De același autor
Aprobarea de catre Congresul american a planului Paulson, propus de catre administratia Bush, nu a adus liniste pe pietele care par sa-si fi pierdut orice reper. Fondul Monetar International avertizeaza prin vocea directorului sau, Strauss-Kahn, ca "actuala criza financiara pune in discutie stabilitatea mondiala". Criza e multiforma, il atinge pe cetateanul de rand, actiuni si obligatii ale intreprinderilor si, mai cu seama, increderea, fara de care sistemul nu poate functiona. Desi guvernele sustin bancile centrale si garanteaza depozitele cetatenilor, bursele isi continua caderea. Apelurile la calm ale presedintelui Bush, de saptamana trecuta, nu au avut un ecou pozitiv pe Wall Street. "De ce nu se inchid pentru o vreme bursele?" - intreba naiv un jurnalist. "Ar fi ca si cum un ins cuprins de febra ar sparge termometrul" - i s-a raspuns. Reuniunile de urgenta ale liderilor G7, ale ministrilor de Finante si ai sefilor de state si de guverne din UE vizeaza un plan de actiune si restabilire a increderii tuturor actorilor financiari. In punctul in care am ajuns, singura solutie gasita deocamdata este recursul la stat, prin nationalizarea partiala sau totala a bancilor cu probleme. Dar opinia generala a analistilor este ca raul cel mare inca nu s-a produs. De pilda, nu se cunosc deocamdata urmarile crizei financiare in plan politic. Marc Chandler, responsabil cu strategia monetara la Brown Brothers Harriman, apreciaza ca unul dintre motivele de baza pentru care turbulentele se mentin pe piete este lipsa unor dirigenti politici puternici in cadrul G7. Planul de actiune decis vinerea trecuta la Washington a facu, iata, ca luni dimineata bursele sa se invioreze.
Desi sistemul bancar european este cu mult mai prudent decat cel american, suflul crizei a traversat de mult oceanul. Dar Europa nu poate da crizei un raspuns "federal", ci doar unul "coordonat". UE nu are mijloace politice, tehnice si juridice ca sa poata pune in miscare un plan comun. Fiecare tara a UE isi pastreaza suveranitatea bugetara, iar raspunsul la criza ramane unul national.
Cazul Romaniei ramane aparte: criza pare ca nu ne priveste, autismul autohton nu tine seama decat de campania electorala, agrementata de bine cunoscutele pomeni care arunca in aer bugetul. In fine, dupa un vot compact pentru marirea salariilor in invatamant cu 50%, parlamentarii afla ca e criza. Guvernul e silit sa spuna, fie si cu intarziere, ca nu sunt bani, dar sarabanda sindicala a inceput. Cursul de schimb deja a luat-o razna. Banca Nationala incearca sa tina fraiele. Presedintele indeamna la calm si responsabilitate. Dar fiecare dintre acesti actori joaca pe o scena separata. Nu avem inca o evaluare nationala a pericolelor ce ne pasc si nici planul prin care am putea face fata furtunii. Marile si bogatele tari europene - Anglia, Germania, Franta - si-au creat deja fonduri si planuri de salvare. In tot acest timp de o gravitate fara precedent, politicienii se leagana in iluzia inviolabilitatii gliei stramosesti, iar presa din Romania gaseste zi de zi un fapt divers bomba pentru prima pagina.