De același autor
Rar ne-a fost dat sa asistam la o revarsare de ostilitate mai feroce decat in weekendul 12-14 septembrie, dupa desemnarea lui Theodor Stolojan drept candidat al PD-L la functia de prim-ministru. Cine a urmarit reflectarea conferintei nationale a PD-L de catre principalele televiziuni, cu precadere de cele de stiri, a asistat la o demonstratie de dispret fata de principiile profesionalismului, echilibrului si impartialitatii din partea jurnalistilor de serviciu. Astfel, invitati in studiourile televiziunilor de stiri au fost cu precadere adversarii politici ai PD-L, nu comentatori si analisti ai vietii politice. Nici nu incepuse bine evenimentul, ca Realitatea TV ii cerea opinia unui deputat PNL, care, evident, il afurisea pe Theodor Stolojan pentru ca ar fi "un tradator". De altfel, ziua fusese organizata politico-mediatic in asa fel incat adversarii liderului PD-L sa fie mult mai mult prezenti pe ecrane decat cel ce ar fi trebuit sa fie eroul zilei: nu intamplator PNL si-a programat tot vineri conferinta pe Bucuresti, iar PSD-istii si-au organizat scoala de vara a tineretului. Atat Realitatea TV, cat si Antenele lui Dan Voiculescu, dar nu numai ele, au alergat la Mamaia, unde seniorii PSD-isti le dadeau lectii de marlanie si superficialitate tinerilor social-democrati. Cuvintele lor banale si fara miez erau sorbite de camerele sus-amintitelor televiziuni, iar giumbuslucurile surferului Radu Mazare erau relatate cu zambete largi si ochi stralucitori de prezentatoarea jurnalului. Tot weekendul au fost reluate ad nauseam imaginile cu Adrian Nastase, cu microfonul intr-o mana si cu cealalta mana in buzunar - ca un adevarat gentleman cosmopolit! - incercand gluma de prost gust "dar daca Stolo va avea in curand o criza de sanatate...". Ceva mai direct, PNL-istul Ludovic Orban a spus ca se asteapta la o astfel de criza si l-a trimis pe Stolojan sa conduca guvernul in Burundi sau in Congo. Remarcabila, asadar, intalnirea "marilor spirite" din PNL si din PSD. Sambata a fost randul lui Miron Mitrea sa se dea in spectacol, aruncand acuzatii la adresa candidatului PD-L privind pretinsa privatizare a unui hotel pe cand era premier, care era de fapt achizitia unei cabane de catre copiii sai dupa plecarea lui Stolojan la Banca Mondiala, si tragand apoteotic concluzia eleganta si plina de substanta: "solutie mai tampita nu puteau gasi".
Faptul ca aceste banalitati vulgare au putut fi definite de editorii TV drept "reactii", iar analistii invitati erau aproape exclusiv din categoria detractorilor lui Theodor Stolojan si Traian Basescu da masura nu numai a inregimentarii majoritatii televiziunilor in tabara numita generic a celor "322", ci si a monopolizarii spatiului public de cei trei moguli de presa - SOV, Voiculescu si Patriciu - care, cand vine vorba de presedinte si de PD-L, canta la unison dupa aceeasi partitura.
Ferocitatea reactiei la desemnarea lui Theodor Stolojan este insa, evident, si un semn al spaimei pe care acesta o genereaza in randurile social-democratilor si ale PNL-istilor. Si aceasta pentru ca, in ciuda unor vulnerabilitati, Theodor Stolojan este un candidat redutabil. Este adevarat ca nu poate fi asimilat unui simbol al primenirii clasei politice si ca lunga sa cariera administrativa antedecembrista ii poate face pe multi sa se intrebe ce s-a intamplat cu apelul presedintelui Basescu la promovarea tinerilor si a oamenilor noi. Crin Antonescu a punctat abil aceste aspecte in discursul sau de vineri, iar episodul "draga Stolo", udat de lacrimile lui Traian Basescu, arunca si el o umbra asupra candidatului PD-L - de aceea a fost si speculat la maximum de adversari.
Theodor Stolojan are insa si o serie de puncte forte, care-i deranjeaza pe adversari. El nu este, de pilda, cercetat de DNA, ceea ce a trezit probabil invidia domnilor Nastase si Mitrea. Din aceasta perspectiva, criticile lor suna mai putin credibil. In al doilea rand, imaginea sa este de administrator competent al economiei, de om serios, neimplicat in scandaluri si certuri sterile. Nici Mircea Geoana, nici actualul premier nu se ridica in vreun sondaj la cota de incredere de care se bucura Stolojan.
Nu in ultimul rand, relatia buna cu Traian Basescu poate garanta coerenta si coeziunea unui posibil viitor guvern dominat de PD-L. De altfel, nu este nici un secret pentru nimeni ca Theodor Stolojan este mai mult candidatul sefului statului decat al PD-L. Lovit peste dinti de buzduganul prezidential dupa gafa "intelegerii punctuale" cu PRM, partidul condus de Emil Boc nu a mai putut misca in front si a acceptat fiat-ul de la Cotroceni. Probabil ca a facut-o spre binele sau, desi nu s-a impacat cu aceasta decizie, dupa cum au dezvaluit presei cu multa voluptate "sursele" din partid. Toata lumea a aflat astfel despre cum si-au spalat rufele murdare in familie fostul PD si fostul PLD, iar PD-istii au spus cui a vrut sa-i asculte ca Stolojan este doar o solutie temporara, nicidecum viitorul premier, si ca pretentiile PLD-istilor privind viitorul Cabinet sunt deplasate. S-a sugerat ca nominalizarea Monicai Macovei pentru Ministerul Justitiei ar fi o punere la punct a lui Valeriu Stoica, desi se stia ca, de fapt, decizia i-a apartinut tot lui Traian Basescu, principalul ei sustinator. Vom observa cu un usor amuzament ca adversarii lui Theodor Stolojan din PD-L se numara printre perdantii alegerilor locale, iar candidatul lor preferat - Vasile Blaga - a reusit sa piarda Capitala la 14 iunie. In aceeasi nota vom preciza ca PD-L nu se afla pe un trend ascendent in sondaje, ca un partid divizat este dezavantajat in alegeri, iar atuurile partidului lui Emil Boc in acest moment se numesc Traian Basescu si Theodor Stolojan. Daca PD-istii vor insista sa se distanteze de aceste personaje, ne vom intreba pe ce mizeaza ei de fapt - si ne va fi foarte greu sa gasim un raspuns.