Pestele cel mare

Rasvan Popescu 22.03.2006

De același autor

Adrian Nastase s-a topit ca untul la soare. Din momentul infiintarii DNA soarta sa a fost pecetluita. Fara DNA, matusa Tamara s-ar fi odihnit linistita dupa o viata exemplara traita la bloc, in urma careia a lasat familiei Nastase un milion de dolari.

Iar Nastase ar fi interpretat cu morga rolul celui de-al treilea om in stat, asteptand vremuri mai bune.

Obiectiv vorbind, nu se poate spune ca procurorii de la DNA i-au dat lovitura decisiva. Abia daca au reusit sa-l audieze. Se pare ca au impotriva lui marturia unui functionar al firmei care i-a construit blocul, privind niste termopane plocon. Poate si parchetul adus din China. Dar Nastase a spus ca intrau in costul apartamentului. Oricum, procurorii n-au reusit sa le vada cu ochii lor, fiindca parlamentul le-a refuzat perchezitia, asa ca s-au multumit sa intre in apartamentele vecine, ale unor oameni care nu erau cercetati.

Au mai perchezitionat o casa uriasa, in stil brancovenesc, achizitionata de aceeasi matusa-minune, casa in care vecinii spun ca i-ar fi vazut strecurandu-se noaptea pe sotii Nastase. Si chiar s-a gasit in curte o scandura de ambalaj cu numele acestora. Totusi, vila e pe numele altei persoane, care se jura ca a cumparat-o de la matusa Tamara.

Nici in resedinta de la tara procurorii nu au putut intra "sa-i numere ouale", cum spunea odata Nastase. Nici sotia acestuia n-a putut fi audiata, pentru ca i s-a facut rau si s-a internat o zi-doua.

Una peste alta, se poate spune ca oamenii legii mai degraba s-au invartit in jurul lui Adrian Nastase. Haloul coruptiei insa a fost suficient. Nastase a aparut ca unul care are ceva de ascuns. Iar cand, in disperare de cauza, acesta a deschis portile jurnalistilor, efectul a fost contrar. Ziarele au scris despre "pestera lui Adi Baba" si "Nababul socialist", expertii au apreciat valoarea tablourilor la milioane de dolari, iar pe Internet cetatenii indignati au cerut confiscarea averii, eliminarea parazitilor, imbuibatilor, lipitorilor etc. PSD a pierdut un milion de voturi. Nastase s-a facut tot mai mic, in jiltul sau de la Camera, pana cand PSD-ul i l-a tras de sub el.

In efortul final s-au remarcat oameni de moravuri grele, ca Oprisan si Vanghelie. Iar Antonie Iorgovan, dupa ce l-a vazut cazut, l-a acuzat ca a promovat o gasca de homosexuali. Iese astfel pe usa din dos a scenei politice, fluierat si hulit, un personaj controversat, despre care unii comentatori se intreaba acum daca stim cu adevarat cine a fost.

Pana pe la patruzeci de ani, Adrian Nastase nu s-a remarcat in arena publica. Reporterii care i-au scormonit trecutul il zugravesc simplist, in tuse groase. Inteligent, scolit, insa ros de ambitie, avid de putere si avere, preocupat sa parvina in nomenclatura comunista, unde a reusit pana la urma sa patrunda prin casatorii succesive. Odata dobandita increderea castei, Nastase isi demonstreaza atasamentul, sustinand, in limbile straine pe care le vorbeste fluent, respectul statului socialist pentru drepturile omului.

Intr-un interviu acordat unui ziar moscovit, Nastase chiar se indoieste de perestroika, deschiderea promovata de Gorbaciov, care la noi ii pare depasita. Asta nu-l impiedica, odata Ceausescu lichidat, sa sara in barca lui Iliescu, pe care n-o va mai parasi niciodata. Devine "tanarul nostru ministru de Externe", calitate in care parafeaza Tratatul cu URSS, cateva luni inainte ca aceasta sa sucombe. Cand lupii tineri condusi de Roman se rup de Iliescu, are intuitia mostenirii politice. Ramane langa vechiul activist, desi prin generatie si formatie si-ar fi avut locul firesc in tabara opusa. Decantarea se mai petrece o data, cand ApR-ul se rupe din PDSR: Nastase ramane singurul "om nou" langa Iliescu. Acesta este in situatia lui Adam, cand trebuie sa-si aleaga o sotie: in 2000 ii da pe mana guvernul si partidul. In sfarsit, Nastase se afirma plenar, as spune ca se revarsa peste tara.

Adeptii sai vorbesc despre cresterea economica constanta, de admiterea in NATO si incheierea negocierilor cu UE. Contestatarii ii reproseaza aroganta, cultul personalitatii, sufocarea presei, racolarea primarilor opozitiei, obsesia distrugerii PD, arestarea lui Mugur Ciuvica pentru delict de opinie si revenirea la partidul-stat, ce-i drept, fara ideologie. Stanga desueta, imprimata PSD-ului de fondatorul Iliescu, a fost diluata pana la disparitie. In locul ei, politica s-a impletit veros cu afacerile, iar clientela a inlocuit vechiul activ de partid. Un fel de "fratie" politico-financiara si media, o gigantica retea de interese, imuna la justitie, a instapanit România. Varful ei a fost Adrian Nastase. Astazi, cand paienjenisul se desira, tot cu el incepe rafuiala.

Intr-un editorial memorabil, Traian Ungureanu il numeste pe Nastase "cancelarul mafiei". Cam asa a si fost lichidat politic: noaptea pe la trei, undeva la marginea orasului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22