De același autor
La limita si cu ajutorul neprecupetit al obscurului Mircea Grosaru, din grupul parlamentar al minoritatilor, psd-istii din Comisia juridica a Camerei au reusit sa respinga din nou solicitarea procurorului general cu privire la inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarele supranumite "Zambaccian" si "Matusa Tamara". Cei 9 pdsl-isti au votat favorabil solicitarii Procurorului general, cei 9 psd-isti impotriva, iar reprezentantul PNL si cel al UDMR au pretextat ca nu vor sa dea un vot politic si au iesit din sala, ridicind astfel lasitatea la nivel de practica parlamentara si lasindu-i domnului domnul Grosaru dubioasa onoare de a inclina balanta in favoarea protejarii fostului premier de orice fel de atingere din partea justitiei.
Intelegem asadar ca nimic nu s-a schimbat in PSD si ca disponibilitatea acestui partid de a scoate Romania de sub monitorizarea Comisiei europene este nula. Nici nu ar fi trebuit sa ne asteptam la vreo schimbare, de vreme ce partidul domnului Geoana, pe care altadata Adrian Nastase il prezenta drept "noul PSD", a trimis in Parlament la alegerile din 2008 mult mai multi veterani decit oameni noi. I-am regasit astfel din nou in Comisia juridica pe eternii Florin Iordache si Felicia Jipa, de pilda, cu acelasi vechi discurs privind pretinsa nulitate a probelor din dosarele domnului Nastase. Partidul domnilor Nastase, Iliescu, Hrebenciuc si Vanghelie nu se innoieste nici in ruptul capului. Poate ca se teme ca, daca si-ar schimba macar o parte din naravuri, si-ar perverti esenta.
Intelegem de asemenea ca buna colaborare cu PD-L se limiteaza la domeniul administrativ-financiar, dar nu se poate extinde in sfera justitiei, pentru ca statul de drept este de neconceput pentru PSD. De vina este desigur "greaua mostenire" penala a partidului care a pus Romania pe harta coruptiei internationale.
Ce va face asadar presedintele, care si-a propus scoaterea Romaniei de sub monitorizarea CE pina la sfirsitul anului? Va risca un conflict deschis cu PSD intr-un an in care are nevoie de buna functionare a coalitiei de guvernare pentru a-si asigura succesul in alegeri? Singura speranta a domnului Basescu este acum plenul Camerei si Roberta Anastase: daca se decide prin vot secret, atunci sunt sanse ca unii psd-isti sa voteze pentru inceperea urmaririi penale a colegului lor de partid; daca nu - nu. Probabil ca lui Mircea Geoana i-ar conveni sa-l vada pe Adrian Nastase anchetat, dar nu poate s-o spuna public. Procedura de vot este in mina presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, care este chemata sa-si dovedeasca abilitatea.
Adrian Nastase a devenit asadar nu numai o piatra de incercare a soliditatii coalitiei PSD-PD-L, ci si un obstacol cu vocatie de permanenta in instituirii statului de drept in Romania si a modernizarii acestei tar intrate in UE printr-o imensa sansa si nu datorita meritelor politicienilor sai. Chemat sa hotarasca daca vom ramine pentru eternitate ostatecii lui Adrian Nastase, la periferia Europei, PSD nu este capabil sa renunte la obstructionarea justitiei. Daca o parte a deputatilor sai vor contribui totusi la un vot favorabil solicitarii Parchetului general, o va face doar prin vot secret, adica pe ascuns, ca ilegalistii. Iar motivul nu va fi legat de atasamentul fata de statul de drept si valorile democratiei, ci de interesul de grup in contextul luptelor interne din PSD, devenit partidul-problema al Romaniei. Orice alianta cu acest partid poarta povara problemelor sale interne si se blocheaza din cauza lor. Cazul Nastase ilustreaza din plin aceasta situatie.