De același autor
Ca majoritatea demersurilor politice majore din ultimii 18 ani si jumatate si schimbarea sistemului electoral porneste cu stangul, fiind guvernata de o lege proasta si mai ales de samavolnicia partidelor politice care nu respecta niciun principiu democratic consacrat. Odata cu demararea operatiunii de delimitare a colegiilor uninominale, se dovedeste din nou ca aceasta "capodopera legislativa" - rod al gandirii politice a tuturor partidelor - este o autentica struto-camila in care se amesteca, fara noima, votul uninominal cu votul pe liste, pentru ca alesii neamului nu au stiut cum sa fuga, de fapt, de confruntarea directa cu alegatorii pe care ar fi impus-o un uninominal nealterat. Pentru ca dezastrul sa fie complet, aceiasi alesi au decis ca nu Autoritatea Electorala Centrala va trasa colegiile uninominale, cum ar fi fost normal, ci o comisie parlamentara alcatuita din 17 reprezentanti ai partidelor, care, dupa cum s-a vazut in ultimele doua saptamani, au impus logica propriilor interese in dauna interesului major al reprezentarii corecte a electoratului. Culmea arbitrariului a fost atinsa de acel articol din lege care prevede ca executivul aproba colegiile trasate de parlamentari, aruncand in aer principiul controlului executivului de catre legislativ.
Din spatele usilor inchise ale comisiei parlamentare au ajuns pana la noi doua tipuri de informatii: certurile dintre PD-L si restul partidelor si hartile electorale ale judetelor. Partidul prezidential s-a vazut izolat de cartelul PNL-PSD-UDMR-PC si nu a putut sa-si impuna nicaieri interesele, asa ca si-a strigat mania la televizor. Emil Boc a acuzat un "troc politic intre PSD si PNL pentru mentinerea in viata a dinozaurilor din partide". Frustrarile domnului Boc sunt usor de inteles: decupajul circumscriptiilor in colegii uninominale a fost unanim apreciat de comentatori ca o sfidare la adresa logicii, uneori grupand localitatile in fasii inguste care nu au nicio noima sau asociind comune de pe versantii opusi ai dealurilor doar pentru a asigura o zona dominata de primari PNL sau, respectiv, PSD, in speranta ca ei vor asigura alegerea fara probleme a personajelor cheie din cele doua partide. Nici macar prevederea legala, care stipuleaza ca populatia unui colegiu nu poate fi cu 30% mai mare decat a altui colegiu, nu a fost respectata. Organizarea colegiilor, astfel incat sa grupeze primarii unui singur partid, s-a dovedit o operatiune dificila, fapt care a determinat, probabil, ritmul lent al lucrarilor comisiei. Problemele pe care le-a generat au fost atat de serioase incat au declansat o adevarata febra in culisele politicii. Partidele au inceput sa exploreze posibilitatile de a amana aplicarea dezastruoasei legi si de a organiza viitoarele alegeri dupa legea veche, a votului pe liste. Nelinistea partidelor nu este cauzata doar de dificultatea delimitarii colegiilor, ci si de caracterul imprevizibil al intregului proces, caci numai acele colegii care sunt castigate cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor asigura un mandat candidatului victorios. Din analizele preliminare reiese ca mai putin de jumatate din candidati vor realiza aceasta performanta, ceilalti fiind supusi unei etape ulterioare, de redistribuire a voturilor dupa vechiul sistem electoral. Confruntati cu aceasta veritabila loterie, politicienii ar da orice ca presedintele Traian Basescu sa condamne public legea, legitimand demersul unei eventuale revizuiri. Se pare insa ca presedintele nu are aceasta intentie.
Fapt este ca termenul legal de 19 iulie a trecut fara ca membrii comisiei sa fi finalizat trasarea tuturor colegiilor uninominale. Au ramas astfel in suspensie patru circumscriptii printre care Capitala si circumscriptia pentru romanii din strainatate. Am putea specula ca Bucurestiul a fost, de fapt, cedat liberalilor, pentru ca premierul si alti cativa lideri ai partidului sa-si decupeze colegii "sigure", eventual in Sectorul 1, condus de Andrei Chiliman.
Pe tot parcursul lucrarilor comisiei parlamentare, uninominalul a fost criticat public la televiziune de social-democrati si de PRM, carora, in mod evident, nu le convine noul sistem, tentativa de discreditare culminand cu dispretul suveran al lui Ion Iliescu, autodeclarat prea mare pentru un parlit de colegiu electoral din interiorul unei circumscriptii. Spre deosebire de fostul presedinte, care spune ca nu are nevoie de imunitate parlamentara pentru a se apara de acuzatiile din procesele revolutiei si mineriadelor, fostul premier Adrian Nastase se multumeste cu orice colegiu numai sa nu-si piarda imunitatea si sa ajunga la mana procurorilor DNA, asa ca va candida, se pare, la Mizil, intr-o zona saraca, deci usor de manipulat.
Cum manevra amanarii uninominalului nu pare sa fi reusit, in conclavurile de taina ale PSD si PNL pare sa se pregateasca amanarea alegerilor pana in primavara lui 2009. Duminica, 20 iulie, Emil Boc a acuzat "un blat ordinar PSD-PNL pentru a bloca uninominalul" si a cerut guvernului sa stabileasca data alegerilor parlamentare pe uninominal in aceasta saptamana, deoarece "exista informatii certe ca PNL si PSD pregatesc un subterfugiu constitutional pentru a amana in primavara alegerile". Democrat-liberalii promit chiar sa nu atace in contencios hotararea de guvern prin care vor fi delimitate restul de colegii pentru a nu periclita tinerea alegerilor in aceasta toamna. Subterfugiul mentionat de Emil Boc consta intr-o interpretare a Constitutiei, care ar dicta organizarea de alegeri abia dupa expirarea mandatului guvernului in functie, adica dupa 15 decembrie. Cum se face insa ca in 2004 alegerile legislative au fost organizate inainte de expirarea acestui mandat?
Asadar, atat colegiile cat - mai grav - insesi alegerile sunt acum in suspensie si aceasta doar pentru ca legea uninominalului s-a dovedit o imensa pacaleala - nu numai pentru alegatori, care sunt intotdeauna primii inselati de politicieni, ci si pentru partide, care, pe de o parte, sunt stingherite de bruma de uninominal pe care o prevede legea, iar pe de alta parte isi dau seama ca legea este proasta si greu de aplicat. Ca atare, dupa cum ne-a invatat Curtea Constitutionala, orice distorsionare a Constitutiei va fi binevenita pentru a calma nelinistile PSD si PNL.