Spaima de Stolojan

Rodica Culcer 17.09.2008

De același autor

Rar ne-a fost dat sa asistam la o re­var­sa­re de ostilitate mai feroce decat in week­endul 12-14 septembrie, dupa desem­na­rea lui Theodor Stolojan drept candidat al PD-L la functia de prim-ministru. Cine a urmarit reflectarea conferintei nationale a PD-L de catre principalele televiziuni, cu pre­cadere de cele de stiri, a asistat la o de­monstratie de dispret fata de principiile pro­fesionalismului, echilibrului si impartia­li­tatii din partea jurnalistilor de serviciu. Ast­fel, invitati in studiourile televiziunilor de stiri au fost cu precadere adversarii po­li­tici ai PD-L, nu comentatori si analisti ai vie­tii politice. Nici nu incepuse bine eve­ni­men­tul, ca Realitatea TV ii cerea opinia unui deputat PNL, care, evident, il afuri­sea pe Theodor Stolojan pentru ca ar fi "un tradator". De altfel, ziua fusese orga­ni­zata politico-mediatic in asa fel incat ad­ver­sarii liderului PD-L sa fie mult mai mult pre­zenti pe ecrane decat cel ce ar fi tre­buit sa fie eroul zilei: nu intamplator PNL si-a programat tot vineri conferinta pe Bu­cu­resti, iar PSD-istii si-au organizat scoa­la de vara a tineretului. Atat Realitatea TV, cat si Antenele lui Dan Voiculescu, dar nu numai ele, au alergat la Mamaia, un­de seniorii PSD-isti le dadeau lectii de mar­lanie si superficialitate tinerilor social-de­mocrati. Cuvintele lor banale si fara miez erau sorbite de camerele sus-amintitelor te­leviziuni, iar giumbuslucurile surferului Radu Mazare erau relatate cu zambete largi si ochi stralucitori de prezentatoarea jur­nalului. Tot weekendul au fost reluate ad nauseam imaginile cu Adrian Nas­ta­se, cu microfonul intr-o mana si cu cea­lal­ta mana in buzunar - ca un adevarat gent­leman cosmopolit! - incercand glu­ma de prost gust "dar daca Stolo va avea in curand o criza de sanatate...". Ceva mai direct, PNL-istul Ludovic Orban a spus ca se asteapta la o astfel de criza si l-a trimis pe Stolojan sa conduca guver­nul in Burundi sau in Congo. Remar­ca­bi­la, asadar, intalnirea "marilor spirite" din PNL si din PSD. Sambata a fost randul lui Miron Mitrea sa se dea in spectacol, arun­cand acuzatii la adresa candidatului PD-L privind pretinsa privatizare a unui hotel pe cand era premier, care era de fapt achi­zitia unei cabane de catre copiii sai dupa plecarea lui Stolojan la Banca Mon­diala, si tragand apoteotic concluzia ele­gan­ta si plina de substanta: "solutie mai tam­pita nu puteau gasi".

Faptul ca aceste banalitati vulgare au putut fi definite de editorii TV drept "reac­tii", iar analistii invitati erau aproape ex­clu­siv din categoria detractorilor lui Theodor Stolojan si Traian Basescu da masura nu nu­mai a inregimentarii majoritatii televi­ziu­ni­lor in tabara numita generic a celor "322", ci si a monopolizarii spatiului public de cei trei moguli de presa - SOV, Voiculescu si Pa­triciu - care, cand vine vorba de pre­se­din­te si de PD-L, canta la unison dupa ace­easi partitura.

Ferocitatea reactiei la desemnarea lui Theodor Stolojan este insa, evident, si un semn al spaimei pe care acesta o gene­rea­za in randurile social-democratilor si ale PNL-istilor. Si aceasta pentru ca, in ciu­da unor vulnerabilitati, Theodor Stolo­jan este un candidat redutabil. Este ade­va­rat ca nu poate fi asimilat unui simbol al primenirii clasei politice si ca lunga sa cariera administrativa antedecembrista ii poate face pe multi sa se intrebe ce s-a in­­tamplat cu apelul presedintelui Basescu la promovarea tinerilor si a oamenilor noi. Crin Antonescu a punctat abil aceste as­pec­te in discursul sau de vineri, iar episo­dul "draga Stolo", udat de lacrimile lui Traian Basescu, arunca si el o umbra asu­pra candidatului PD-L - de aceea a fost si speculat la maximum de adversari.

Theodor Stolojan are insa si o serie de puncte forte, care-i deranjeaza pe ad­ver­sari. El nu este, de pilda, cercetat de DNA, ceea ce a trezit probabil invidia dom­nilor Nastase si Mitrea. Din aceasta per­spectiva, criticile lor suna mai putin cre­dibil. In al doilea rand, imaginea sa este de administrator competent al eco­no­mi­ei, de om serios, neimplicat in scan­da­luri si certuri sterile. Nici Mircea Geoana, nici actualul premier nu se ridica in vreun sondaj la cota de incredere de care se bu­cura Stolojan.

Nu in ultimul rand, relatia buna cu Tra­ian Basescu poate garanta coerenta si coeziunea unui posibil viitor guvern do­mi­nat de PD-L. De altfel, nu este nici un se­cret pentru nimeni ca Theodor Stolojan este mai mult candidatul sefului statului decat al PD-L. Lovit peste dinti de buz­du­ga­nul prezidential dupa gafa "intelegerii punctuale" cu PRM, partidul condus de Emil Boc nu a mai putut misca in front si a acceptat fiat-ul de la Cotroceni. Probabil ca a facut-o spre binele sau, desi nu s-a im­­pacat cu aceasta decizie, dupa cum au dez­valuit presei cu multa voluptate "sur­se­le" din partid. Toata lumea a aflat astfel de­­spre cum si-au spalat rufele murdare in familie fostul PD si fostul PLD, iar PD-istii au spus cui a vrut sa-i asculte ca Stolojan este doar o solutie temporara, nicidecum viitorul premier, si ca pretentiile PLD-isti­lor privind viitorul Cabinet sunt deplasate. S-a sugerat ca nominalizarea Monicai Ma­covei pentru Ministerul Justitiei ar fi o punere la punct a lui Valeriu Stoica, desi se stia ca, de fapt, decizia i-a apartinut tot lui Traian Basescu, principalul ei susti­na­tor. Vom observa cu un usor amuzament ca adversarii lui Theodor Stolojan din PD-L se numara printre perdantii alegerilor loca­le, iar candidatul lor preferat - Vasile Bla­ga - a reusit sa piarda Capitala la 14 iunie. In aceeasi nota vom preciza ca PD-L nu se afla pe un trend ascendent in sondaje, ca un partid divizat este dezavantajat in ale­geri, iar atuurile partidului lui Emil Boc in acest moment se numesc Traian Ba­ses­cu si Theodor Stolojan. Daca PD-istii vor insista sa se distanteze de aceste per­so­naje, ne vom intreba pe ce mizeaza ei de fapt - si ne va fi foarte greu sa gasim un raspuns.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22