Plasma rosie

Rodica Palade 02.10.2008

De același autor

Partidele s-au aliniat la start pentru alegerile din 30 noiembrie, alegand pentru scenariul de lan­­sare a candidatilor modelul american al con­ven­tii­lor, cu multa lume, lumini, discursuri mobili­za­toa­re, entuziasm. Mai taranesti decat originalul, spec­tacolele de la noi arata in mod cert ca lu­mea politica romaneasca, totusi, s-a schimbat: pe­sedistii arata azi cam cum aratau liberalii prin 1992. In fata unui electorat indiferent (pentru ca absenteismul este marea problema a acestui scrutin) si confruntat cu noul sistem asa-zis uni­no­minal, partidele incearca din rasputeri sa-si mo­bilizeze activistii din teritoriu si sa starneasca in­teresul mass-media.

Sambata, 27 septembrie, a fost randul PSD+PC sa-si lanseze candidatii printr-un "congres ex­tra­or­dinar", in fapt, doar o adunare festiva cu 10.000 de oameni adusi din toata tara. Extraordinar a fost spectacolul: sala Romexpo poleita toata in rosu, de la mocheta pana la panouri plasmatice, lo­zinci, jachete, steaguri si stegulete, cocarde si cra­vate. Fond muzical cosmopolit, efecte lumi­noa­se disco, o coregrafie studiata, cu multe im­­bra­tisari tovarasesti, surprize (Radu Mazare cos­tu­mat in muncitor, cu cascheta si lopata in ma­­na) si bonusuri show biz (Costel Busuioc proaspat membru PSD, dar "neutru"(?). Au ramas departe reu­niunile similare ale FSN, FDSN, PDSR si chiar PSD, cu muzica populara, sarbe si stergare.

Dar dincolo de machiajul de circumstanta si de ambalajul stralucitor, nu s-a schimbat nimic in PSD. Reforma anuntata n-a avut loc. Grupul de la Cluj care a initiat-o nu mai exista. Coruptii din partid raman in prima linie. Doar Ana Birchall, vic­tima a unei marsave manipulari pe Internet, a fost exmatriculata pudic. Din tot efortul lui Dan­cu & Rus & Puscas n-a ramas decat "prosta­na­cul", Mircea Geoana, zmeul de hartie ridicat sub ochii uimiti si iritati ai batranului Iliescu, intr-un con­gres de pomina. Remarcabil de rezistent la toa­te busiturile primite dinauntru si din afara par­ti­dului, vajaind cu un entuziasm egal la comanda strategilor din Kiseleff, pe orice tema, Mircea Geoana a ramas la conducerea PSD, este can­di­dat la functia de premier si are chiar sanse s-o ocu­­pe.

In rest, acelasi PSD, cu Nastase si Iliescu (chiar daca ultimul nu mai candideaza) in prima li­nie, cu Miron Mitrea pe post de maestru de ce­re­monii, cu Hrebenciuc eficient in culise, cu ba­roni locali ramasi la indeletnicirile lor (era amu­zant Oprisan, aflat chiar in spatele tatucului Ilies­cu, si care aproba, dand din cap, infierari gen "puterea ameteste mintile multora"), cu clone tip Ponta si Corlatean etc. In configuratia actuala insa, PSD ramane un actor important care, dupa ce a stiut sa culeaga roadele ruperii Aliantei D.A., impunand prin santaj guvernului Tariceanu oa­meni si politici de stanga, se pregateste sa preia din nou fraiele puterii. De altfel, in dis­cur­su­rile lui Nastase, Geoana, dar si al PC-istei Da­nie­la Popa, nu au lipsit ridiculizari, caricaturizari si umilinte fara perdea la adresa liberalilor. "Au claxonat la dreapta si au luat-o la stanga" - apre­cia cu sarcasm Nastase. "Au guvernat cu tupeu si iresponsabilitate", "cresterea econo­mi­ca este nesanatoasa", "cine sa-i mai crea­da dupa atatea minciuni?" - a plusat Geoa­na. Nu stim cum au primit liberalii avalansa de acuze si invective, chiar daca e cunoscut ca una se spu­ne pe fata si alta se face pe dos. De remarcat be­mo­lul sau chiar absenta criticilor la adresa pre­se­dintelui Basescu si a PD-L.

Dar care este proiectul PSD-ist pentru ur­ma­toa­rea etapa? L-am aflat din discursul desem­na­tu­lui de catre congres la fotoliul de premier, Mir­cea Geoana; introdus la microfon de Mitrea (mai decis ca oricand sa nu ia mana de pe volanul rabei PSD, greu incercate de opozitie si de DNA), in acordurile unei muzici care facea sa-ti vibreze stomacul cu sala cu tot (cativa PSD-isti de la tara s-au uitat inspai­man­tati catre tavan), Mir­cea Geoana si-a luat zborul: "Vom construi 400.000 de locuinte sociale si pentru tineri in 4 ani. Un milion in 10. Vom da cre­dite ipote­ca­re la tineri. Vom acor­da avantaje fiscale fir­me­lor care an­ga­jeaza tineri. Vom da nu 20, ci 25.000 de euro prima de instalare pen­tru ti­ne­rii care revin sa mun­ceas­ca in tara. Nu pu­tem sa-i la­sam pe tinerii nostri departe de tara. Locul lor este aici!" (Ultima pro­po­zitie re­pe­tata de trei ori).

"Si filmul vietii continua" - a spus trans­por­tat Geoana, fara sa-si dea seama ca facea recurs la o fic­tiu­ne, o plasma pe care insira fara noima ima­gini virtuale, el insusi parand virtual, daca n-ar fi capatat corp prin ragu­sea­la cu care la sfarsit a intonat apoteotic: "Dumnezeu (desigur, unul pesedist) se uita la Romania si Romania este pe drumul cel bun!". Biata Romanie! De ea se aga­ta acum ghearele lus­trui­te ale politicienilor, in­diferent de par­tid, in speranta ca maine vor pune din nou mana pe paine si cutit.

La startul alegerilor parlamentare, PSD arata la fel ca acum patru ani si ca de cand se stie: o plas­ma rosie, in­­car­cata de promisiuni.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22