Era ticăloșiei politice

Atâta vreme cât PSD, PNL și UDMR se vor afla la putere, România va fi doar o țară furată și niciodată reformată.

Rodica Culcer 22.02.2022

De același autor

O singură concluzie se desprinde din vacarmul mediatic pe temele dureroase ale momentului – facturile la energie, inflația, pensiile etc.: partidele aflate la putere nu au absolut nicio soluție. Dar cum ar putea fi altfel, când prim-ministrul, probabil un biet plagiator, este un simplu executant al ordinelor PSD și PNL, complet lipsit de viziune; când președintele, trădător al propriului electorat, a abandonat țara și aleargă după o sinecură internațională din nebuloasa ecologistă; și când partidele politice de la putere sunt principalele adversare ale reformei?

În loc să guverneze, PSD și PNL scot din joben idei și cifre fără noimă – să fie TVA 17% sau 19%? să fie 5% pentru energie? să reglementăm prețurile, riscând o penurie de alimente, să reducem CAS? Analiștii economici serioși le-au demontat pe toate, dar pe ei guvernanții nu îi întreabă nimic. Au loc ședințe peste ședințe, din care nu rezultă nicio strategie guvernamentală coerentă pentru ieșirea din criză. Efortul guvernanților se concentrează exclusiv pe manipularea opiniei publice.

Campania de mistificare malefică despre care am scris în numărul trecut a continuat neabătut. Vom reține ca reprezentativ demersul ministrului sănătății, Alexandru Rafila, care a sesizat corpul de control al premierului, scandalizat că PNRR alocă 25 de milioane de euro pentru consultanță legată de un proiect în valoare de doar 5 milioane de euro. Ar fi cu adevărat scandalos dacă ar fi adevărat, dar se pare că nu este. După cum au demonstrat cu cifre și informații concrete foștii miniștri USR Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă și Cristian Ghinea, proiectul se referă la construcția a 8 spitale de importanță națională și valorează 1,7 miliarde de euro, nicidecum 5 milioane. Suma acordată pentru asistență tehnică devine deci 1,5% din valoarea proiectului și acoperă activități esențiale pentru realizarea sa. Cheltuiala nici măcar nu este obligatorie, MS putând să construiască spitalele cu propria expertiză, dacă o mai are. Comisia Europeană consideră că nu o are, de aceea a prevăzut sumele pentru asistența tehnică, iar ministrul investițiilor și fondurilor europene, Dan Vîlceanu, i-a dat dreptate, fiind, ce ironie!, de acord cu USR. Ne amintim că fostul premier PSD Viorica Dăncilă a lăsat neutilizați banii europeni alocați celor opt spitale pentru că nu a știut cum să împace exigențele europene cu interesele partidului de a pune mâna pe bani și a-i folosi după bunul plac. Aceasta este problema și acum, iar ministrul Rafila devine ridicol reclamând la guvern un acord aprobat de Comisia Europeană.

Pus în context, acest demers stupid scoate și el în evidență un fenomen grav și profund, și anume falimentul total al partidelor de tip mafiot. Nici dacă, prin absurd, ar vrea să facă reforme pentru a obține banii din PNRR, PSD, PNL și UDMR nu le mai pot face fără să se autodistrugă. Ele se identifică cu un sistem bazat pe deturnarea resurselor publice în folosul lor și al clientelei, printr-o rețea de tip mafiot bazată pe corupție, rețea din care face parte și majoritatea corpului de magistrați. Scurtul răstimp în care Laura Codruța Kövesi a condus DNA a arătat ce ravagii ar face o campanie anticorupție serioasă în clasa politică. De fapt, restaurația mafiotă a început în ziua demiterii ei lipsite de eleganță de către președintele Iohannis și este preluată de spilcuitul ministru Predoiu, care este doar un curtean pervers în slujba partidelor corupte.

Iată de ce, atâta vreme cât PSD, PNL și UDMR se vor afla la putere, România va fi doar o țară furată și niciodată reformată. Aceste partide viciate nici nu pot și nici nu vor să facă vreun bine României. Ele sunt depășite istoric, incompatibile cu normele statului de drept și cu standardele de bună guvernare și transparență comune în UE, ceea ce explică și obsesia lor de a blama Bruxelles-ul pentru greutățile românilor. Locul lor nu este în Walhalla, ci la groapa de gunoi. Doar că nu vor ajunge acolo înainte să epuizeze resursele de ticăloșie de care sunt capabile, resurse din care a ieșit partidul AUR, menit să fie dublul USR în opoziție și să anihileze singurul partid politic care, cu toate stângăciile sale, demonstrează că deși sistemul creat în decembrie 1989 a ajuns la faliment, poate exista un nucleu potențial pentru o guvernare reformistă. De aceea USR trebuie distrus și mă tem că unii vor s-o facă din interior. De altfel, cei care lovesc în usr-iști sunt admiratori ai „talentelor politice” demonstrate de George Simion. În subtext, înțelegem că șeful de galerie, pe care frații noștri de peste Prut nu au dat nici două procente la ultimele alegeri, ar fi mai valoros decât Cătălin Drulă sau Cristian Ghinea, chiar dacă nimeni, nici apologeții săi, nu i-ar încredința bugetul țării.

Probabil că făcătura de tip securist care este AUR, construită plecând de la nemulțumirile reale ale celor care rămân, sau sunt lăsați, în urma modernizării, și umflată ca o gogoașă de televiziunile mogulești, nu are alt rost decât să compromită orice contestare a sistemului care nu este controlată de PSD. Este și acesta un simptom al erei ticăloșiei, adică al eșuării în banditism a clasei politice tradiționale.

Suntem, așadar, captivi ai falimentului politic al partidelor sistemului, eșuați la periferia Europei. Unii, triste trestii gânditoare, alții, prizonieri ai ignoranței și nevoii. Și totuși, „nădejdea e numai în noi”, chiar dacă salvarea este deocamdată un pod prea îndepărtat. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22