Ori, ori

Rasvan Popescu 11.08.2004

De același autor

Ori Alianta, ori PSD. Cale de mijloc nu exista si poate nici partide intermediare. Fie sunt aspirate de cei doi mari si intra pe orbita acestora, fie dispar. Aceasta ar fi principala concluzie la care conduc ultimele sondaje de opinie. Electoratul s-a împartit în doua si pare decis sa rupa pisica: castigatorul ia tot. Daca alegerile ar avea loc maine, doar patru forte politice ar intra în Parlament: D.A. (PNL-PD), PSD, PRM si probabil UDMR. Restul nu mai exista. Trendul din ultimele luni este net în favoarea Aliantei. Sondajele comandate de PSD indica o scadere spectaculoasa a partidului de guvernamant: din aprilie pana-n iulie a pierdut 15 procente, care se regasesc aproape integral la Alianta, ca-n principiul vaselor comunicante.
Eu unul sunt ceva mai rezervat. Cele cincizeci de procente ale PSD cu care ne obisnuise IMAS-ul au fost atat de categoric infirmate de alegerile locale, încat îmi vine sa cred ca nu le-a avut niciodata. Sondajele comandate si masina de propaganda bine unsa au facut sa luam umbra PSD-ului drept el însusi si sa ne speriem ca atare. Pe cale de consecinta, odata iluzia destramata, PSD a dat impresia ca a cazut de sus. Reglarile de conturi care au urmat alegerilor locale si razboiul rece Iliescu-Nastase au transformat esecul relativ de la urne într-o înfrangere în toata regula. Pentru prima data în ultimii cinci-sase ani, PSD apare pe locul doi în optiunile electoratului, cu tendinta de scadere. Iar Adrian Nastase a ajuns umar la umar cu concurentul sau Theodor Stolojan. Masurile întreprinse arata ca PSD nu s-a resemnat cu aceasta situatie. E adevarat ca nu par sa dea rezultate nici tentativele de reformare interna, nici masurile populiste tintite catre paturile cele mai defavorizate. Impingerea în linia a doua a partidului a unor activisti grei ca Mitrea sau Dan Ioan Popescu este anihilata de mentinerea lor în guvern, alegatorul continua sa-i vada la televizor si sa-i perceapa ca fiind în continuare în motul bucatelor. In acelasi timp, disparitia pe calea naturala a alegerilor a unor baroni locali ca Dumitru Sechelariu este compensata de prezenta foarte vocala pe scena publica a altora ca Marian Oprisan. Impresia este ca baronii au fost, baroni sunt înca.

Aceeasi neclaritate pare sa marcheze masurile destinate recastigarii saracilor. Analistii economici afirma ca nu se va putea sustine compensarea pana aproape de gratuitate a medicamentelor nici la un PIB dublu. În privinta bonurilor de încalzire peste iarna, nu e limpede decat o parte din finantare si aceasta sub rezerva încarcarii notei guvernului viitor. La fel e promisiunea privind salariul minim care în 2005 ar urma sa creasca "substantial". Iar bonusul acordat pensionarilor cu studii superioare a debutat cu o umilinta în plus pentru acestia, supusi la noi cozi si taxe. Toate par facute sub semnul improvizatiei si panicii, amintesc de "suta de lei" pe care Ceausescu era gata s-o arunce din balconul CC-ului, înainte sa-si ia zborul. Efectul electoral va fi probabil pe masura. Mai ramane politica de aliante. Daca PSD si-ar permite o alianta preelectorala cu PRM, cel putin pe hartie, rezultatul alegerilor ar putea fi rasturnat. E singura formula prin care PSD mai poate castiga alegerile. Judecand pe sondajele actuale, cele 14 procente ale PRM, alaturate PSD-ului, ar bascula rezultatul alegerilor. Din fericire, politica de spalare a lui Vadim sub bagheta consilierului Eyal Arad n-a condus si la o reala schimbare la fata, PRM fiind în continuare perceput ca un partid extremist. Motiv pentru care prooccidentalul Nastase a fost nevoit sa excluda, deocamdata, o alianta cu PRM, lasand totusi o portita deschisa dupa alegeri. Conform "modelului romanesc", UDMR e gata sa colaboreze cu învingatorul. Oferta lui Stolojan n-a întarziat sa apara si ea e maximala, merge pana la cooptarea maghiarilor în viitorul Cabinet. In calculele d-lui Nastase pare sa ramana numai PUR, un partid mic si vulnerabil. Dupa ce a reusit sa treaca pragul la locale, PUR a facut imprudenta de a se alatura PSD într-o serie de consilii locale si judetene, ceea ce pare sa-i fi afectat bruma de identitate greu castigata.

Acum PUR face o noua miscare riscanta, de care pana si PRM s-a ferit, asumandu-si primul în Romania o postura eurosceptica, în genul: sa nu ne grabim, sa ne mai pregatim, ceea ce în fapt ar conduce la prelungirea tranzitiei, de care alegatorii sunt satui, sau, cum se spune la tara, sunt secati. In plus, prezidentiabilul acestui partid, Codrut Seres, are tot atatea sanse sa castige Presedintia Romaniei cat György Frunda.

Cateva zile PUR n-a zis nici da, nici ba ofertei PSD, alimentand astfel speculatiile. Dupa care presedintele PUR, Dan Voiculescu, a anuntat ca are contacte cu Alianta D.A. (PNL-PD) cu perspectiva unei colaborari pre- sau postelectorale.
Judecand la rece, avantajul pe care l-ar aduce ar fi considerabilul sau suport media, pe care d-l Voiculescu l-ar putea folosi împotriva PSD înca si mai intens, tocmai pentru a recupera handicapul si a repeta figura buna de la locale. Una peste alta, n-as vrea sa fiu în pielea d-lui Nastase în aceste zile.
Spre deosebire de Stolojan, care, daca nu ia Presedintia, are totusi sansa sa devina prim-ministru, Nastase n-are alternativa. El este în situatia ori-ori. Castiga, merge mai departe. Daca pierde alegerile generale si prezidentiale, el va fi tapul ispasitor, poate singurul. Il asteapta o soarta tip Petre Roman, cu ani lungi de subsol în asteptarea retragerii d-lui Iliescu. Si cum acesta ne-a spus cinstit ca se va retrage din politica atunci cand se va retrage din viata, va avea de asteptat.
Nastase pare sa fi ratat deja rolul vietii sale pe care putea sa si-l adjudece la noi dupa tipicul est-european: acela al omului de stanga reformist, care modernizeaza Romania, guvernand cu metode de dreapta, al caror cost îl plateste în alegeri.
Dar d-l Nastase a preferat sa faca avere. Si stanga i-a ramas lui Iliescu...

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22