De același autor
N-as vrea sa fiu în pielea lui Adrian Nastase. La Camera Deputatilor liberal-democratii îi zgaltaie jiltul din rasputeri si se spune ca Geoana ar fi negociat pe dedesubt cu acestia sa-l lase sa cada. Nastase se agata, cere armistitiu politic pana trece gripa aviara. La partid e amenintat cu un congres extraordinar care sa-i traga scaunul de presedinte executiv si aici s-a umplut paharul. Cu toate insistentele lui Geoana, Nastase refuza sa faca pasul înapoi din lumina reflectoarelor. Vasile Dancu, cititorul PSD-ului în sondaje, zice ca asta cauzeaza partidului, care nu poate focaliza atentia publica pe noul vector de imagine, Mircea Geoana, omul cu cea mai înalta cota de încredere din toata stanga spectrului.
In plus, PSD are în continuare o presa proasta, pentru ca Nastase a calcat-o în picioare cu monumentala aroganta cat a fost premier. El a umplut de bani si de respect cativa moguli de presa cu publicitate de stat, dar jurnalistii de rand, care muscau zabala, nu-l iarta nici azi, cand au mai urcat în ierarhie. Iar un cunoscut analist a spus ca va crede în schimbarea PSD cand n-o sa-l mai vada pe Nastase în prezidiu timp de 15 ani. Suna bizar, însa exprima un lucru simplu: Nastase atarna de gatul PSD-ului ca un bolovan.
Grupul de la Cluj, care a determinat rasturnarea lui Iliescu la ultimul congres, da semne de nervozitate, a obosit sa mai astepte reforma promisa de Geoana, în stil american. Din discursul înalt al acestuia la tribuna a ramas doar ecoul. PSD s-a întepenit, stationand în sondaje la 30%. Pare ca asteapta ca guvernul sa se erodeze de la sine si spera într-un iluzoriu divort PNL-PD. De cate ori Parchetul cerceteaza un fost demnitar, PSD se declara solidar cu acesta. Unde-i schimbarea?
Inainte ca aceasta stare de lucruri sa se sparga în capul lui, Geoana da vina pe Nastase.
Dupa Iliescu, Nastase a ajuns sa preia tot pasivul partidului-stat, el întrupeaza trecutul negru, versus Geoana, viitorul luminos. Timpul nu mai are rabdare. Ioan Rus spune ca luna de miere a lui Geoana s-a încheiat. “Este o speculatie ca nu s-ar mai bucura de sprijinul grupului de la Cluj. Noi îl vom sprijini si am sperante ca el va evolua foarte bine, se va dezvolta si va fi un foarte bun presedinte de partid”, afirma Rus. Intrebat daca îi reproseaza ca n-a luat masuri împotriva coruptilor din PSD, Rus admite ca “nu toate lucrurile pot fi facute odata si ca trebuie facute pe rand”. S-ar putea începe cu un consiliu national în decembrie, care sa convoace un congres extraordinar în primavara lui 2006. Congres la care Rus spune ca nu va candida la presedintie, din moment ce îl sprijina pe Geoana. Rostul congresului ar fi tocmai de a-l întari pe acesta în functie pe patru ani, nu doi, ca acum. Mai multa putere în mainile presedintelui, prin misterioase modificari statutare. Surse din PSD spun oricui vrea sa le asculte ca se poate merge pana la radierea functiei de presedinte executiv. Sau mentinerea ei, însa cu înlocuirea “obstructionistului” Adrian Nastase cu sustinatorul Ioan Rus.
Eventual cu asigurarea ca acesta va fi prim-ministru cand electoratul va surade din nou PSD. Cu Geoana si Rus la varf, partidul se va misca unitar, nu ca astazi. Vorba lui Madalin Voicu, vicepresedintele organizatiei Bucuresti, “unul iese cu o declaratie, peste o ora e anulat de al doilea, iar al treilea îi anuleaza pe amandoi”. Asta se întampla pentru ca “sunt destui lideri PSD fara caracter”. De Nastase e sigur ca n-are, Geoana urmeaza sa si-l probeze. Fostul presedinte, Iliescu, crede ca echipa de conducere n-are coerenta “pentru ca îi uneste o baza nesanatoasa. Nu si-au dat mana oameni care sa fie animati de valori umane, ci unii care nu se simpatizeaza, se detesta reciproc”. Fostul lider unic încearca sa profite de framantarile intestine pentru a acredita ideea ca era mai bine pe vremea lui. Si nici coruptii nu erau efectiv deranjati, cel mult le mai arata obrazul. Dar nimic nu indica faptul ca vreuna din fractiuni si-ar mai juca viitorul pe mana legendarului pesedeu. “Totul se întampla pe langa mine”, cum o spune Iliescu însusi cu amaraciune. In sfarsit, nu chiar totul. Ancheta privind mineriada din ’90 eu sper sa nu treaca.
Va merge Geoana pana la capat? O zi se avanta în declaratii, spune ca nu va ezita, a doua bate-n retragere, va face congres doar în caz de anticipate.
La Congres a demonstrat ca nu-i lipseste îndrazneala si ca are instinct pentru conjuncturi. Nastase, odata înlaturat din fruntea Camerei, va fi mai usor de dislocat din fruntea partidului.
In pregatirea bataliei, Geoana s-a întors la popor, îsi consolideaza cota de încredere. El a vorbit despre “revolutia binelui”, vot uninominal si parlament unicameral printre pietarii din Obor. O pozitie care place maselor, dar care îl vulnerabilizeaza în fata propriilor parlamentari. Un joc pe muchie din care nu se stie cum va iesi, mai ales ca nici în piata n-a adunat ovatii.
Pensionarii i-au cerut pensii mai mari, altii sa-si faca curat în partid si chiar i-au strigat “prostanacule”.
Dar, cum spuneam, lui Geoana nu-i lipseste îndrazneala...