Învăţământ politic

Rodica Palade 13.10.2009

De același autor

Ori Crin Antonescu nu ştie ce jocuri face partidul pe care îl conduce, ori ştie şi consimte.

Cu 251 de voturi pentru şi 42 împotrivă, Parlamentul României l-a făcut viceguvernator al BNR pe Bogdan Olteanu, la recomandarea comisiei de resort în care, în urma jocurilor aranjate de Hrebenciuc, politrucul a fost preferat tehnicianului Daniel Dăianu. Cerinţa lui Mugur Isărescu de a avea în CA oameni „cu experienţă bancară şi nu de orice gen, ci experienţă internaţională, întrucât BNR este integrată în proporţie de 70% în sistemul băncilor centrale europene“ a fost ignorată. Explicaţiile post factum nu mai servesc nimănui, iar rolul pe care îl va juca Olteanu în BNR, de „figurant“, „administrativ“, „om trimis după ţigări“ cade în sarcina guvernatorului.

Altceva rămâne de observat: reacţia complezentă / ipocrită faţă de un neruşinat aranjament politic a intransigentului şef al PNL, candidat la funcţia supremă în stat, Crin Antonescu, tocmai când cerea vehement un guvern de tehnocraţi. Reacţia lui Antonescu a fost rapid taxată: e la mintea cocoşului că un  tehnocrat poate sta, în mod excepţional, în locul unui politician, un politician, niciodată în locul unui tehnocrat. Ori Crin Antonescu nu ştie ce jocuri face partidul pe care îl conduce – grav! - , ori ştie - extrem de grav! - şi consimte: „nefiind membru al comisiilor, nu ştiu din ce motive“ (n. red.: a fost respins Dăianu). „Mie mi se pare o propunere (n. red.: a lui Bogdan Olteanu) cât se poate de acceptabilă“.

Gafă impardonabilă, au strigat în cor comentatori, jurnalişti, popor. Şi-atunci a apărut, salvator, însoţitorul. Însoţitorul lui Crin. La altar ca şi la Cotroceni. În Adevărul, apocaliptic, Dinu Patriciu, a dres borşul, dându-i pupilului său o lecţie: când întinzi coarda politică, nu ieşi să spui „nu ştiu din ce motive“ sau că Bogdan Olteanu te asigură că „are capacitatea de a susţine condiţia BNR“ sau că „Bogdan Olteanu e un om de a cărui capacitate nu mă îndoiesc. Şi mai departe e problema sa“, iar cerinţele lui Isărescu reprezintă o declaraţie de principiu la care „subscriu“.

Când îi pui la lucru pe Ruşanu şi pe Hrebenciuc, pentru că nu strică, ba dimpotrivă, să ai omul tău în BNR, strategic e să spui: „liberalii l-au trimis pe Bogdan Olteanu la BNR ca să scape de el“. Şi mai apăsat: Bogdan Olteanu „e labil psihic, excesiv de ambiţios, lipsit de loialitate, de o inteligenţă mediocră, dar şiret şi lipsit de moralitate“. Este chiar definiţia slugii pe care Dinu Patriciu i-o dă lui Bogdan Olteanu, definiţie pe care o scrie tacticos şi caligrafic, pe tabla publică, în folosul elevului său Crin. Care învaţă azi şi cum să te pui la adăpost de ţipetele opiniei publice, şi cum să împungi sluga să te servească. Politic. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22