De același autor
Partidele s-au aliniat la start pentru alegerile din 30 noiembrie, alegand pentru scenariul de lansare a candidatilor modelul american al conventiilor, cu multa lume, lumini, discursuri mobilizatoare, entuziasm. Mai taranesti decat originalul, spectacolele de la noi arata in mod cert ca lumea politica romaneasca, totusi, s-a schimbat: pesedistii arata azi cam cum aratau liberalii prin 1992. In fata unui electorat indiferent (pentru ca absenteismul este marea problema a acestui scrutin) si confruntat cu noul sistem asa-zis uninominal, partidele incearca din rasputeri sa-si mobilizeze activistii din teritoriu si sa starneasca interesul mass-media.
Sambata, 27 septembrie, a fost randul PSD+PC sa-si lanseze candidatii printr-un "congres extraordinar", in fapt, doar o adunare festiva cu 10.000 de oameni adusi din toata tara. Extraordinar a fost spectacolul: sala Romexpo poleita toata in rosu, de la mocheta pana la panouri plasmatice, lozinci, jachete, steaguri si stegulete, cocarde si cravate. Fond muzical cosmopolit, efecte luminoase disco, o coregrafie studiata, cu multe imbratisari tovarasesti, surprize (Radu Mazare costumat in muncitor, cu cascheta si lopata in mana) si bonusuri show biz (Costel Busuioc proaspat membru PSD, dar "neutru"(?). Au ramas departe reuniunile similare ale FSN, FDSN, PDSR si chiar PSD, cu muzica populara, sarbe si stergare.
Dar dincolo de machiajul de circumstanta si de ambalajul stralucitor, nu s-a schimbat nimic in PSD. Reforma anuntata n-a avut loc. Grupul de la Cluj care a initiat-o nu mai exista. Coruptii din partid raman in prima linie. Doar Ana Birchall, victima a unei marsave manipulari pe Internet, a fost exmatriculata pudic. Din tot efortul lui Dancu & Rus & Puscas n-a ramas decat "prostanacul", Mircea Geoana, zmeul de hartie ridicat sub ochii uimiti si iritati ai batranului Iliescu, intr-un congres de pomina. Remarcabil de rezistent la toate busiturile primite dinauntru si din afara partidului, vajaind cu un entuziasm egal la comanda strategilor din Kiseleff, pe orice tema, Mircea Geoana a ramas la conducerea PSD, este candidat la functia de premier si are chiar sanse s-o ocupe.
In rest, acelasi PSD, cu Nastase si Iliescu (chiar daca ultimul nu mai candideaza) in prima linie, cu Miron Mitrea pe post de maestru de ceremonii, cu Hrebenciuc eficient in culise, cu baroni locali ramasi la indeletnicirile lor (era amuzant Oprisan, aflat chiar in spatele tatucului Iliescu, si care aproba, dand din cap, infierari gen "puterea ameteste mintile multora"), cu clone tip Ponta si Corlatean etc. In configuratia actuala insa, PSD ramane un actor important care, dupa ce a stiut sa culeaga roadele ruperii Aliantei D.A., impunand prin santaj guvernului Tariceanu oameni si politici de stanga, se pregateste sa preia din nou fraiele puterii. De altfel, in discursurile lui Nastase, Geoana, dar si al PC-istei Daniela Popa, nu au lipsit ridiculizari, caricaturizari si umilinte fara perdea la adresa liberalilor. "Au claxonat la dreapta si au luat-o la stanga" - aprecia cu sarcasm Nastase. "Au guvernat cu tupeu si iresponsabilitate", "cresterea economica este nesanatoasa", "cine sa-i mai creada dupa atatea minciuni?" - a plusat Geoana. Nu stim cum au primit liberalii avalansa de acuze si invective, chiar daca e cunoscut ca una se spune pe fata si alta se face pe dos. De remarcat bemolul sau chiar absenta criticilor la adresa presedintelui Basescu si a PD-L.
Dar care este proiectul PSD-ist pentru urmatoarea etapa? L-am aflat din discursul desemnatului de catre congres la fotoliul de premier, Mircea Geoana; introdus la microfon de Mitrea (mai decis ca oricand sa nu ia mana de pe volanul rabei PSD, greu incercate de opozitie si de DNA), in acordurile unei muzici care facea sa-ti vibreze stomacul cu sala cu tot (cativa PSD-isti de la tara s-au uitat inspaimantati catre tavan), Mircea Geoana si-a luat zborul: "Vom construi 400.000 de locuinte sociale si pentru tineri in 4 ani. Un milion in 10. Vom da credite ipotecare la tineri. Vom acorda avantaje fiscale firmelor care angajeaza tineri. Vom da nu 20, ci 25.000 de euro prima de instalare pentru tinerii care revin sa munceasca in tara. Nu putem sa-i lasam pe tinerii nostri departe de tara. Locul lor este aici!" (Ultima propozitie repetata de trei ori).
"Si filmul vietii continua" - a spus transportat Geoana, fara sa-si dea seama ca facea recurs la o fictiune, o plasma pe care insira fara noima imagini virtuale, el insusi parand virtual, daca n-ar fi capatat corp prin raguseala cu care la sfarsit a intonat apoteotic: "Dumnezeu (desigur, unul pesedist) se uita la Romania si Romania este pe drumul cel bun!". Biata Romanie! De ea se agata acum ghearele lustruite ale politicienilor, indiferent de partid, in speranta ca maine vor pune din nou mana pe paine si cutit.
La startul alegerilor parlamentare, PSD arata la fel ca acum patru ani si ca de cand se stie: o plasma rosie, incarcata de promisiuni.