Patroni la fabrica de certificate

Rodica Palade 26.07.2011

De același autor

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor a fost de-a lungul timpului nu doar o sinecură, ci o maşinărie de produs averi pentru câţiva clienţi.

Nimic n-ar fi fost posibil în tenebroasa afacere a traficului cu certificate de revoluţionar fără contribuţia decisivă a şefilor care au condus de-a lungul timpului SSPR. Fără să fi reuşit să pună ordine în debandada infracţională, dar măcar fără să facă escrocherii, au fost şi excepţii: Petrişor Morar (PD), cu mandat între 2005-2006 şi Puiu Nicolae Fesan (PNL) cu mandat între 2007-2009.

Bebe Ivanovici, zis şi „Certificat“, a condus SSPR la mijlocul anilor ´90. Revoluţionar cu patalama, pe baza unui deget rupt şi a unui pumn primit în falcă, el a intrat imediat în FSN şi s-a făcut util echipei Iliescu. Când, în 13 iunie 1990, TVR şi-a închis emisia, din ordin politic, şi nu din cauza unei aşa-zise lovituri de stat legionare, „regia de montaj era plină de civili. Şi în mijlocul lor trona, în ţinută de campanie, Bebe Ivanovici“, relatează Dumitru Iuga. D-l Bebe a beneficiat din plin de Legea 42, dobândind terenuri, indemnizaţie şi, ca bonus, graţiile capilor FSN/PDSR/PSD. Îl ştia şi îl admira pe Adrian Păunescu din vremea ceauşismului. „Mergeam la Cenaclul Flacăra, mă refulam (sic!)“, povestea jovial d-l Bebe, adăugând: „când mai prindeam un peşte sau pui sau fructe i le duceam la casa din Dionisie Lupu“. Ca şef al SSPR, acoperă ţara cu certificate (în vreme ce standardul lui de viaţă atinge cote ameţitoare); atribuie zeci de loturi la Snagov unor aşa-zişi revoluţionari; tipăreşte vreo 43.000 de certificate de revoluţionar şi, în final, dă o gaură statului de 63 de milioane de lei vechi. Cercetat de PNA, nu primeşte nicio pedeapsă, dar este mazilit de partid, rămânând trist în vile, limuzine, munţi de bani şi, desigur, sub umbrela generoasă a „Legii recunoştinţei“.

Emilian Cutean, fost strungar, cascador şi inginer, ocupă între 2000-2004 funcţia de şef al SSPR. Şi el revoluţionar orientat, şi-a ales ca sediu al organizaţiei sale Club 22-CC, dar şi ca locuinţă casa lui Emil Bobu din Primăverii, încă din 1990. Ca şef al SSPR, a alocat organizaţiei sale câteva miliarde de lei vechi, ajungând în mâna procurorilor anticorupţie sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare a unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi abuz în serviciu. Din miliardele obţinute de la guvern pentru aniversarea a 15 ani de la revoluţie, Cutean a plătit chiria restantă, aproape un miliard, pentru imobilul deţinut de asociaţia sa şi care îi slujea şi de locuinţă.

Cu restul banilor, Cutean a făcut un depozit bancar, lăsând de izbelişte serbările revoluţiei. Cu toate încurcăturile revoluţionare, ajunge deputat în legislatura 2004-2008 şi membru pe viaţă în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie, patronat de Ion Iliescu. Deşi aflat în plin proces de judecare pentru deturnare de fonduri, în martie 2009, premierul Emil Boc îl desemnează secretar de stat din nou pentru Problemele Revoluţionarilor (era în vremea căsniciei PDL-PSD). Va fi eliberat din funcţie odată cu cei 5 ani de închisoare cu executare primiţi de la judecător.

Pe George Costin, actualul şef al SSPR, revoluţia l-a prins ca responsabil cu Gărzile Patriotice din IMGB. Nu ştim dacă are vreun amestec în asaltul dat de muncitori asupra studenţilor de la Arhitectură, în dimineaţa de 13 iunie 1990, sub lozinca „IMGB face ordine“. Este desigur şi el revoluţionar, dar cu dosar depus abia în 1996, prin Asociaţia 23 Decembrie Metrou, când nu a fost încadrat decât la categoria „participant“ (Dumnezeu ştie la ce şi de a cui parte), fără prea mari beneficii din Legea 42/90. Îşi va lua revanşa odată cu obţinerea încadrării la revoluţionar cu merite deosebite, din Legea recunoştinţei, vânându-l îndeaproape pe Emilian Cutean pe vremea în care acesta avea pâinea şi cuţitul la SSPR şi spunea despre el: „Ştie că n-o să treacă de comisia de verificare, că n-are nicio legătură cu revoluţia“.

Costin, care apare în Enciclopedia marilor personalităţi din istoria, ştiinţa şi cultura română de-a lungul timpului şi de pretutindeni, de la editura Geneza, fiind totodată şi în colectivul de realizatori, este cu adevărat cineva: el a dus pe cele mai înalte culmi afacerea certificatelor: a umflat Asociaţia Metrou la peste 5.000 de membri, angajându-se să le obţină brevet, contra unei dijme pe care fericitul beneficiar ar fi urmat s-o dea, conform unui contract, la obţinerea plăţilor: 19.000 lei noi. Până în prezent, „doar“ vreo mie şi ceva s-au conformat, rezultând peste 7 milioane de euro. Traseist politic, Costin este şi licenţiatul uneia dintre universităţile-fabrici de diplome, cea din Alexandria. Ca din întâmplare, un mare diriguitor al acestei universităţi a devenit şi el, de o dată recentă, luptător cu merite deosebite. //

* * *

Privilegii grase

Indemnizaţii înte 1.700-3.300; 10.000 mp teren extravilan şi 500 mp intravilan, spaţiu  comercial de 100 mp, loc de veci, subvenţionarea dobânzii cu 50% a creditelor de până la 20.000 de euro, locuri la grădiniţe, acces gratuit la medicamente şi transport CFR, pensionare cu 5 ani înainte de termen.

Efective revoluţionare

21.243 de persoane sunt incluse în Monitorul Oficial de 406 pagini: 2.059 de urmaşi de eroi martiri (9,7%), 2.226 răniţi în revoluţie (10,5%), 588 reţinuţi (2,8%), 169 răniţi şi reţinuţi (0,8%), 16.012 luptători în revoluţie remarcaţi prin fapte deosebite (75,3%), 189 de participanţi la revoluţie (acesta din urmă, titlu pur onorific) (0,9%).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22