Istoria unei mari tepe: Strandul Tineretului

Rodica Palade 07.09.2007

De același autor

Cand Radu Filipescu, presedintele Consiliului de Administratie al GDS a implicat organizatia in actiunea de a semnala autoritatilor in drept situatia jalnica a bazinelor de inot, in Bucuresti cel putin, pe cale de disparitie, el nu a urmarit decat remedierea unei stari anormale, atat pentru cetateni, dar si pentru sportivii de performanta. O miza asupra careia, inca de anul trecut, de la prima dezbatere organizata de GDS, toti au cazut de acord - sportivi si responsabili din sport, primari si oameni de rand, tot mai sufocati intr-un oras in care se simt zilnic agresati. La reluarea discutiei din acest an, doar primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a putut vorbi despre rezultate concrete privind situatia bazinelor de inot. In rest, catastrofa s-a amplificat si, din aproape in aproape, s-a ajuns la Strandul Tineretului, cea mai mare baza sportiva si de agrement din Bucuresti. Anul acesta, pe portile bazei s-a agatat anuntul INCHIS.

Acesta a fost motivul organizarii unui miting de protest, vineri, 31 august, in fata Agentiei Nationale pentru Sport (ANS), condusa actualmente de Octavian Belu. Ca ceva e putred, puteai intelege chiar din primele cinci minute ale prezentei noastre in fata ANS, cand un tip marunt si grasut a inceput sa se agite printre cei care insirau pancartele filmate de televiziuni. Sa intram repede, imediat, ne asteapta d-l Belu sa stam de vorba, repeta maruntelul, cu un aer suspect binevoitor sub care recunosteai de la o posta intentia functionarului versat de a scapa de "tambalau". De altfel, acest individ avea sa stea de-a dreapta presedintelui ANS, Octavian Belu, pe tot parcursul discutiilor, cu aer prefacut naiv de eu-sunt-mic-nu-stiu-nimic-tata-n-pod-beleste-capra.

Ce am aflat in discutia de la ANS: Strandul Tineretului apartine din 1999 Complexului Sportiv National "Lia Manoliu", entitate cu statut confuz (cel putin asa rezulta din explicatiile iritatei juriste Cristina Constantinescu), beneficiara a unei portii din buget (cat, nu stim pentru ca nu ni s-a spus) si indrituita sa gasesca si alte mijloace de finantare. Ca de pilda, inchirierea spatiilor. Dar cat mai avantajos pentru chirias si cat mai falimentar pentru Complex. Si aici ajungem la ceea ce cu greu concepi cu mintea: un mare "tun" pe spinarea unuia dintre putinele locuri de agrement ramase in Bucuresti. CNS "Lia Manoliu" a inchiriat un spatiu pe 20 de ani restaurantului de lux Mc Moni’s; 65.000 m2, Tineretului SA pe 49 de ani, cu posibilitate de prelungire pe inca 98 de ani si 11.000 m2 Trigranit SA. Acesta ultima societate a cerut de la Primaria Sectorului 1 o autorizatie (n-a primit-o) de constructie a unui imobil cu 20 de etaje in spatiul inchiriat. Mai trebuie adaugat ca, in zona, un m2 costa intre 3-4.000 de euro. Faceti singuri socoteala! In editia de luni, 3 septembrie, Evenimentul Zilei (vezi pag. 5) descrie hatisul afacerii de luare in posesie a strandului si-i numeste pe cei care stau in spatele ei: Gabriel Popovici, ginerele lui Ion Dinca, oamenii de afaceri Bittner, Petrache si Cocos, sotul Elenei Udrea. Si dupa ce a fost lasat sa ajunga in ultimul hal de degradare (metoda e cunoscuta), strandul s-a inchis.

In intalnirea de la ANS, Octavian Belu, flancat de functionarul "naiv" si jurista "iritata", semana cu un prizonier caruia i s-a dat de invatat o lectie. Cand l-am intrebat deschis daca nu are banuiala ca la Strandul Tineretului s-a facut o manarie, nu a negat vehement, dar nici n-a recunoscut. Confuz, repeta intruna ca asteapta rezultatul din instanta. Intr-o emisiune TV din aceeasi seara, Florian Gheorghe, antecesorul lui Belu pe scaunul ANS, a spus raspicat: "Belu e mintit, iar jurista e partasa la contract".

GDS sustine doar un demes civic in favoarea intretinerii bazinelor de inot, a bazelor sportive si de agrement pentru locuitorii orasului. Faptul ca in loc de actiuni dedicate cetatenilor au fost descoperite grave iregularitati, contracte paguboase si, in ultima instanta, tunuri imobiliare trebuie sa-l alerteze pe Octavian Belu. El ar putea sa-si puna obrazul pentru interese care nu-l privesc, iar singura solutie este ancheta interna cu experti externi si apelul la presa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22