutiei, dar pana si subiectul era ingropat.