MCC: administrator sau sabotor?

Rodica Palade 12.05.2006

De același autor

Despre Bookfest, editia 2006

 

 Joi, 4 mai, conferinta de presa la GDS. Tema: Este cu putinta un parteneriat intre AER si Ministerul Culturii pentru realizarea Salonului cartii "Bookfest"  2006? Mape de presa elegante si un ecran pentru proiectii. In sala, Gabriel Liiceanu, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), flancat de Radu Dimitriu, membru al board-ului, Doina Marian, director executiv al AER, si de Dan Schwartz, seful firmei de audit care se ocupa de raportul financiar al manifestarii. Invitati: ministrul secretar de stat in MCC Ioan Onisei si consilierul Tudorel Urian. Se mai afla in sala reprezentanti ai altor asociatii de editori si, bineinteles, presa.

 Gabriel Liiceanu explica de ce ne aflam in sala: increzator in initiativa Monei Musca, ministrul Culturii, de a promova parteneriatul public-privat, la sfarsitul lui 2005 AER pune la treaba designeri, graficieni si contabili care articuleaza un proiect pentru salonul de vara al cartii din acest an, Bookfest.

 Cum se stie, in vara trecuta, Artexpo, fundatia MCC, condusa de Mihai Oroveanu, a organizat pentru ultima oara, la Teatrul National, Targul Bookarest. O manifestare culturala eveniment care, alaturi de Targul Gaudeamus, va marca cu siguranta lunga noastra tranzitie. De la an la an insa, spatiul era tot mai neincapator, asudai intre standuri, iar cacofonia lansarilor capata deseori aerul unui talcioc. Conditiile de pionierat ale manifestarii devenisera dezagreabile si pentru organizator, si pentru editurile expozante, si pentru iubitorii cartii.

AER reuneste 64 dintre cele mai importante edituri din tara, atat ca productie de carte, cat si ca prestigiu, si, urmand modelul tarilor occidentale, a socotit ca, in calitatea sa de organizatie de breasla, e nimerit sa se implice. Mai ales dupa experienta de succes pe care o avusese la Targul de carte de la Frankfurt si Paris, cand mai multi observatori marturisisera ca "pentru prima oara nu mi-a mai fost rusine cu standul romanesc".

 Asadar, la sfarsitul lui 2005, MCC primeste proiectul AER, angajandu-se in numele parteneriatului public-privat, lasat mostenire de Mona Musca succesorului sau Adrian Iorgulescu, sa sprijine cu bani organizarea Bookfest. In acest punct insa incep defectiunile: exact ca in fabula cu musca la arat, mai multe asociatii de editori, altele decat AER, doresc si ele sa se implice. In ce fel? N-a fost si nu este clar. Iar MCC, adjudecandu-si proiectul AER, ca tot nu fusese inregistrat la OSIM, incepe sa-i descopere hibele. Lucrul se face prin presa: "AER a incarcat preturile la mai multe capitole", "daca MCC va plati 10 euro pe metru patrat pentru inchirierea spatiului la Romexpo, AER le-a cerut editorilor 52-53 de euro pe metru patrat. Profitul acestui targ nu trebuie sa fie al AER-ului, ci al cititorilor si al editorilor", "chiar in aceste conditii care pot fi considerate oneroase" etc. etc.

 La conferinta de presa ni se arata schema targului: 7.800 de mp, fata de 2.700 cati erau la Teatrul National. Standuri generoase pentru expunerea editurilor, multiple spatii de animatie (lansari, conferinte, proiectii, intalniri cu cititori, un spatiu pentru copii etc.), o cafeteria, un butic cu obiecte de papetarie. Ni se arata si bugetul, pe capitole. G. Liiceanu explica diferenta de pret dintre cei 10 euro pe metru patrat pretinsi de Romexpo si 53 ceruti de AER editorilor - este diferenta dintre mp de ciment gol si mp de spatiu amenajat. Si, in realitate, mp de stand construit costa peste 90 de euro. Diferenta se va acoperi din sponsorizari. De altfel, fata de Targul Bookarest de pana acum si Gaudeamus, pretul e mai mic. Apoi, AER, ca ONG, conform legii, nu poate avea profit. Daca va exista un excedent bugetar, el va fi donat in contul unei Asociatii Casa Cartii care se va ocupa de targuri.

 "De ce ne calomniati in presa, domnule ministru?" - il intreaba G. Liiceanu pe ministrul Onisei.

 Este, in fine, randul ministrului sa explice atitudinea institutiei pe care o slujeste. Inarmat cu un vraf de dosare cu foite roz si sublinieri galbene, ministrul Onisei isi incepe discursul: o retorica de politician, cautand efectul cuvintelor si nu intelesul lor, evitand cu grija raspunsul raspicat ca sa lase intr-o larga coada de peste problema. Este o stilistica de care avem parte curent, fie ca e vorba de inundatii, de medicamente compensate, de chestiuni ale invatamantului etc. Asadar, cu dosarele in mana, d-l Onisei spune: "dosarul de presa este subiectiv si selectiv", "daca nu ascultam si vocea celorlalte asociatii, lucrul ar fi fost daca nu ilegal, cel putin imoral", "ganditi-va ca sunt ca un tata cu mai multi copii", "raspund de banul public", "declaratiile din presa au fost trunchiate", "lipsa de comunicare" s.a.m.d. Intrebat exact de ce MCC nu a organizat o licitatie de proiecte pentru a evita incurcatura, d-l Onisei ridica din umeri disculpandu-se: "nu mai era timp". Ignorand ca era chiar treaba MCC sa se inscrie in timp. Referitor la profitul pe care AER l-ar avea din organizarea salonului, d-l Onisei vireaza stangaci: va asigur ca stiu ca un ONG nu poate avea profit, dar ma refeream la sensul figurat al termenului. Cand vine vorba de diferenta intre mp viran si mp construit, d-l Onisei vorbeste de targul de la Budapesta, nu de Bookarest, nu de Gaudeamus si nici de faptul ca editorii nu au adus nici o obiectie. In fine, cand i se aminteste ca, intr-o afacere de parteneriat public-privat, nu tata ar trebui sa fie, ci un administrator priceput si onest al banului public, d-l Onisei se intoarce spre reprezentantii celorlalte asociatii. Acestia alcatuiau, se vazuse, un fel de galerie in favoarea ministrului si, chestionati de presa ce proiect au pentru o asemenea manifestare, au spus pe ton artagos ca nici unul, dar ca vor sa fie consultati.

 Incercand sa sparga retorica goala a ministrului, G. Liiceanu cere: haideti sa vorbim cinstit, domnule ministru. Cum v-ati gandit ca AER va baga in buzunar banii? Oare nu aveti toate instrumentele de control, garda financiara s.a.? De ce suspiciunea, si nu colaborarea pentru un proiect cultural?

 D-l Onisei a continuat sa fluture dosarele (consilierul Urian nu a scos un cuvant), cand G. Liiceanu a anuntat ca AER renunta la parteneriatul cu MCC, caruia n-o sa-i mai ceara nimic.

 In momentele urmatoare conferintei de presa, cand cei doi functionari al MCC se pregateau sa plece si cand discutia devenise "sincera", n-am retinut decat comentariul lui Andi Lazescu: "orice lucru bun trebuie pedepsit".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22