Domnia legii și cea a fărădelegii

Liderii PSD care nu au ajuns la DNA pot fi numărați pe degete și nu trece zi fără să aflăm de un nou dosar.

Rodica Culcer 03.05.2016

De același autor

 

În orice țară cu o democrație autentică, un li­der de partid cercetat penal ar fi demisionat ins­tan­taneu pentru a-și rezolva situația în jus­ti­ție fără să afecteze partidul. Nici partidul nu l-ar fi răbdat, de teamă că ar fi penalizat de electorat. În ni­ciun caz nu ar fi așteptat con­damnarea definitivă pentru a anunța că rămâne în fruntea partidului ca să coordoneze cam­pania electorală. La noi totul este pe dos, iar situația lui Liviu Dragnea, președinte de partid condamnat penal de­finitiv, dă măsura ina­dec­vării noastre la standardele de­mocrației europene: în loc să se supună dom­niei legii, PSD se pregătește de fapt să instituie domnia fărădelegii.

 

Nici nu s-a încheiat bine ședința Comitetului Exe­cutiv Național al PSD la care s-a decis ex­cluderea lui Valeriu Zgonea, că Realitatea TV a lansat un scenariu apocaliptic: Victor Ponta îl va înlocui pe Zgonea la conducerea Camerei Deputaților, apoi se va declanșa procedura de suspendare a președintelui Iohannis, ceea ce îi va permite lui Tăriceanu să devină pre­șe­din­te interimar și să desființeze DNA, cu ajutorul parlamentului dominat de noua USL. Con­frun­tată cu un val de ostilitate în mai multe state, UE nu va putea reacționa. Poate fi un sce­na­riu exagerat. Cu toate acestea, pericolele care amenință deja democrația românească sunt cât se poate de reale și nu trebuie ignorate.

 

Este desigur comic ca tocmai Valeriu Zgonea să transmită un mesaj corect cu privire la Liviu Dragnea, și anume că un condamnat pe­nal nu are ce căuta în fruntea unui partid. Tocmai de aceea a sunat fals. Mult mai sem­nificativ este însă faptul că în PSD nu există o tabără an­ticorupție; dimpotrivă, par­ti­dul a făcut zid în jurul pre­ședintelui penal și l-a exe­cu­tat scurt și brutal pe cel care se situa – cel puțin declarativ - de partea sta­tului de drept. Vârf de lance al acestei ofen­sive a fost Ion Iliescu, care s-a manifestat ferm pe Facebook, strivindu-l pe Zgonea și per­si­flând justiția – la fel cum altădată declara drep­tul la proprietate „un moft“ și cerea re­cursuri în anulare împotriva deciziilor de res­ti­tuire a proprietăților confiscate sub co­mu­nism. Din punct de vedere strict pragmatic, do­mnul Iliescu avea dreptate: în prag de cam­panie electorală, partidul nu-și poate permite schimbarea liderului și declanșarea unei com­pe­tiții interne, care i-ar reduce șansele de re­ușită la alegerile din iunie. Sfidarea la adresa jus­tiției și a moralității publice este de ne­tă­gă­duit, susținută și de consecvența cu care, în ul­tima vreme, parlamentarii PSD și ALDE au res­pins toate solicitările DNA privind arestarea aleșilor cercetați penal. Iar miza alegerilor lo­cale este imensă, fiind vorba de securizarea re­țelei de penali care alcătuiește acest partid și care este pusă în pericol de DNA. Liderii PSD care nu au ajuns la DNA pot fi numărați pe degete și nu trece zi fără să aflăm de un nou dosar. Liviu Dragnea însuși este cercetat într-un dosar legat de angajarea la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care lucrau de fapt pentru partid și sunt acu­za­te că ar fi încasat salarii nemeritate, iar Vic­tor Ponta are un proces pe rol (împreună cu Dan Șova) și o anchetă complexă în curs, le­ga­tă de afacerile cumnatului său Dan Her­ța­nu. Nu ar fi deci logic ca PSD să pregătească te­renul pentru desființarea DNA – eventual pri­ntr-o reorganizare a Parchetelor? Ar fi. Mai mult, ar fi de neînțeles dacă nu ar acționa în acest sens.

 

Care sunt însă șansele PSD de a impune dom­nia fărădelegii? Destul de mari, cred. Alegerile lo­cale se vor desfășura într-un singur tur de scru­tin, ceea ce îi va favoriza pe primarii și președinții de CJ în funcție, deci pe PSD-iști, chiar dacă sunt cercetați penal. PNL este slab, are o conducere ineptă și este manipulat de for­țe obscure. Poate câștiga, în cel mai bun caz, Clujul și Bucureștiul, nu și restul țării, la nivel de comune și județe. În plus, instituțiile statului și televiziunile sunt controlate de PSD și ALDE. O victorie la locale consolidează po­zi­ția lui Liviu Dragnea și, dacă presiunea so­cia­liștilor europeni va forța retragerea sa, îi per­mite să-și numească succesorul care îi con­vine. Întărită de un succes electoral probabil, alianța PSD-ALDE se poate mișca cu mai mult aplomb și poate racola parlamentari de la PNL sau de la alte partide rezultate din des­tră­ma­rea PP-DD. UDMR este oricum un aliat de nă­dejde împotriva DNA. Majoritatea pentru o even­tuală suspendare există deja, mai ales că președintele Iohannis este vulnerabil, după ce justiția a decis că a încasat chirie timp de aproa­pe 12 ani pe o casă la care nu avea drep­tul. Nu aș exclude însă o trădare din partea lui Iohannis, care este, de fapt, mai apropiat de PSD decât pare. După cum tolerează ofen­siva PSD în educație și în cultură, nu m-aș mira să agreeze tacit o reorganizare a Par­che­telor care ar anihila DNA.

 

Sigur, se pot întâmpla minuni: Cătălin Predoiu poa­te câștiga Primăria Capitalei și apoi chiar conducerea PNL, îndepărtând cuplul toxic Gor­ghiu-Blaga și eminența lor cenușie, Teodor Ata­nasiu. PNL ar putea deveni un partid de opo­ziție credibil și activ, care ar putea mo­bi­liza o rezistență față de ofensiva PSD, pro­fi­tând de ostilitatea indubitabilă pe care acest par­tid o generează în rândul anumitor cate­go­rii ale populației. Dar toate acestea cer timp, iar PSD se va mișca rapid.

 

Nu fac previziuni, că nu sunt mama Omida. Dar cert este că PSD nu poate supraviețui decât dacă desființează DNA. Statul de drept îi dău­nează grav, el fiind în esență un partid al co­rup­ției și al corupților. În aceste condiții, până și cele mai fanteziste scenarii trebuie luate în cal­cul, ca să nu ne ia ele prin surprindere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22