Marea pacaleala

Rodica Culcer 23.07.2008

De același autor

Ca majoritatea demersurilor politice ma­jore din ultimii 18 ani si jumatate si schim­barea sistemului electoral porneste cu stangul, fiind guvernata de o lege proas­ta si mai ales de samavolnicia par­ti­delor politice care nu respecta niciun prin­ci­piu democratic consacrat. Odata cu de­ma­rarea operatiunii de delimitare a cole­gii­lor uninominale, se dovedeste din nou ca aceasta "capodopera legislativa" - rod al gandirii politice a tuturor partidelor - este o autentica struto-camila in care se ames­teca, fara noima, votul uninominal cu votul pe liste, pentru ca alesii neamului nu au stiut cum sa fuga, de fapt, de con­frun­tarea directa cu alegatorii pe care ar fi impus-o un uninominal nealterat. Pen­tru ca dezastrul sa fie complet, aceiasi alesi au decis ca nu Autoritatea Electo­ra­la Centrala va trasa colegiile uninomi­na­le, cum ar fi fost normal, ci o comisie par­­la­mentara alcatuita din 17 reprezen­tanti ai partidelor, care, dupa cum s-a va­zut in ultimele doua saptamani, au impus lo­gica propriilor interese in dauna intere­su­lui major al reprezentarii corecte a elec­to­ratului. Culmea arbitrariului a fost atin­­sa de acel articol din lege care prevede ca executivul aproba colegiile trasate de par­lamentari, aruncand in aer principiul con­trolului executivului de catre legisla­tiv.

Din spatele usilor inchise ale comisiei par­lamentare au ajuns pana la noi doua tipuri de informatii: certurile dintre PD-L si restul partidelor si hartile electorale ale ju­detelor. Partidul prezidential s-a vazut izolat de cartelul PNL-PSD-UDMR-PC si nu a putut sa-si impuna nicaieri inte­re­se­le, asa ca si-a strigat mania la televi­zor. Emil Boc a acuzat un "troc politic in­­tre PSD si PNL pentru mentinerea in via­ta a dinozaurilor din partide". Frus­tra­rile domnului Boc sunt usor de inteles: decupajul circumscriptiilor in colegii uni­no­minale a fost unanim apreciat de co­men­tatori ca o sfidare la adresa logicii, uneori grupand localitatile in fasii inguste care nu au nicio noima sau asociind co­mu­ne de pe versantii opusi ai dealurilor doar pentru a asigura o zona dominata de primari PNL sau, respectiv, PSD, in spe­ranta ca ei vor asigura alegerea fara pro­bleme a personajelor cheie din cele doua partide. Nici macar prevederea le­ga­la, care stipuleaza ca populatia unui cole­giu nu poate fi cu 30% mai mare decat a altui colegiu, nu a fost respectata. Organizarea colegiilor, astfel incat sa gru­peze primarii unui singur partid, s-a dove­dit o operatiune dificila, fapt care a deter­mi­nat, probabil, ritmul lent al lucrarilor co­mi­siei. Problemele pe care le-a generat au fost atat de serioase incat au declan­sat o adevarata febra in culisele politicii. Par­tidele au inceput sa exploreze posibi­li­ta­tile de a amana aplicarea dezastruoasei legi si de a organiza viitoarele alegeri dupa legea veche, a votului pe liste. Neli­nis­tea partidelor nu este cauzata doar de dificultatea delimitarii colegiilor, ci si de ca­racterul imprevizibil al intregului pro­ces, caci numai acele colegii care sunt cas­tigate cu jumatate plus unu din numa­rul alegatorilor asigura un mandat can­di­da­tului victorios. Din analizele preliminare reiese ca mai putin de jumatate din can­di­dati vor realiza aceasta performanta, cei­lalti fiind supusi unei etape ulterioare, de re­distribuire a voturilor dupa vechiul sis­tem electoral. Confruntati cu aceasta ve­ritabila loterie, politicienii ar da orice ca presedintele Traian Basescu sa con­dam­ne public legea, legitimand demersul unei eventuale revizuiri. Se pare insa ca pre­sedintele nu are aceasta intentie.

Fapt este ca termenul legal de 19 iulie a trecut fara ca membrii comisiei sa fi fi­na­lizat trasarea tuturor colegiilor unino­mi­na­le. Au ramas astfel in suspensie patru circumscriptii printre care Capitala si cir­cum­scriptia pentru romanii din straina­ta­te. Am putea specula ca Bucurestiul a fost, de fapt, cedat liberalilor, pentru ca pre­mierul si alti cativa lideri ai partidului sa-si decupeze colegii "sigure", eventual in Sectorul 1, condus de Andrei Chili­man.

Pe tot parcursul lucrarilor comisiei par­la­mentare, uninominalul a fost criticat pu­blic la televiziune de social-democrati si de PRM, carora, in mod evident, nu le con­vine noul sistem, tentativa de discre­di­ta­re culminand cu dispretul suveran al lui Ion Iliescu, autodeclarat prea mare pen­tru un parlit de colegiu electoral din inte­rio­rul unei circumscriptii. Spre deosebire de fostul presedinte, care spune ca nu are nevoie de imunitate parlamentara pen­­tru a se apara de acuzatiile din proce­se­le revolutiei si mineriadelor, fostul pre­mier Adrian Nastase se multumeste cu ori­­ce colegiu numai sa nu-si piarda imuni­ta­tea si sa ajunga la mana procurorilor DNA, asa ca va candida, se pare, la Mi­zil, intr-o zona saraca, deci usor de ma­nipulat.

Cum manevra amanarii uninominalului nu pare sa fi reusit, in conclavurile de taina ale PSD si PNL pare sa se prega­teas­ca amanarea alegerilor pana in pri­ma­vara lui 2009. Duminica, 20 iulie, Emil Boc a acuzat "un blat ordinar PSD-PNL pentru a bloca uninominalul" si a cerut gu­vernului sa stabileasca data alegerilor parlamentare pe uninominal in aceasta saptamana, deoarece "exista informatii certe ca PNL si PSD pregatesc un sub­­­terfugiu constitutional pentru a ama­na in primavara alegerile". Democrat-libe­ralii promit chiar sa nu atace in con­ten­cios hotararea de guvern prin care vor fi delimitate restul de colegii pentru a nu periclita tinerea alegerilor in aceasta toam­na. Subterfugiul mentionat de Emil Boc consta intr-o interpretare a Consti­tu­tiei, care ar dicta organizarea de alegeri abia dupa expirarea mandatului guver­nu­lui in functie, adica dupa 15 decembrie. Cum se face insa ca in 2004 alegerile le­gislative au fost organizate inainte de ex­pi­rarea acestui mandat?

Asadar, atat colegiile cat - mai grav - in­sesi alegerile sunt acum in suspensie si aceasta doar pentru ca legea unino­mi­na­lului s-a dovedit o imensa pacaleala - nu numai pentru alegatori, care sunt intot­deauna primii inselati de politicieni, ci si pentru partide, care, pe de o parte, sunt stingherite de bruma de uninominal pe care o prevede legea, iar pe de alta parte isi dau seama ca legea este proasta si greu de aplicat. Ca atare, dupa cum ne-a in­vatat Curtea Constitutionala, orice dis­tor­sionare a Constitutiei va fi binevenita pen­tru a calma nelinistile PSD si PNL.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22