Misiune indeplinita

Rodica Palade 05.01.2007

De același autor

 In Declaratia de constituire a  Grupului pentru Dialog Social din 31 decembrie 1989, data publicitatii in limbile romana, franceza, engleza si germana, se preciza :  "Grupul pentru Dialog Social este o instanta de reflexie critica asupra problemelor fundamentale care framanta societatea civila romaneasca, asupra inserarii ei in contextul european: civilizatie - cultura - politica - societate civila - ecologie. El este un grup de dezbateri intre intelectuali de diverse profesii, care isi propune sa prospecteze caile de evolutie si organizare ale acestei societati, o evolutie bazata pe valorile umane si pe drepturile omului. Grupul pentru Dialog Social isi propune sa fie un laborator in care economisti, sociologi, politologi, istorici, filosofi, urbanisti, scriitori, teologi sa gaseasca impreuna strategiile si solutiile de care societatea romaneasca va avea nevoie in viitorul imediat. (...) Temele de dezbatere vor fi: pluralism, sindicate libere, parlament, partide politice, libertati civile, drepturile omului, separarea puterilor in stat, cultura si valorile ei, ecologie, urbanism etc.".

 In 20 ianuarie 1990  Grupul pentru Dialog Social lansa revista 22, in al carei prim editorial-program sunt reluate temele pluralism, partide politice, alegeri libere, sindicate independente, parlament, adaugandu-se:  " pentru a fi intreaga, aceasta democratie (...) trebuie sa aiba resorturile economice reale, institutii ale unui stat de drept, o viata sociala in care interesele tuturor categoriilor socio-profesionale sa fie corect reprezentate".

 Pentru majoritatea semianalfabeta in materie de democratie si societate deschisa, cuvintele din program erau aproape de neinteles, descriind doar un vis ascuns, o speranta renascuta peste noapte; cu cultura politica de azi, recunoastem cu usurinta in programul  GDS si al revistei 22, formulat in urma cu 18 ani, chiar aria criteriilor politice de aderare la Uniunea Europeana, criterii pe care toata lumea s-a obisnuit sa le manevreze in orice imprejurare. Insa in sediul GDS din Calea Victoriei 120, chiar de la inceputurile libertatii noastre buimace, s-a format primul sindicat, Comitetul Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului, Alianta Civica, Fundatia Soros s.a. Aici aveau loc intrunirile fierbinti prin care era amendata puterea opaca la pluralism, aici se lansau comunicate si proteste impotriva derapajelor aceleiasi puteri ramase fidela "centralismului democratic" si tot aici veneau sefi ai misiunilor diplomatice, jurnalisti de la marile ziare si televiziuni din lume. Programul GDS si al revistei 22 a adunat in jurul lui o parte consistenta (insa niciodata majoritara) a societatii care dorea schimbarea profunda, dand peste cap planurile socialismului cu fata umana ale puterii FSN instalata imediat dupa alungarea Ceausestilor; GDS (rostit "ghedese" de catre inamici, nu ultimul dintre ei fiind Ion Iliescu) si 22 au intrat rapid in malaxorul dezinformarilor securistice, lipindu-li-se eticheta de "elitism", "agentura straina, antinationala", "barlog al lupilor" s.a. Aici au fost adusi in iunie 1990 minerii si cu aceasta cladire, din care GDS si 22 trebuiau izgoniti, au fost "probleme" pana in urma cu cateva saptamani.

Sute de intruniri, mii de pagini de revista. O granita subtire intre jurnalism si activism civic. Un drum sinuos si de multe ori blocat catastrofal de mineriade. Mici victorii (in fapt, doar elemente de normalitate) si mari esecuri. Un efort reluat de fiecare data cu incapatanare.

 De cateva zile, Romania este tara membra a  Uniunii Europene. GDS si revista 22, alaturi de celelalte organizatii ale societatii civile care au privit neabatut spre Europa, pot spune: misiune indeplinita. Doar pentru un scurt ragaz. Cat sa ne bucuram. Raman inca foarte multe misiuni. Incepand chiar cu numarul urmator.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22